Lounais-Häme

Kaivuutöistä kootaan tiedot yhteen

Ensin kadunpätkän kaivaa auki vesilaitos, sitten sähkölaitos, sitten verkko-operaattori.

Muun muassa tällaista moninkertaista työtä yritetään karsia kokoamalla tietoa tulevista työmaista ja olemassa olevista verkostoista Verkkotietopiste.fi-palveluun.

Palvelun toiminnasta vastaa Viestintävirasto, ja se perustuu reilu vuosi sitten voimaan astuneeseen lakiin verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä.

Laki pohjautuu EU-direktiiviin, jonka tavoitteena on pienentää laajakaistaverkkojen rakennuskustannuksia.

-Tavoitteena on, että palvelun kautta saa tiedot kaikista liikenteeseen, energiaan, viestintään ja vesihuoltoon liittyvistä rakennushankkeista, jotka mahdollistavat verkkojen rakentamisen yhdessä, kertoo Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen.

-Tällöin kalleimman työvaiheen eli maaurakoinnin kustannukset voidaan jakaa ja kaikki säästävät, hän sanoo.

Lisäksi tavoitteena on, että palvelusta saa kattavasti tietoa näihin verkostoihin liittyvistä maanalaisista rakenteista, kuten kaapeleista ja putkista, joista maaurakoitsijan on syytä olla tietoinen.

Vuodenvaihteen molemmin puolin Viestintävirasto on hoputtanut kuntia ja verkkotoimijoita ilmoittamaan tietonsa palveluun tammikuun loppuun mennessä.

Tämä on herättänyt ihmetystä muun muassa tiukan aikataulun takia. Myös sitä on ihmetelty, mihin uutta palvelua tarvitaan, kun esimerkiksi kuntien väylätieto on jo Digiroad-palvelussa.

Nieminen arvelee, että tähän liittyy jonkinlainen väärinkäsitys.

-Digiroadissa on nimenomaan tie- ja katuverkostoon liittyvät tiedot, kun taas verkkotietopiste käsittelee maanalaista infraa. Kunnilta kaivataan tyypillisimmillään tietoa esimerkiksi katuvaloista ja kaapeleista, suojaputkista ja laitostiloista.

Hän myös sanoo, että palveluun on jo kertynyt runsaasti tietoa ja siksi nyt on käynnissä valvontakierros. Tietoja on alun perin pyydetty noin 2 600 verkkotoimijalta, mutta näiden joukossa on myös esimerkiksi hyvin pieniä vesiosuuskuntia tai paria kiinteistöä palvelevia lämpökeskuksia.

-Niitä tietojen luovutusvelvollisuus ei koske, kun taas kunnissa on runsaasti juuri sitä tietoa, jota palveluun tarvitaan, Nieminen sanoo.

Palvelun käyttö eli tietojen syöttäminen ja etsiminen on ilmaista. Palvelun on toteuttanut Sitowise oy yhteistyössä Suomen Erillisverkkojen kanssa. Sitowise on sopimuksen mukaisesti tarjonnut myös maksullista apua tietojen syöttämiseen, jos kunnissa ei ole resursseja tai osaamista tähän.

-Suurin osa toimijoista on syöttänyt tarvittavat tiedot itse, mutta kiire siinä on saattanut tulla. Siksi kuntien kritiikin ymmärtää, sanoo avainasiakaspäällikkö Sanna Mäyrä Sitowiselta.

Mäyrä huomauttaa, että tavoitteena on luoda nimenomaan valtakunnallinen yhteiskaivuuportaali, jota kaikki verkkotoimijat eli myös kunnat voivat myöhemmin hyödyntää kuntarajoista riippumatta. Kenen tahansa on mahdollista kirjautua palveluun ja etsiä tietoja. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic