Kakkostyypin diabeteksen hoitoon kuluu noin 15 prosenttia perusterveydenhuollon kuluista

Helsinki
14.11.2018, 04:13

Kotimaa

Diabetesta sairastaa puoli miljoonaa suomalaista, joista noin 300 000 tyypin 2 diabetesta. Lisäksi arvioidaan, että Suomessa on jopa 150 000 diagnosoimatonta kakkostyypin diabeetikkoa.
Keskiviikkona vietetään maailman diabetespäivää.
– Yhteiskunnan näkökulmasta diabetes on kallis. Vuoteen 2030 mennessä meillä on käsillä kahden miljardin euron lisälasku pelkästään tyypin 2 diabetekseen liittyen, kertoo professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistosta Diabetesliiton tiedotteessa.
Tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) korostaa, että diabeteksen ehkäisyyn suunnattavia toimia ei pitäisi nähdä ylimääräisenä kuluna vaan investointina.
– Kun sairastuminen ehkäistään tai sitä saadaan siirrettyä, saavat ihmiset lisää terveitä vuosia ja terveydenhuollon resursseja voidaan kohdentaa muualle. Tällä hetkellä perusterveydenhuollon kuluista noin 15 prosenttia kuluu tyypin 2 diabeteksen hoitoon, Lindström sanoo tiedotteessa.

StopDia-hankkeen tavoitteena on taklata tyypin 2 diabetes

Parhaillaan on menossa laaja suomalainen tutkimushanke StopDia, joka tähtää tyypin 2 diabeteksen ehkäisemiseen.
Tutkimuksessa luodaan uusinta tutkimustietoa hyödyntämällä toimintamalli, joka edistää hyvinvointia ja terveellisiä elintapoja. Tähän mennessä StopDia-hanke on saanut yli 100 000 suomalaista tekemään verkkotestin, jonka avulla voi helposti arvioida oman riskin sairastua kakkostyypin diabetekseen. Testi löytyy tutkimushankkeen ja Diabetesliiton sivuilta.
– Jo pienillä teoilla voidaan tuottaa merkittävästi terveyshyötyjä ja laadukkaita elinvuosia kustannustehokkaasti, Martikainen sanoo.
StopDia-tutkimusta johdetaan Itä-Suomen yliopistosta. Yhteistyössä ovat mukana myös muun muassa THL ja VTT.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic