Lounais-Häme Forssa

Katariina Korhonen luottaa yhteistyöhön hykyn ruorissa

Lääketieteiden tohtori Katariina Korhonen on ollut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtajana vajaan kaksi viikkoa. Suuria linjauksia hän ei lähde latelemaan mutta toteaa, että erityisesti vanhuspalveluissa ja lastensuojelussa palveluntarve on kasvussa.
Katariina Korhonen sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksissa säästöt voidaan saavuttaa mahdollisesti vasta vuosien päästä. Hän peräänkuuluttaa rohkeutta päätöksentekoon.

Hykyn yhtymäjohtajaksi kesäkuussa valittu Katariina Korhonen aloitti työnsä kuntayhtymän johdossa maanantaina 13. elokuuta. Hänen mukaansa valtakunnallisen sote-valmistelun tilanne on vaikuttanut myös kuntayhtymän sisäiseen kehittämiseen. Tunnelma on odottava.

Hänen mukaansa erilaisten kehityshankkeiden läpiviennissä ei kannata enää odotella vaan nyt on lähdettävä rakentamaan seudullisesti sote-palveluiden parasta mahdollista vaihtoehtoa. Tässä tarvitaan yhteistyötä niin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja yliopistollisten sairaaloiden suuntaan erikoissairaanhoidon palveluiden turvaamisessa ja kehittämisessä seutukunnan asukkaille.

– Ratkaiseva asia on tietysti se, mihin suuntaan valmistelussa oleva sote-juna lähtee. Uudistuksessa sote-palveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä perustettaville maakunnille. Meidän on voitava katsoa myös seutukunnallisesti eteenpäin. On turha jäädä märehtimään vanhoja. Tilanne on kyllä haastava, Korhonen sanoo.

Tällä hän viittaa päivystysasetuksen vaikutuksiin, joka mahdollistaa enää vain polikliiniset leikkaukset Forssassa sekä sote-valmistelun aiheuttamaan epävarmuuteen.

 

Ensi vuoden talousarvion laadinnassa kuntayhtymän lähtökohta on se, että menot kasvaisivat ensi vuonna kolme prosenttia. Tämä tarkoittaisi 3,4 miljoonan euron lisäkustannuksia seudun kunnille. Mikä on kuntayhtymälle menojen kasvun minimi, on kunnille yli maksimin.

Forssassa on esillä maanantaina kaupunginhallituksessa kaupunginjohtaja Kesäniemen esitys sopeuttamisohjelman käynnistämisestä kuntayhtymässä. Yli 1 100 henkilön organisaatiossa, joka tuottaa palveluita seutukunnalle, pelkästään henkilöstömenojen osuus on suuri.

Korhonen kaipaa keskustelua tavoista tuottaa palveluita paremmin ja tehokkaammin. Kehitystyöhön hän tarvitsee mukaan palvelualuejohtajien lisäksi myös hoito- ja tukipalveluiden varsinaiset tekijät. Lisäresurssien saaminen tässä tilaustilanteessa on haastavaa. Jos rahat eivät riitä, on Korhosen mukaan löydettävä tapoja tuottaa palvelut aiempaa edullisemmin.

Talousjohtaja Timo Finning nosti esiin Forssan kaupunginvaltuuston talousseminaarissa keinoina säästöjen löytämiseen sairaalan yöpäivystyksen ja psykiatrian osaston lakkauttamisen. Korhonen painottaa, ettei mitään säästölistaa ole kuntayhtymässä valmisteltu vaan Finning kertoi vain esimerkkejä todella vaikuttavista säästökohteista.

– Digitalisaatio avaa mahdollisuuksia myös esimerkiksi kotihoidon valvonnan järjestämiseen tulevaisuudessa. Digitalisaation edut on otettava käyttöön. Uusia tapoja toimia tarvitaan varsinkin vanhusten määrän ja kotihoidon tarpeen lisääntyessä. Sote-uudistuksen yhteydessä pääpaino keskustelussa on ollut erikoissairaan hoidossa. Myös perusterveydenhuolto ja sosiaalityö kaipaavat oman huomionsa, Korhonen sanoo.

Hän nostaa esimerkiksi Suomessa kansantaudin asemaan nousseen diabeteksen. Sen varsinaiseksi taudiksi puhkeamisessa riittää työtä ennalta ehkäisyssä ja elämäntapojen parantamisessa. Kuntayhtymän on löydettävä monikärkinen mallinsa.

 

Johtajana hän pitää itseään avoimena keskustelulle. Hän haluaa tehdä päätöksiä yhteistyössä eikä sanellen. Yhtymäjohtajan virkahuoneen oven hän haluaa pitää mahdollisimman auki.

Korhoselle Forssa ja Tammela ovat tuttuja seutuja. Hän on pitkään Forssan sairaalassa työskennelleen johtavan lääkärin ja kirurgian ylilääkärin, vajaat kaksi vuotta sitten kuolleen Pertti Vänttisen tytär.

Lapsuudessaan Katariina asui Tammelassa aina ylioppilaaksi tuloonsa asti, jonka jälkeen hän siirtyi opiskelemaan lääketiedettä. Korhonen on työskennellyt opiskeluaikanaan Forssan sairaalan päivystyksessä sekä valmistumisensa jälkeen vuonna 1998 jonkin aikaa apulaislääkärinä.

Kaarinassa asuvan 47-vuotiaan Korhosen perheeseen kuuluu avomies sekä 13- ja 17-vuotiaat tyttäret. Työmatkaa Forssaan sairaalanmäelle Korhosen kotipihasta on 91 kilometriä.

Työkiireiden keskellä Korhonen ennättää muutaman kerran viikossa punttisalille. Myös tyttären hevosharrastus vie oman aikansa vapaa-ajasta.

Ennen Forssaan tuloa Korhonen työskenteli ylilääkärinä ja terveyspalveluiden päällikkönä Paraisilla. Hän on ollut myös neurokirurgian erikoislääkärinä yliopistollisessa keskussairaalassa Turussa sekä turkulaisen Sunborn Sagan ylilääkärinä. FL

 

Jutun otsikkoa on muokattu 26.8. kello 14. Korjattiin nimivirhe.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.2.2020

Uusimmat