Lounais-Häme

Kaikki haluavat vahvemman Jokiläänin

Vaikka kuntaliitos ei Forssan ulkopuolella juuri houkuttele, ovat naapurikuntien kuntavaaliehdokkaat enemmän kuin valmiita lisäämään keskinäistä yhteistyötä.

Forssan Lehden vaalikoneen väite siitä, että Jokiläänin kuntien tulee lisätä keskinäistä yhteistyötään, saa kaikista kolmesta kunnasta vankan kannatuksen.

Vaalikoneeseen vastanneista Jokioisten ehdokkaista kolme neljästä asettuu väitteen taakse käytännössä ilman mitään epäröintiä. Vain muutama ehdokas on vienyt vastauspallonsa karvan verran kauemmas ”täysin samaa mieltä” -päädystä.

Ypäjällä yksimielisyys on miltei käsin kosketeltavaa. Ehdokkaat yli puoluerajojen ovat yhteistyön tarpeellisuudesta samaa mieltä. Ainoastaan Maurits Hietamäki (kesk.) varoittaa antamasta päätösvaltaa muualle.

-Mainittujen kuntien pitää kunkin hoitaa omat asiansa omasta näkövinkkelistä. Näin saadaan parhain tulos. Ypäjän tulee tehdä yhteistyötä naapurikuntien kanssa, mutta jos päätösvaltaa siirretään teoriassa muualle, Ypäjän omat asiat taatusti alkaisivat kärsiä.

Varsinaisia soraääniä ei kuulu sen paremmin Humppilastakaan. Ainoa sellaiseksi tulkittava on Pekka Niinikosken (sd.) kommentti, jonka mukaan nykyinen yhteistyö on riittävää.

Kommenteissaan useampi ehdokas huomauttaa, että yhteistyössä on tiivistämisen varaa, vaikka sitä on kuntien välillä runsaasti jo nykyisellään. Esimerkkinä toimivuudesta mainitaan muun muassa Jokiläänin kansalaisopisto.

Yhteistyötä tehdään kolmen kunnan välillä tätä nykyä muun muassa taloushallinnossa. Ypäjän ja Humppilan palkat lasketaan Jokioisilla. Kuntien maatalouslomituspalveluista puolestaan huolehtii Ypäjä.

Jokioinen myy yritysasiamiehen palveluja Ypäjälle. Yhteistyötä tehdään myös jätevesiasioissa, sillä Jokioinen käsittelee Humppilan jätevedet. Kuntien välillä kulkee myös yhdysvesijohto.

Ehdokkailta löytyy ehdotuksia myös uusiksi yhteistyökohteiksi. Ypäjäläinen kokoomusehdokas Tomi Ojala mainitsee esimerkkeinä yleisurheilukilpailut ja kulttuuritapahtumat.

Jokioisten perussuomalaisten ehdokas Petri Into puolestaan nimeää uudeksi kannatettavaksi yhteistyön muodoksi rakennustarkastukset, joihin ollaankin kaavailemassa seudullista yksikköä. Saman asian äärellä on jokioislainen Pauli Marttila (kesk.).

-Luontevinta on siirtyä käyttämään esim. yhteisiä virkamiespalveluja eläköitymisen yhteydessä, esim. rakennustarkastajan palvelut.

Mainittujen kolmen Jokiläänin kunnan lisäksi vaalikonevastauksissa tuodaan esiin yhteistyö myös maakuntarajan yli.

-Pienien tulee pitää yhtä, Kosken suuntaa unohtamatta, kommentoi ypäjäläinen Kalle Kähkönen (kok.).

Samaa mieltä on ypäjäläinen Jouni Paloposki (kesk.)

-Ehdottomasti kannatan yhteistyön lisäämistä, eikä ainoastaan näiden kuntien välillä vaan laajemminkin tämän alueen kuntien kesken ja koko talousalueella (Loimaa, Somero, Koski jne.). FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic