Lounais-Häme

KAKS tutki: kansalaisvaikuttaminen kiinnostaa, radikaaleimmat löytyvät nuorista, vasemmistosta ja vihreistä

Mielenosoitukset päättäjien painostamiseksi ja työtaistelut maan hallituksen painostamiseksi saavat enemmistön KAKS:n tuoreessa tutkimuksessa. Kuva: Joel Maisalmi

Kansalaisvaikuttaminen kiinnostaa suomalaisia. Puolet suomalaisista on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, joka viides on nettiäänestänyt ja ollut osto- tai maksulakossa.

Lähes joka toinen kertoo allekirjoittaneensa kansalaisaloitteen lainsäädäntöön vaikuttamiseksi ja kaksi viidestä voisi kuvitella allekirjoittavansa sen jonkin tärkeän asian puolesta. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Vain yksi kahdestakymmenestä ei voisi edes ajatella tekevänsä tätä koskaan.

Enemmistö lakkoilisi palkkojen puolesta

Lähes kolme neljästä on osallistunut tai saattaisi ottaa osaa tärkeäksi kokemassaan asiassa some- tai nettiäänestyksiin sekä osto- tai maksulakkoihin.

Kaikki muut vaikuttamisen muodot ovat olleet pienen vähemmistön käytössä.

Enemmistö suomalaisista voisi osallistua myös lakkoihin palkkojen tai muiden työsuhteen ehtojen parantamiseksi. 20 prosenttia vastanneista oli osallistunut lakkoihin ja 54 kertoi voivansa osallistua.

Lähes yhtä suuri alttius olisi osallistua mielenosoituksiin päättäjien painostamiseksi. Myös työtaistelut maan hallituksen painostamiseksi saavat enemmistön tuen.

Yli kolmannes ei voisi koskaan rikkoa lakia, vaikka pitäisi sitä huonona. Rakennusten tai tehtaiden valtaaminen päättäjien painostamiseksi saa enemmistön eli 64 prosentilta tuomion.

Puolet nuorista rikkoisi huonoksi kokemaansa lakia

Nuoret suhtautuvat erilaisiin kansalaisvaikuttamisen muotoihin ymmärtävämmin kuin ikääntyneet. Nuorista puolet antaa siunauksensa lakien rikkomiselle, mikäli lait koetaan huonoiksi. Yli neljännes nuorista voisi osallistua myös rakennusten tai tehtaiden valtaamiseen painostaakseen päättäjiä.

Oppositiopuolueiden kannattajat suhtautuvat kaikenlaisiin tekoihin myönteisemmin kuin hallituspuolueiden tukijat. Ero näyttäytyy suurimmillaan suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin.

Yksittäisten puolueiden kannattajista ”radikaaleimmiksi” osoittautuvat vasemmistoliiton tukijat. Tämän jälkeen laskevassa järjestyksessä tulevat vihreiden, perussuomalaisten ja SDP:n kannattajat.

Keskustan ja kokoomuksen äänestäjät ovat näillä protestialttiutta kuvaavilla mittareilla selvästi sovinnaisempia kuin nykyisten oppositiopuolueiden tukijat.

Ero Vasemmistoliiton ja kokoomuksen kannattajien välillä on suuri: 81 prosenttia vasemmistoliittolaisista on alttiita protestoimaan, kokoomuslaisista 43 prosenttia.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS oy joulukuun alussa. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic