Lounais-Häme Hämeenlinna

Kaikkien koirien tiedot samaan rekisteriin - Koirien tunnistusmerkinnät muuttuvat pakollisiksi

Jaana Salovaaran kaikki kolme koiraa on sirutettu ja rekisteröity, joskin kahteen eri rekisteriin. Jokainen koira on rekisteröitävä, kun Suomeen perustetaan Ruokaviraston ylläpitämä koirarekisteri.
Vuoden vanhan Leo-koiran kanssa lenkkeillyt Jaana Salovaara ei missään tilanteessa ostaisi koiraa auton takakopasta. "Jos koiraa myydään parilla kympillä netissä, epäilykset heräävät. Kennelliiton paperitkin voi väärentää, joten tarkkana saa olla koiraa ostaessa." Hän toivoo, että koirarekisterin perustaminen vaikuttaa pentutehtailuun ehkäisevästi. Kuva: Henriikka Korte
Vuoden vanhan Leo-koiran kanssa lenkkeillyt Jaana Salovaara ei missään tilanteessa ostaisi koiraa auton takakopasta. "Jos koiraa myydään parilla kympillä netissä, epäilykset heräävät. Kennelliiton paperitkin voi väärentää, joten tarkkana saa olla koiraa ostaessa." Hän toivoo, että koirarekisterin perustaminen vaikuttaa pentutehtailuun ehkäisevästi. Kuva: Henriikka Korte

Suomeen perustetaan koirarekisteri, jonka myötä koirien tunnistusmerkinnät muuttuvat pakollisiksi.

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan aikaisintaan vuonna 2022 voimaan astuva uudistus saa hämeenlinnalaisen Jaana Salovaaran täyden tuen.

Kolmen koiran omistajalle lemmikkien siruttaminen on ollut itsestään selvää, vaikka sitä ei ole Suomessa toistaiseksi vaadittu.

– Toivon, että uudistus puuttuu pentutehtailuun ja vaikuttaa siihen, ettei pentuja anneta ihan kenelle tahansa, Salovaara sanoo.

 

Viranomaisvaatimuksiin perustuvan rekisterin tarve nousi Suomessa esiin eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

Koirarekisterin tavoitteiksi on nimetty juuri pentutehtailun ja laittoman maahantuonnin ehkäisy sekä karanneiden koirien palauttamisen helpottaminen.

Maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Anssi Welling kertoo, että rekisteröintipakko laajenee myöhemmin koskemaan myös kissoja.

 

Tunnistusmerkintänä tullaan näillä näkymin käyttämään mikrosirua. Rekisteröinnin hinta tulee liikkumaan kymmenissä euroissa.

– Yksi vaihtoehto on, että kasvattaja rekisteröi pennut jo ennen luovutusikää, jolloin ostaja siirtää jo rekisteröidyn pennun nimiinsä, Welling sanoo ja arvioi, että tämä malli loisi varmimman pohjan rekisteröinnin toteutumiselle.

Welling pitää todennäköisenä sitä, että rekisteröintivelvoite koskee jollain viiveellä kaiken rotuisia ja ikäisiä, myös aikuisia koiria.

– Jos konkreettisia vaikutuksia halutaan, rekisterin on oltava oikeasti kattava.

 

Nykyisillä resursseilla viranomaisten ei olisi mahdollista valvoa koirien tunnistusmerkintöjä erikseen. Siksi rekisteröinnin valvonta on Wellingin mukaan järkevintä yhdistää muihin valvontoihin, kuten eläimen hyvinvointiin, sisämarkkinakauppaan ja tuontiin liittyviin tarkastuksiin.

Valvontaviranomaisella eli Ruokavirastolla tulee Wellingin mukaan olemaan keinoja puuttua rekisteröintivaatimuksen laiminlyöntiin. Keinot eivät vielä ole selvillä, mutta vertailun vuoksi esimerkiksi Ruotsissa eläin voidaan ottaa pois omistajaltaan, jos vaatimuksia ei noudateta.

 

Suomessa suurin osa, noin puoli miljoonaa kaikista 700 000 koirasta on rekisteröity Suomen Kennelliiton tietojärjestelmään. Tunnistusmerkittyjä koiria rekisteröivät muutkin toimijat.

Salovaaran koirien rekisteröinti kahteen eri tietokantaan kuvastaa hyvin nykytilannetta. 14-vuotias rotukoira Ninja on rekisteröity Suomen Kennelliittoon. Espanjasta ja Kreetalta tuotujen rescue-koirien sirut taas on rekisteröity turvasiru.fi-palveluun.

Salovaaran mielestä helpointa olisi, kun koiranomistajalla olisi valittavanaan yksi yhtenäinen rekisteri.

– Mietin itsekin monia eri vaihtoehtoja, kun rekisteröin Leon ja Ronjan.

 

Kennelliitto on osaltaan ajanut koirarekisteriasiaa. Jokaisen koiran pitäisi olla rekisteröity, sanoo myös Suomen Kennlliiton Etelä-Hämeen Kennelpiirin puheenjohtaja Riitta-Maija Liikanen.

– Siten meillä olisi kontrolloidusti hallinnassa tieto kaikista koirista. Samalla tiedettäisiin, mistä koiria tulee, hän perustelee.

Liikanen uskoo, että suurin osa kasvattajista rekisteröi pentunsa ja suurin osa ostajista haluaa rekisteröidyn pennun.

– Silti on myös niitä, jotka haluavat vain saada itselleen halvalla koiran, eivätkä ole valmiita tai pysty maksamaan rekisteröidystä koirasta. FL

Kolme mallia

Koirarekisterin rekisterinpitäjä tulee olemaan Ruokavirasto.

Viraston rinnalle rekisterin perustamiseen ja ylläpitoon tullaan etsimään yksityinen toimija, jonka kontolla ovat tietojärjestelmä ja tietokanta.

Rekisteri voidaan ottaa käyttöön aikaisintaan vuonna

2022

Lainsäädäntötyö käynnistetään vielä tänä vuonna.

Vaihtoehtoja

1. Yksityinen toimija keräisi rekisteritiedot ja ylläpitäisi tietojärjestelmää. Lain silmissä virallinen rekisterinpitäjä olisi kuitenkin Ruokavirasto.

2. Ruokavirasto ylläpitäisi keskustietokantaa, mutta yksityinen toimija tai toimijat keräisivät rekisteritiedot ja päivittäisivät ne omista tietokannoistaan keskustietokantaan.

3. Rekisteritiedot kerättäisiin suoraan ruokaviraston ylläpitämään keskustietokantaan.

Sairaan halpa ei onneksi vakuuttanut

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton viime lokakuinen Eläinten viikon teema osui ja upposi.

Liitto kampanjoi pentutehtailun lopettamisen puolesta. Kampanjakuvissa sydäntä särkevät kuvat koiranpennuista olivat saaneet otsikon ”Sairaan halpa”.

Henriikka Korte.  Kuva: Pekka Rautiainen
Henriikka Korte. Kuva: Pekka Rautiainen

Oma koiranpentumme syntyi sattumalta juuri Eläinten viikolla.

Ennen sopivan kasvattajan löytymistä tutkimme vaihtoehtoja. Avoinna olivat myös torit ja muut verkon markkinapaikat.

Onneksi myynti-ilmoitukset, joissa useasti madotettuja ja eläinlääkärin terveeksi toteamia pentuja kaupattiin muutamalla satasella, siis sairaan halvalla, eivät vakuuttaneet.

Pennun lopettaminen pari päivää kotiutumisen jälkeen tuntuu ajatuksenakin kauhealta, joskin ainoalta oikealta ratkaisulta, jos pentutehtailijalta hankittu koira kärsii.

Onneksi näistä kauhutarinoista puhutaan. Seison myös koirarekisterin takana, jos sen avulla voidaan estää yhdenkin pentueen teettäminen rahankiilto silmissä.

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic