Lounais-Häme

Kaikkien aikojen SM-kisat

Voimanosto

Tammela

Tammelan Ryske sai Lopen Voima ja Kunto Teamin kanssa järjestettäväkseen Suomen Voimanostoliiton klassisen penkkipunnerruksen kaikkien ikäluokkien ensi vuoden SM-kilpailut. Kisat nostetaan 23.–25. helmikuuta Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa.

Klassisen penkkipunnerruksen SM-kisat on iso tapahtuma, kilpailuihin odotetaan saapuvan noin 300 nostajaa. Ryskeellä on Voima ja Kunto Teamissa kokenut, osaava kumppani kisojen järjestämiseen.

– Idea kisojen järjestämisestä Eerikkilässä tuli Petri Salolta, hän ehdotti sitä minulle teknisten palaverissa, kertoo Eerikkilässä työskentelevä, tulevissa kisoissa nostava ja järjestelyissä mukana oleva Olli Skogberg Ryskeestä.

Kisojen taustajoukot kävivät lauantaina katsastamassa ensi talven kisapaikkoja. He vakuuttuivat näkemästään. Eerikkilässä on enemmän kuin hyvät puitteet SM-nostojen järjestämiselle.

– Tavoitteena on järjestää parhaat penkkipunnerruksen SM-kisat mitä Suomessa on koskaan pidetty. Eivätkö ne urheilijatkin aina pyri parhaaseensa? toteaa Lopen Voima ja Kunto Teamin puheenjohtaja Markku Savolainen.

Varsinaiset kisanostot käydään Eerikkilän liikuntahallissa. 30×60 metrin monitoimihallissa riittää neliöitä ja kuutioita, eikä happi pääse loppumaan nostajilta varmasti viimeisenäkään kisapäivänä.

Eerikkilästä löytyy myös ruoka- ja majoituspalvelut, joten kisaaminen on tehty nostajille ja heidän taustajoukoilleen mahdollisimman vaivattomaksi. Yleisöllekin riittää tilaa, eivätkä parkkipaikat lopu hevillä kesken.

– Meillä on hyvä nippu järjestäjiä ja loistavat puitteet kisojen järjestämiseksi. Hyvältä näyttää, Savolainen totesi.

Voimanoston SM-kisat ovat yleensä kaksipäiväiset, mutta Tammelan SM-penkkejä varten haluttiin varalle myös perjantai. Klassisen penkkipunnerruksen kaikkien ikäluokkien SM-kisat ovat osallistujamäärältään Suomen Voimanostoliiton suurimmat kilpailut.

Kisoissa on yleensä kolmisensataa nostajaa, ja ensi vuoden SM-kisoissa heitä voi olla vielä enemmän. Seuraavana syksynä lajin MM-kisat järjestetään Vantaalla, joten MM-kisamahdollisuus houkuttelee kaikki kynnelle kykenevät mukaan.

– Meidän täytyy varautua 350 kilpailijaan. Jos heitä tulee noin paljon, täytyy osan nostaa jo perjantaina.

Klassisessa penkkipunnerruksessa nostetaan ilman tukea antavia varusteita. Kynnys kisoihin lähtemiseen on matalampi kuin varustekisoissa. Laji on perinteistä voimanostoa, eikä avustajia tarvita tiukkojen penkkiasujen päälle kiskomiseen.

Helmikuun SM-kisojen tasossa pitäisi olla leveyden lisäksi myös kärkeä. Järjestäjät odottavat paikalle Suomen parhaita nostajia, kuten ”Superhurri” Fredrik Smulteria. Superraskaan ME-tuloksia kohennellut Smulter on penkannut paita päällä yli 400 kiloa, mutta ilman paitaakin rauta nousee. Smulter laittoi muutama päivä sitten kotisaliltaan Youtubeen pätkän, jossa punnersi raakana 301,5 kiloa.

Muita kisoihin odotettavia kovia nimiä ovat muun muassa klassisen tyylin erikoismies Timo Hokkanen, junnuhuippu Susanna Törrönen, Ove Lehto ja Hanna Rantala.

Myös järjestävistä seuroista nähdään kisoissa paljon nostajia, yhteensä liki 20.

 

Fingerpori

comic