Lounais-Häme

Kaikki jouluruoka ei ole koiralle hyväksi, vaikka se sitä himoitsisikin – Varo etenkin näitä

Jos koira syö taikinaa, voi se alkaa käyttäytyä sekavasti, koska taikinan sisältämä hiiva käy koiran vatsassa ja saa sen humalaan. Kuvan koirat eivät tiettävästi ole syöneet taikinaa. Kuva: Markku Tanni

Jouluruoka on tärkeä osa joulunviettoa, ja moni haluaa hemmotella sillä myös koiraansa. Monet joulupöydän antimista ovat kuitenkin koiralle vaarallisia.

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Etenkin tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia.

Suklaan sietokyky koirilla on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Osa koirista voi oireilla pienemmästäkin määrästä. Tämän takia kaikki joulun suklaat kannattaa säilyttää koirien ulottumattomissa.

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia. Jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä.

 

Vaikka joulukinkku olisi monen koiran mieleen, sen sisältämät runsaat määrät rasvaa ja suolaa eivät ole koiralle hyväksi. Anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa, jotta kiusaus ei muutu liian suureksi.

Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi. Sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista siis myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

 

Erilaisten taikinoiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan. Tämän takia nousevat taikinat kannattaa säilyttää paikassa, johon koira ei pääse.

Sama kannattaa tehdä myös pähkinöiden kanssa, koska koiran vatsa ei kestä pähkinöitä.

Jos koiran on vaikea vastustaa kiusauksia keittiössä, voi olla parempi pitää koira kokonaan poissa huoneesta kokkailun ajan.

Koirille vaarallisia jouluherkkuja

Tumma suklaa

Suolainen ja rasvainen joulukinkku

Taikina

Pähkinät

Rusinat

Raaka sipuli

Joulukasvit: jouluruusu, amaryllis, joulutähti, hyasintti ja misteli

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic