Lounais-Häme Forssa

Kaisa Lepola Jokioisilla: "Työ muuttuvassa yhteiskunnassa on määriteltävä uudestaan" – Sivusi vappupuheessaan myös omaa täpärää vaalitulosta

Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Työväenyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Lepola kiersi vapunpäivänä laajasti Lounais-Hämettä ja poikkesi myös Lopella.

SAK:n Jokioisten paikallisyhdistyksen vappujuhlan juhlapuheessa Lepola loi uskoa, että eduskuntavaalien tuloksen myötä peruspalvelujen arvostus suomalaisessa politiikassa nousee.

– Haluan uskoa, että tulevalla eduskuntakaudella aloitetaan puhuminen ihmisten välttämättömistä, turvallisista ja laadukkaista palveluista. Hinnalla millä hyvänsä.

– Jostain muusta, mutta ei-välttämättömästä säästetään. Erikoissairaanhoito, lastensuojelu ja vanhustenhoito on hoidettava, Lepola linjasi.

”Hyvinvointivaltiota tarvitaan yhä”

Lepola korosti hyvinvointivaltion merkitystä myös 2010-luvun Suomessa. Hyvinvointivaltion käsite on hänen mukaansa ollut murroksessa 1990-luvun lamasta lähtien.

– Hyvinvointivaltio on muuttunut hyvinvointiyhteiskunnaksi, hyvintoimintavaltioksi ja investointivaltioksi. Termien muutos on kuvannut, miten Suomessa on vähitellen luovuttu hyvinvointivaltion ajatuksesta ja keskeisistä periaatteista.

– Hyvinvointivaltio on alkanut muuttua kilpailuyhteiskunnaksi.

Hyvinvointivaltion nakertumisen seuraukset näkyvät Lepolan mukaan 2000-luvun sosiaalipoliittisissa uudistuksissa.

– Perhevapaita, lapsilisää, vanhuspalveluita ja varhaiskasvatusta on uudistettu, työllisyydenhoitoon tuotu aktiivimalli. Onko uudistuksissa kuitenkaan käyttäjän asema kohentunut? Muutokset ovat näkyneet lähinnä yksityisten yritysten ja omaisten roolin ja vastuun lisääntymisenä yhteiskunnassa, Lepola sanoi ja moitti väistyvää hallitusta.

– Työväen juhlan merkitys korostuu tämän päivän Suomessa enemmän kuin pitkiin aikoihin. Edellisen hallituksen jäljiltä alkoi tuntua, että saamme sanoa jäähyväiset hyvinvointivaltiolle. Mutta vaalitulos on osoitus, että suomalaiset luottavat hyvinvointivaltioon ja uskovat yhä yhteisen hyvän jakamiseen.

”Myös sosialidemokraattien kyettävä määrittelemään työ uudelleen”

Lepolan mukaan myös sosialidemokraattien on kyettävä omassa päätöksenteossaan määrittelemään työ muuttuvassa yhteiskunnassa uudelleen.

– Toisin sanoen meidän tulee määritellä ja päivittää työn käsite uudelleen nykyaikaan laajasti ajateltuna. Siihen tulee sopia hyvin erilaisesti työllistyvät, kuten erilaisia pätkiä ja tuntimääriä tekevät, itsensä työllistäjät ja mikroyrittäjät, osatyökykyiset ja monet muut ryhmät joiden puolesta on tehtävä tarvittavia muutoksia, niin että oikeutukset työterveyshuoltoon, lomiin ym. työhön liittyviin etuisuuksiin kuuluvat myös näille kohderyhmille.

Oma vaalitulos ja käytös netissä

Lepola sivusi puheessaan myös omaa eduskuntavaalitulostaan.

– Itselleni eduskuntavaalit olivat menestys sekä tappio. 5553 ääntä on huima luottamuksenosoitus kansalaisilta ja sillä äänimäärällä yleensä paikka eduskunnasta aukeaa, mutta itselleni tämä toi toistamiseen ensimmäisen varasijan.

– Jäin karvaasti 123 ääntä seuraavaan edustajaan, ja 1600 äänellä puolueemme jäi viidennestä paikasta, joka olisi kohdentunut täällä Hämeessä minulle. No, eteenpäin elävän mieli. Katsehan meillä on jo tulevaan, Lepola totesi.

Lepola ei jossitellut tulosta mutta nosti puheensa lopussa esiin sosiaalisen median lieveilmiöt.

– Sosiaalinen media on ollut otollinen maaperä sille, minkälaisia tulkintoja, valheita, populismia ja vääristettyjä sanomia suolletaan. Lopuksi näissä vielä mennään henkilökohtaisuuksiin. Itse olen saanut vahvasti myös tällaisesta viime aikoina osani, kun eduskuntavaalien kampanjaa yritettiin loata ja sen jälkeen tulosta musertaa.

– Monessa roolissa pitää olla ihmisenä ja johtajana luja, reilu ja oikeudenmukainen. Joskus se tarkoittaa jollekin joukolle epämieluisaa lopputulosta tai tehdyt toimet saattavat kapsahtaa omaan nilkkaan, joista ihmiset eivät ole valmiita kantamaan vastuuta, vaan yritetään kaataa se toisten niskaan.

– Itse ajattelen, että yhteiskuntaa johtaessa pitää kantaa vastuu teoista ja kyetä kertomaan samat asiat, on kuulija tai toimija kuka tahansa. Liikaa näkee ja kuulee sitä, että on helppoa olla yhteen suuntaan yhtä mieltä ja toiseen toista, Lepola paheksui ja peräänkuulutti parempaa keskustelukulttuuria. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic