Lounais-Häme Jokioinen

Kakkostien varalaskupaikan kupeessa crossaillaan uhkarohkeasti – "Tämä ei ole ihan normaali paikka"

Jos luvattomasta ajelusta lorahtaisi polttoainetta hiekkaharjuun, voisi pahimmillaan jokioislaisten vedensaanti vaarantua.
– Onneksi pohjaveden päällä on paikoin kuusi metriä savea. Siltä kohdin luonto suojaa, Jokioisten kunnaninsinööri Kari Tasala sanoo. Myös vanhojen soranottopaikkojen taimettuminen estää luvatonta ajelua. Kuva: Lassi Puhtimäki
– Onneksi pohjaveden päällä on paikoin kuusi metriä savea. Siltä kohdin luonto suojaa, Jokioisten kunnaninsinööri Kari Tasala sanoo. Myös vanhojen soranottopaikkojen taimettuminen estää luvatonta ajelua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten kunnan montulta ei ole otettu soraa kohta vuosikymmeneen, mutta paikka on yhä kovassa käytössä.

Jyrkkään hiekkarinteeseen on painunut ainakin mönkijän ja moottoripyörän jälkiä.

– Jos lenkkeilijät ja ulkoilijat käyvät täällä, se on ihan jees, kunnaninsinööri Kari Tasala sanoo.

Crossailu Kakkostien varalaskupaikan länsipuolen maastossa ei ole uusi ilmiö, mutta se tuntuu lisääntyneen korona-aikana.

Kyse ei ole pelkästä pikkupoikien huvittelusta, sillä tiettävästi kalustoa tuodaan paikalle trailereilla.

– Asukkailta on tullut yhteydenottoja, että meluhaittojakin rupeaa jo olemaan.

”Pohjavesiä täytyisi suojella”

Tasala sanoo ymmärtävänsä, että hieman syrjässä sijaitseva vaihtelevapiirteinen harjumaasto houkuttaa crossailuun – touhu on kuitenkin riskialtista.

Syrjälänharjulta Setälänlammille ulottuva noin 50 hehtaarin alue on pohjavesien muodostumisaluetta, jossa sijaitsee yksi Jokioisten kolmesta vedenottamosta.

Moottoriajoneuvosta maahan valuva polttoaine voisi pahimmillaan päätyä pohjaveteen ja katkaista Jokioisten vedentuotannon.

Tasala huomauttaa pohjavesialueiden olevan seudullisestikin tärkeitä: Tammelasta voidaan johtaa pohjavettä Forssaan, Forssasta Jokioisille ja sieltä edelleen Ypäjälle ja Humppilaan.

– Toisia tuetaan molempiin suuntiin, jotta kriisiaikana pystytään varmasti toimittamaan vettä.

Hän toivoo monttumaastossa ajavien havahtuvan, ettei kyseessä ole ”ihan normaali paikka”.

– Pohjavesiä täytyisi suojella ja olla onnellinen, että meillä on tällainen näin suuri ja hyvä alue.

Soramonttu vetää ajelijoita puoleensa, vaikka Jokioisilla on ajeluharjoitteluun varta vasten tarkoitettu motocross-ratakin. Kuva: Lassi Puhtimäki.
toimittaja: Kiti Salonen

Puomi voi olla turvallisuusriski

Alueen maat omistavat Jokioisten Vedenhankinta Oy, Jokioisten kunta ja yksityiset maanomistajat.

– Pohjavesialueella maanomistajakaan ei voi antaa lupaa ajamiseen.

Kunnan montulle vievän tien varressa on pohjavesialueesta kertova kyltti ja ajokieltomerkki. Puomi on asetettu montulle ensisijassa siksi, ettei maa-ainesta haettaisi luvatta.

Puomin viereen painuneet urat osoittavat, että kaksipyöräisellä puomi on helppo kiertää. Tasala ei muutenkaan lähtisi rajoittamaan ajelua uusin estein.

– Jos jyrkässä alamäessä tulee yhtäkkiä puomi tai iso kivi eteen, se on turvallisuusriski. Kovasta vauhdista ei pysty äkkiä pysähtymään.

Ajelijoita Tasala kehottaa kääntymään muiden kuin pohjavesialueiden maanomistajien puoleen tai suuntamaan Jokioisten motocross-alueelle.

– Luodesuolla on korkeatasoinen rata. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic