Lounais-Häme

Kaikki lähtee eläimen hyvinvoinnista

 

Pipo, työnteon jäljiltä likainen haalari ja kumiteräsaappaat ovat humppilalaiselle maatalousyrittäjä Joni Heikkilälle tuttuakin tutumpi vaatetus. Tiistaina mies sai tai joutui pukemaan ylle vähän fiinimpää, sillä hänen tilansa palkittiin vuoden nautatilana HKScanin tuottajaseminaarissa.

HKScanin tuottajapalvelun, eläinhankinnan, -logistiikan ja kuljetusyrittäjien yhteisen valintaraadin kriteereinä olivat eläinten hyvinvointiasiat, kehityshalu ja hyvä yhteistyö.

-Kyllähän se valinta hyvältä tuntuu ja nöyräksi vetää. Yhteistyö eri tahojen kanssa on toiminut ilmeisen hyvin, Heikkilä pohtii.

Humppilalainen on vuonna 1925 perustetun Heikkilän tilan neljäs isäntä. Sukupolvenvaihdos toteutettiin vuonna 2003, Heikkilän isä käy edelleen apuna tilalla. Kotona pienen lapsen kanssa oleva avovaimo auttaa kevään kiireisinä poikimisaikoina. Muuten Joni Heikkilä isännöi ja hoitaa 95 emolehmää, 20 hiehoa ja 4 sonnia yksin.

-Päälukua ei yksin toimivana voi enää kasvattaa, muuten pitäisi palkata työntekijä. Nytkin teen 2-3 ihmisen työt. Kesällä tässä onkin kesätyöntekijä tai harjoittelija apuna. Jokioislainen luottolomittajani Pekka Heikkilä tuuraa tarvittaessa.

Maatalousyrittäjä on kutsumusammatti. Heikkiläkin on siinä kiinni 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä, vaikka ei aina olisikaan töissä. Vaikka tilalla on toistasataa eläintä, jokaisella on nimi ja Heikkilä tuntee jokaisen ulkonäöltä, vaikka maallikon silmään hiehot tai emolehmät näyttävät kovin samanlaisilta.

-Kun tuotantoeläin sairastaa, niiden kohtaloa miettii siinä kuin kotieläimenkin. Onneksi ne sairastavat aika harvoin. Meillä eläimet pääsevät läpi vuoden jaloittelemaan ulkona kolmen kestokuivikepihaton ansiosta. Eläinten terveys on meillä kaiken lähtökohta, eläinlääkäri käy kahdesti vuodessa tarkastuskäynnillä, Heikkilä sanoo.

Suomessa on Heikkilän mukaan hyvät olosuhteet kasvattaa eläimiä, vaikka kostea ilma tuo omat haasteensa ja pakottaa satsaamaan rakennuksiin enemmän.

Hereford-karja pärjää hyvin kovassakin pakkasessa. Pihatto antaa suojan tuulelta ja sateelta, juuri kosteuden johdosta niissä pitää olla betonilattia. Olkea lisätään kahdesti päivässä, joten makuualusta on aina kuiva.

Osa tilan hiehoista jää Heikkilälle emolehmäksi, osa lähtee muualle. Heikkilä odottaa monen muun tilallisen tavoin, että emolehmien vienti Venäjälle aukeaisi.

Maanviljelijän taloudelliset näkymät eivät näytä ruusuisilta, kun tuottajan saama hinta laskee halpuutuksen myötä ja kulut kasvavat. Heikkilä näkee, että Tammisen rotukarja -nimellä heiltäkin kaupoissa myytävä liha on brändi, jonka ei pitäisi olla halpuututustuote.

-Tilanpito on mennyt siihen, että pienet tilat ovat kadonneet ja pääluvun on oltava yhä suurempi. Työtaakka on kova ja joskus se johtaa uupumisiin, Heikkilä harmittelee. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic