Lounais-Häme Tammela

Kala hyppää lautaselle – Tammelan 4H:n ruokakoulussa käsitellään, maistellaan ja kenties ongitaankin eväkkäitä

Lapset valmistavat itse aamupalan, lounaan ja välipalan. Välissä leikitään ja pelataan.
Kala ei välttämättä ole kaikkien lasten lempiruokaa. Ruokakoulussa siitä kokataan herkkuja, joita saa maistella varovaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Kala ei välttämättä ole kaikkien lasten lempiruokaa. Ruokakoulussa siitä kokataan herkkuja, joita saa maistella varovaisesti. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

4H-yhdistykset järjestävät tänä kesänä eri puolella Suomea lasten ruokakouluja, joissa edistetään terveellistä ravitsemusta.

Tammelan 4H-yhdistyksen ruokakoulu kokoontuu Manttaalilla 3.–7. elokuuta päivittäin kello 9–15.

– Tarkoitus on tehdä lasten kanssa aamupala, lounas ja välipala. Välissä leikitään, pelataan ja touhutaan, toiminnanohjaaja Marjo Vainio kertoo.

Hän ohjaa ruokakoulua yhdessä nuoren apuohjaajan kanssa, joka saa päiväleiristä työkokemusta.

Terveellistä lähiruokaa

Ruokakoulun teemana ovat kalat, joita käsitellään, syödään ja kenties ongitaankin Tammelassa.

– Kalastus ja luonnossa liikkuminen on ollut tänä keväänä erityisen suosittua. Kala sopii siten hyvin ruokakoulun teemaksi. Itse pyydetty kala on mitä mainiointa lähiruokaa, kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden Keskusliitosta toteaa tiedotteessa.

Toiminnanjohtaja Katriina Partanen Pro Kala ry:stä huomauttaa, että kalan syöntiin pätee vanha viisaus: minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa.

– Kun kalankäsittelytaidot oppii jo lapsena, ei kalaruoan teko tunnu vaikealta jatkossakaan. Kala on herkullinen, ympäristöystävällinen ja terveellinen raaka-aine. Monipuolisen ravintoainekoostumuksensa ja myös D-vitamiinipitoisuutensa takia kala on meille kaikille, mutta erityisesti kasvuikäiselle erittäin hyvää ravintoa.

Muutakin kuin kalaa

Vainio päättää valmistettavat ruokalajit saatuaan tietoa osallistujista.

Ilmoittautuminen päättyy 30. heinäkuuta. Ruokakoulu on suunnattu 8–12-vuotiaille, mutta iän suhteen joustonvaraa on molempiin suuntiin.

– Maalla eri ikäiset ovat tottuneet tulemaan luontevasti toimeen keskenään.

Vainio lupaa, että ruokakoulussa ei syödä viittä päivää pelkkää kalaa vaan maistellaan sitä muiden vaihtoehtojen rinnalla.

Jos innostusta riittää, ruokaharrastusta voi jatkaa Manttaalilla syksyllä keskiviikkoisin kokoontuvassa kokkikerhossa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic