Lounais-Häme

KAKS tutki: yliopistojen pääsykokeet säilytettävä ja opintotuet kytkettävä opiskelussa etenemiseen

Kansa ei innostu ajatuksesta, että yliopistoissa luovutaan pääsykokeista, ja opiskelijavalinta tehdään pääosin ylioppilasarvosanojen perusteella.

Tämä ilmenee KAKS:n eli Kunnallisalan kehittämissäätiöön syyskuussa teettämästä kyselystä, johon vastasi 1 000 täysi-ikäistä suomalaista.

Tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista ja etenkin korkeakoulussa itse opiskelleet ovat pääsykokeiden kannalla. Vain reilu neljännes eli 27 prosenttia kannattaa ajatusta.

Kun kysyttiin pitäisikö yliopistojen pääsykokeet säilyttää, jotta lukiossa keskinkertaisesti pärjänneilläkin olisi mahdollisuus päästä opiskelemaa, ajatusta kannatti 79 prosenttia vastanneista.

Tuloksista käy ilmi, että yliopistojen pääsykokeista luopuminen ei saa enemmistön kannatusta yhdessäkään väestöryhmässä. Etenkin akateemisesti koulutetut, ylemmät ja alemmat toimihenkilöt sekä opiskelijat kokevat ehdotuksen vastenmieliseksi.

 

Vastaajat sitoisivat opintotuen nykyistä tiukemmin opinnoissa etenemiseen. Sitä mieltä oli selvä enemmistö eli 67 prosenttia vastanneista. Alle neljännes torjui ehdotuksen.

Lukukausimaksuille suomalaiset eivät lämpene. Yli puolet eli 61 prosenttia torjuu ehdotuksen, että yliopistoille ja korkeakouluille olisi sallittava lukukausimaksujen periminen suomalaisilta opiskelijoilta. Vain reilu neljännes väestöstä pitää lukukausimaksuja hyvänä.

Etenkin opiskelijoiden mielestä lukukausimaksut olisivat vastenmielinen asia. Heistä 83 prosenttia torjuu ajatuksen. Keskimäärää enemmän lukukausimaksut saavat kannatusta yrittäjien (49 %), hyvätuloisten (48 %) ja kokoomuksen kannattajien (44 %) keskuudessa.

Tutkimuksen mukaan puolet kansalaisista suhtautuu kielteisesti siihen, että kaikkien halukkaiden pitäisi päästä opiskelemaan yliopistoihin ja karsia heikommin menestyvät ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Kolmannes (35 %) kannattaa ehdotusta. Ns. vapaa opiskeluoikeus ensimmäiseksi lukuvuodeksi kokoaa keskimäärää enemmän kannatusta vähemmän koulutettujen ja ikääntyneiden keskuudessa. Akateemisesti koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja opiskelijat tyrmäävät ehdotuksen.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimukseen vastanneet kaipaavat lisäksi yliopistoille aktiivisempaa roolia yhteiskunnalliseen keskustelussa. Valtaosa väestöstä allekirjoittaa väittämän myös , jonka mukaan suomalaisissa yliopistoissa tehdään korkeatasoista kansainvälistä tutkimusta.

Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic