Lounais-Häme Forssan seutu

Kaisa Lepola Forssa TV:ssä: "Kun sote on valmis, pitää keskustella kuntaliitoksista"

"Pitää löytää uudenlainen tapa katsoa maailmaa täällä Lounais-Hämeessäkin."

Forssa TV:n Forssa Foorumissa keskusteltiin torstai-iltana seudun kuntien yhteistyöstä. Juhani O. Kuusiston johtamaan keskusteluun osallistuivat Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.), Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.) ja Jokioisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Sakari Raiskio (kesk.).

Puolituntisen keskustelun mielenkiintoisin kannanotto kuultiin Lepolan suusta. Lepola muistutti, että Forssa on kunnioittanut tällä valtuustokaudella yhteistä sopimusta ja ollut puhumatta kuntaliitoksista. Jos sote-uudistus seuraavalla valtuustokaudella saadaan toteutettua, tilanne on hänen mielestään toinen.

– Siinä vaiheessa on istuttava neuvottelupöytään ja mietittävä, onko meidän viisaampaa hoitaa yhtenä kuntana kaikki palvelut. Vai ovatko kunnat täynnä yhteistyöelimiä, mutta meillä on silti erilliset kunnat. Sivistys- ja elinkeinopalvelut sekä rakennustarkastus ovat yhteistyössä, mutta silti meillä on viisi valtuustoa ja hallitusta, jotka neuvottelevat yhteistyökuvioista, kun meillä voisi olla yksi hallinto, joka hallinnoi kokonaisuutta. Siinä vaiheessa liputan, että meidän pitäisi löytää uudenlainen tapa katsoa maailmaa täällä Lounais-Hämeessäkin, Lepola totesi.

Kanssakeskustelijat eivät Lepolan näkemykseen juuri kantaa ottaneet. Pärssinen ei sanonut mitään, Raiskio näki, että asiasta keskustelu on ajankohtaista siinä vaiheessa kun nähdään, meneekö sote maaliin.

Kuntien yhteistyö edennyt

Kolmikko kiitteli tällä valtuustokaudella hyvään suuntaan edennyttä kuntien välistä yhteistyötä.

– Tällä kaudella on puhuttu aidosti yhteistyöstä ja kirjattu asioita ylös. Pää on auki, Pärssinen sanoi.

– Minulla on käynnissä kolmas valtuustokausi ja moni asia on edennyt jos vertaa ensimmäiseen kauteen, jolloin yhteistyö oli repivää. Siinä mielessä tilanne on seuraavaa valtuustokautta ajatellen hyvä, Lepola kertoi.

Hän näki, että yhteistyö olisi voinut joiltakin osin toteutua vauhdikkaamminkin.

– Tilanne on siinäkin mielessä loistava, että virkamiespuolelle on saatu tuoreita voimia. Toivotaan, että saadaan myös hyvät luottamushenkilöt, Raiskio lisäsi.

Rakennusvalvonta kaihertaa

Pieniä säröjäkin yhteistyössä silti on. Vuodesta 2019 toiminutta yhteistä rakennus- ja ympäristövalvontaa tarkastellaan Tammelan ja Jokioisten toiveesta. Forssa ei lämmennyt naapurikuntien näkemykselle. Pärssinen kuvaili Forssan suhtautumista märkänä rättinä naapurien kasvoille.

– Emme halua purkaa rakennusvalvontaa, kyse on enemmänkin välitsekkauksesta. Kun kaikki kokevat hyötyvänsä, yhteistyö on hedelmällistä, Raiskio huomautti.

Lepola myönsi Forssan yllättyneen naapurien kriittisyydestä. Hänen mukaansa Forssa piti itsestään selvänä, että laskutus toimii suoritusperusteisena, eikä sitä muuteta.

– Tällöin tehdylle työlle tulee enemmän merkitystä. Jos kyse on väärinymmärryksestä, on hyvä että asia käydään läpi. FL

Lue myös: Forssa kieltäytyy uusista ympäristö- ja rakennusvalvontaneuvotteluista Jokioisten ja Tammelan kanssa

Uusimmat

Fingerpori

comic