Lounais-Häme Forssa

Kaupungin sähköpostit toimivat taas normaalisti – Tietoturvaloukkauksesta tehty ilmoitus Traficomille ja tietosuojavaltuutetulle

Sähköpostitilien tietoturva on palautettu. Kaupungilta tulevat sähköpostit voi avata normaalisti, mikäli viesti ei muuten näytä epäilyttävältä.
Sähköpostiviestien aihe ja otsikko kannattaa aina katsoa ennen viestin avaamista. Kaupunginjohtajan sähköpostitunnukset kaapannut ohjelma naamioi haitallisen linkin salatuksi viestiksi. Kuva: Tapio Tuomela
Sähköpostiviestien aihe ja otsikko kannattaa aina katsoa ennen viestin avaamista. Kaupunginjohtajan sähköpostitunnukset kaapannut ohjelma naamioi haitallisen linkin salatuksi viestiksi. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan kaupungin sähköpostitilien tietoturva on saatettu ajan tasalle ja kaupungin osoitteista tulevat viestit voi avata normaalisti.

Forssan kaupungin tietohallintopäällikkö Mikko Niskanen kertoo, että kaikkien kaupungin hallintoverkon käyttäjien salasanat vaihdettiin tiistai-iltana ja uudet tunnukset jaettiin henkilöstölle keskiviikkoaamuna. Myös tiistaina suljettu kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen sähköpostitili toimii jälleen.

– Haittaohjelma onnistui murtamaan vai yhden käyttäjätilin suojauksen. Nyt kaikki tilit ovat turvallisia ja täysin meidän hallussamme, Niskanen kertoo.

Kaupunginjohtajan sähköpostitilille murtauduttiin ilmeisesti alkuviikolla. Alun perin haittaohjelma on mahdollisesti tullut ulkopuolelta sähköpostiviestin linkin tai liitteen mukana. Haittaohjelma lähetti maanantain ja tiistain aikana kaupunginjohtajan sähköpostiosoitteesta haittaviestejä eri puolille kaikkiaan 2 500 kappaletta tilin varsinaisen käyttäjän huomaamatta, kunnes järjestelmänvalvonta huomasi tilanteen ja sulki tilin.

Vaikka kaupungin sähköpostit voi avata nyt normaalisti, kannattaa terve vaisto ja tietoturvaohjeet pitää mielessä.

– Jos viesti on tullut tutulta lähettäjältä, mutta jokin siinä epäilyttää, kannattaa kysyä lähettäjäksi merkityltä taholta, onko tämä viestin todellinen lähettäjä. Epäilyttäviä viestejä ei tietenkään kannata avata, Niskanen ohjeistaa.

Kaupunki on tehnyt tietoturvaloukkauksesta ilmoituksen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskukselle ja tietosuojavaltuutetulle. Näiden osalta viranomaisselvitys jatkuu. FL

Juttua muokattu klo 15.15

Korjattu otsikkoon: Ilmoitukset tietosuojaloukkauksesta on jo tehty

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic