Lounais-Häme

Kaksi forssalaisehdokasta läpi Nuorisovaaleissa – Vihreille, perussuomalaisille ja kokoomukselle menestystä

Jos nuoret saisivat päättää, Hämeen vaalipiiristä olisi noussut eduskuntaan kaksi forssalaista ehdokasta, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen ja vihreiden Maija Kranni.
Nuorisovaalien perusteella eduskunnan suosituin puolue olisi vihreät 17 prosentin kannatuksella. Kuva: viki salonen
Nuorisovaalien perusteella eduskunnan suosituin puolue olisi vihreät 17 prosentin kannatuksella. Kuva: viki salonen

Vihreät, perussuomalaiset ja kokoomus menestyivät Nuorisovaaleissa. Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi koordinoi eduskuntavaalien Nuorisovaalit kuudennen kerran 1.–5.4.2019. Nuorisovaaleissa oli mukana yli 877 perus- ja toisen asteen oppilaitosta kahdessatoista vaalipiirissä. Ääniä annettiin yhteensä 62 935, joista hylättyjä oli 3 628. Nuorisovaalien tavoite on tukea nuorten äänestysaktiivisuutta ja tutustua vaaleihin toiminnallisen oppimisen keinoin.

Jos nuoret saisivat päättää, Hämeen vaalipiiristä olisi noussut eduskuntaan kaksi forssalaista ehdokasta, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen ja vihreiden Maija Kranni. Muut Hämeen vaalipiiristä nuorten äänillä valituiksi tulleet olisivat olleet Milla Bruneau (kok.), Sami Huhtala (ps.), Nelli Nevala (vihr.), Ville Skinnari (sd.), Saija Granlund (ps.), Päivi Räsänen (kd.), Mikko Heikkilä (pir.), Mika Walkamo (kok.), Petri Hakamäki (kesk.), Hanna Jokinen (vas.), Kristiina Hämäläinen (kok.) ja Antti Salminen (ps.).

Valtakunnallisesti nuorten keskuudessa suosituimmiksi puolueiksi nousivat vihreät 17 prosentin, kokoomus 14,5 prosentin, perussuomalaiset 14,5 prosentin ja keskusta 11,7 prosentin kannatuksella.

Nuorisovaalien tuloksia vääristää jo perinteeksi muodostunut äänestysnumero 69 menestyminen vaaleissa. Vaalinumerolla eduskuntaan nousi ehdokas yhdeksässä vaalipiirissä, ja useassa vaalipiirissä äänestysnumero 69 saamat äänet nostivat myös muita saman puolueen tai valitsijalistan ehdokkaita nuorten eduskuntaan.

– Todella hienoa, että näin moni nuori osallistui Nuorisovaaleihin ja tutustui äänestämiseen. Oppilaitoksissa on nyt tärkeää keskustella nuorten kanssa siitä, mitä merkitystä omalla äänellä on ja kannattaako äänestää ensisijaisesti esimerkiksi ehdokasta vai puoluetta, toteaa Allianssin osallisuusasiantuntija Virva Viljanen. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic