Lounais-Häme

Kakun asema uhattuna lasten syntymäpäiväjuhlilla – tilalle terveellisempiä vaihtoehtoja

Tavaralahjan sijaan syntymäpäiväsankari ja kaverit voisi viedä retkelle.
Kuva: Ville Mäkilä

Lasten syntymäpäiväjuhlien järjestämisestä on tullut entistä kilpaillumpaa, ja palveluntarjoajien määrä on kasvanut huomattavasti viime aikoina, Helsingissä toimivasta Arena Centeristä kerrotaan. Yritys tarjoaa liikuntapalveluja, myös syntymäpäiväjuhliin.

– Monet vanhemmat ovat valmiita käyttämään synttäreihin huomattavan määrän rahaa, mikä näkyy esimerkiksi osallistujamäärissä ja lisätarjoiluissa, Arena Centerin myyntipäällikkö Jenniina Pulkki toteaa.

Mikkeliläisen kulttuurikeskus Vekkulan vastaavan ohjaajan Henni Sammatin mukaan sukupuolijaot näkyvät edelleen hyvin vahvasti lasten lahjoissa: pojille annetaan useimmiten pieniä legopaketteja ja tytöille pehmoleluja. Sen sijaan prinsessa- ja merirosvoteemaiset tyttöjen ja poikien syntymäpäivät ovat vähentyneet. Sammatti kertoo, että lahjakortit ovat uusi ilmiö lasten lahjoissa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan lasten maailma on materiaalistunut – lahjoihin kiinnitetään paljon huomiota ja niitä saatetaan vertailla näkyvästi. Kurttilan mielestä vanhempien olisikin hyvä luoda käytäntö, jossa lahjaksi voisi viedä myös käytetyn lelun. Vaihtoehtoisesti esinelahjakäytännöstä voisi opetella pois kokonaan.

– Voisiko lahja olla esimerkiksi retki, jonka syntymäpäiväsankari ja kaveri tekevät yhdessä? Lapset kyllä keksivät, jos aikuiset kannustavat, Kurttila huomauttaa.

Juhlien tarjoiluissa on juhla-alan yrittäjä Tea Lindbergin mukaan havaittavissa uusi ilmiö: karkkien ja kakun sijaan lasten syntymäpäiväjuhlissa saatetaan tarjota terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten marjoja, hedelmiä tai salaattia.

Sammatin mukaan kakku on hävinnyt lasten syntymäpäiväjuhlista lähes kokonaan.

Arena Centerin Pulkki kertoo, että erityisruokavalioiden määrä on kasvanut juhlissa huomattavasti viime vuosina, ja tarjoilujen laatu on vanhemmille yhä tärkeämpää. Esimerkiksi vegaanisuus näkyy Arena Centerin syntymäpäivätarjoiluissa viikoittain. STT

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic