Lounais-Häme Forssa

"Kaikki haluavat päivän prinsessana" – Vanhojenpäivään kuuluu kimallusta ja glamouria

Vanhojenpäivä on monelle odotusten täyttymys.
Forssan yhteislyseon vanhat tanssivat Feeniksillä kahdessa näytöksessä.

– Olen odottanut tätä alakoululaisesta asti. Aina katsellut ihania mekkoja ja miettinyt, milloin on minun päiväni, Emilia Korpela nauraa.

Perjantaina se viimein koitti Korpelallekin, vuosia haaveilun kohteena ollut prinsessapäivä. Lukion toisen vuosikurssin opiskelijoiden vanhojenpäivä, johon oleellisena osana liittyvät viikkokausia treenatut tanssit.

Forssan yhteislyseon vanhat tanssivat aamupäivän aikana muun muassa seutukunnan kouluissa ja palvelutaloissa ryhmiin jakautuneena, kunnes iltapäivällä koitti aika kokoontua yhteen Feeniksiin.

Emilia Korpela ystävineen tallensi muistoja päivästä älypuhelinten syövereihin ennen tanssien alkua. Suurin tanssijännitys oli käyty purkamassa esityksellä Tammelan koulukeskuksessa.

– Ensin jännitti, mutta heti kun päästiin tanssimaan, niin helpotti, Nea Kaija kuvailee.

Patricia Tikka, Jussi Meri, Elsa Lukkala, Aku Kunttu, Emilia Korpela, Nea Kaija ja Julia Vaahtera kertoivat vanhojenpäivän olevan tärkeä traditio. Kuva: Tapio Tuomela

 

Varsinkin tytöille vanhojenpäivään liittyy rutkasti etukäteisvalmistelua. Aika meikkiin ja kampaukseen on varattu kesällä tai ehkä jo vielä aiemmin, eikä mekon hankintaakaan voi jättää viime tippaan.

– Milloinka se oli, kun haimme mekot? Syyskuun alussako, Patricia Tikka tarkastaa ystäviltään.

Runsas tylli ja pastellisävyt näyttelivät pääosaa tämän vuoden mekoissa, vaikka poikkeuksiakin toki oli. Elsa Lukkala kertoi oman mekkonsa löytyneen ensisovituksella, kun taas Emilia Korpela joutui etsimään hieman pidempään.

– Tiesin, että halusin pitkähihaisen mekon.

Skipidit ja muut tämän hetken koreografiat tanssittiin läpi vanhojen tanssien yllätysnumerossa. Yllätystanssia oli suunnittelemassa noin 30 hengen porukka, eikä siitä vauhtia tai heittäytymistä puuttunut.

 

Merkityksellinen päivä on myös läheisille. Jaana Harju oli mukana vanhojen hulinassa aamusta lähtien tyttärensä, tämän tanssiparin ja toisen parin autonkuljettajana.

Harjun mukaan nuorten iloa ja intoa on ihanaa päästä seuraamaan läheltä. Omakohtaista kokemusta vanhojenpäivästä Harjulla ei ole, joten tyttären päivä on sitä

Jokioislainen Amanda Harju nautti vanhojenpäivästään ja tansseista Lontoosta ostetussa punaisessa mekossa. Kuva: Tapio Tuomela

kin tärkeämpi.

– Onhan tämä aivan ainutlaatuista, ei montaa tällaista päivää elämään tule.

Tytär Amanda Harju on samaa mieltä. Vanhojenpäivä on jotain sellaista, mitä kaikki lukiossa odottavat.

– Se on traditio. Kai kaikki haluavat päivän prinsessana.

Harjun omaan vanhojenpäivän sisältyi vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun tanssikuvioita piti muokata lennossa. Alun perin Jokioisille oli buukattu tanssit vain Paanan koululle, mutta tanssiporukka organisoi lennosta näytöksen myös Intalan kartanoon.

Illalla edessä oli vielä toinen tanssinäytös Feeniksissä. Sen jälkeen vanhat pääsivät juhlimaan yhdessä ja valmistautumaan asemaansa koulun vanhimpina abien suunnattua lukulomalle. FL

 

Maailma muuttuu, mutta perinteet säilyvät, vaikka nekin tosin muuttuvat.

 

Vanhojen tanssit ovat Forssan suurin vuotuinen glamour-tapahtuma.

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic