Lounais-Häme

Kalasaaliita ja muita hauskoja leirimuistoja

Onnistunut kesäleiri on yhtä kuin mukavaa tekemistä ja kavereiden kanssa olemista.

Näin sanovat leiriläiset Niko Jakobsson, Jenive Mansikkamäki, Julianna Turkki ja Martta Kutilainen.

Leiriltä on jäänyt mieleen paljon mieluisia muistoja, mutta nelikko osaa nimetä kuluneelta viikolta myös sen parhaiten mieleen painuneen jutun.

-Mieleen on jäänyt erityisesti se, kun on saanut kalaa. Eilen kala tippui koukusta laiturille ja kaikki vain kiljuivat. Se oli hauskaa, Julianna muistelee.

Jeniven ja Martan mielestä leirin huippukohtia on ollut heidän ystävystyminensä. Niko taas on viihtynyt erityisen hyvin leirikeskuksen trampoliinilla, vaikka kalastaminenkin on ollut hänen mielestään kivaa ajanvietettä.

Ja kävipä kalastaessa niinkin, että kun ohjaajat eivät uskaltaneet laittaa leirikavereille matoa koukkuun ja ottaa kalaa koukusta, Niko teki tämän.

Forssan kaupungin kesäleireistä viimeinenkin saadaan tänään päätökseen.

-Tänä vuonna leireillä on ollut todella aktiivisia lapsia. Heitä ei ole tarvinnut houkutella mukaan tekemiseen, kertoo vastaava nuoriso-ohjaaja Jaana Riitamaa.

Kesäleireillä järjestetään perinteisesti paljon ohjelmaa. Tämän vuoden hiteiksi on noussut trampoliinilla pomppiminen sekä kalastaminen. Viimeisessä ryhmässä on ollut myös innokkaita hiekkalinnan tekijöitä ja mustikanpoimijoita.

-Matojen etsiminen tuntuu kalastamisessa olevan se mielenkiintoinen pointti. Kalan ottaminen pois koukusta taas on ollut sellainen kynnyskysymys, Riitamaa kertoo hymyillen.

-Leireillä lapset pääsevät nimenomaan tutuksi luonnon kanssa, vaikka kiinnitämme huomiota myös etenkin sosiaalisiin taitoihin, ryhmässä toimimiseen ja käytöstapoihin. Lapsille itselleen tärkeintä leireillä on tietysti kavereiden tapaaminen, niin vanhojen kuin uusienkin.

Forssa järjesti tänä vuonna yhteensä kuusi alakoululaisille suunnattua leiriä. Kesäkuun alkupuoliskolla pidettiin kaksi viikon mittaista päiväleiriä. Neljän perinteisen kesäleirin vuoro tuli kesä–heinäkuun vaihteessa.

Lapsia leireillä on ollut yhteensä noin 200. Näistä puolet osallistuivat päiväleireille, puolet neljällä kesäleirillä. Perinteisille kesäleireille osallistujien määrä onkin ollut pienenemään päin. Forssan nuorisotoimessa katsotaankin, että oman leirikeskuksen puute vaikuttaa jo leirien osallistujamäärään.

-Hienoa, että olemme saaneet Jokioisten leirikeskukseen tulla leirit pitämään. Kesäleirien ajankohta kuitenkin vaikuttaa osallistujavolyymiin, nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen sanoo.

Forssan kaupunkileirien suosio osoittaa sen, että kysyntää kesäkuun leireille on. Kesäkuussa perheissä on selkeästi suurempi tarve saada lapselle kesätekemistä, kun vanhemmat ovat vielä töissä. Heinäkuussa perheet lähtevät jo yhteiselle lomalle.

Perinteisesti kesäleirit järjestetäänkin kesäkuussa. Forssan oma leirikeskus on kuitenkin käyttökiellossa homeongelman vuoksi, joten kesäleirit ovat olleet jo kuutena vuotena evakossa. Esimerkiksi kahtena vuotena puitteet kesäleirien järjestämiselle on tarjonnut Jokioisten kunnan leirikeskus Pikku-Liesjärvellä. Keskus saadaan käyttöön vasta kesä–heinäkuussa, kun Jokioinen on saanut omat leirinsä pidettyä.

Ruostejärven leirikeskuksen puolestapuhujana tunnettu Virtanen moittii Forssaa haluttomuudesta toimia Ruostejärven puolesta.

-Aion haastaa Forssan päättäjät perustelemaan, miksi forssalaiset eivät ansaitse omaa leirikeskusta. Minusta se on häpeällistä, että naapurikunnilla ovat fasiliteetit kunnossa, mutta 17000 asukkaan lapsiystävällisellä Forssalla ei ole. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic