Lounais-Häme Tammela

Kaikki alkoi tukkitalkoista, joihin osallistuivat kaikki paikalliset metsänomistajat – Torron kappeli täyttää 50 vuotta

Pitkiksi venyneiden vaiheiden ja harkinnan jälkeen liikkeelle lähtenyt hanke tuotti vauhdilla kauniin ja laadukkaaksi osoittautuneen tuloksen.
Tuula Honkonen (edessä) ja Birgitta Sohkanen ovat huolehtineet osaltaan siitä, että Torron kappelissa on kaikki valmista rakennuksen huomiseen 50-vuotispäivän juhlintaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tuula Honkonen (edessä) ja Birgitta Sohkanen ovat huolehtineet osaltaan siitä, että Torron kappelissa on kaikki valmista rakennuksen huomiseen 50-vuotispäivän juhlintaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Torron kappelista syntyi rakentamispäätös 19.3.1968. Jo samana keväänä kyläläiset ahkeroivat yhteisen päämäärän eteen tukkitalkoissa. Torron jokainen metsänomistaja otti osaa talkoisiin suhteessa metsähehtaareihinsa.

Metsää omistamattomat osallistuivat hankkeeseen antamalla omalta osuudeltaan rahaa. Risto Hurmeen suunnittelemana ja talkoohengen voimannäyttönä nousseen Kappelin vihkiäisiä päästiin viettämään pyhäinpäivänä, 2.11.1969.

Huomenna sunnuntaina Torrolla päästään viettämään kappelin 50-vuotisjuhlaa lähes vihkimispäivämäärällään pyhäinpäiväviikonloppuna.

Katselmus kylän kirkkohistoriaan

– Hankkeessa lähdettiin pitkien vaiheiden jälkeen harkitusti liikkeelle. Sitten kun lähdettiin, edettiin ripeästi ja hyvä tuli.

– Tämä on osoittautunut tarpeelliseksi ja tarkoituksiaan erinomaisesti palvelevaksi paikaksi, kappelin ylläpidosta vastaavan kappelitoimikunnan puheenjohtaja Tuula Honkonen summaa.

Hän tekee huomisessa 50-vuotisjuhlatilaisuudessa selkoa aiheesta taustoineen laatimassaan historiikissa.

– Siitä tulee sellainen katselmus kylämme kirkkohistoriaan, Tuula Honkonen toteaa.

Kaunis kyläkappeli luonnonrauhassa on vakiinnuttanut asemansa myös nähtävyytenä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaunis kyläkappeli luonnonrauhassa on vakiinnuttanut asemansa myös nähtävyytenä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sunnuntaimessu kerran kuussa

Torron kappeli on palvellut tarkoitustaan muun muassa kerran kuukaudessa ohjelmaan vakiintuneilla Tammelan seurakunnan ehtoollisen sisältävällä sunnuntaismessuilla. Perinteinen paikkansa kappelissa kuuluu myös kauneimpien joululaulujen laulamiselle. Mahdollisuuksien mukaan järjestetään ystävänpäiväntilaisuuksia ja suvi-illan konsertteja sekä muitakin musiikkitilaisuuksia.

– Suosimme paikallisia esiintyjiä, koska heitä löytyy hyvin seudultamme. Lisäksi olemme saaneet vieraaksemme laajemminkin tunnettuja nimiä, kuten Joel Hallikaisen ja Petri Laaksosen, Tuula Honkonen kertoo.

Lisäksi kyläläiset suosivat kappeliaan kaste- ja vihkitilaisuuksien pitopaikkana. Siunaustilaisuudet muodostavat ympäröivine hautausmaineen kappelille luonnollisen palvelutarkoituksen.

Laatu kohdillaan

Taakse jääneet vuodet ovat todistaneet Torrolle kyläkappelia rakentaneiden pitäneen työssään kiinni korkeasta laadusta. Niinpä kappelitoimikunta kiittelee kunnostustöissä selvityn vuosikymmenten varrella lähinnä ikkunoiden ja ovien remontti- ja muutostöillä. Vuosi sitten hankittiin ilmalämpöpumppu ja viime kesänä saivat kappelin etuseinät pintaansa uuden maalin.

Muutaman viime vuoden mittavinta muutosta on merkinnyt keittiön perusteellinen uusiminen. Kellotapulin kappeli sai seurakseen vuonna 2006. Talkoohenkeä löytyy tarvittaessa vieläkin.

– Sillä periaatteella tämä pyörii, että toiset talkoilevat enemmän ja toiset vähemmän. Ilahduttavaa oli tänäkin syksynä huomata lastenlasten innostuminen asiasta hautausmaan haravointitalkoissa, toteaa kappelitoimikunnan sihteeri ja taloudenhoitaja Birgitta Sohkanen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic