Lounais-Häme

Kalliomäen värisuora mitaleja täyteen nunchakussa

Forssalaislähtöinen Tatu Kalliomäki täydensi mitalisuoransa Belgiassa käydyissä WNA-liiton maailmanmestaruuskilpailussa.

Kalliomäki, 25, sijoittui nunchakun mustavöisten freestylessä MM-hopealle. Aiemmista kilpailuistaan hänellä on freestylen kulta EM-kisoista vuodelta 2015 ja pronssia European cupista 2016.

MM-kisa jätti jossiteltavaa turkulaistuneelle Kalliomäelle. Hän oli MM-välierän jälkeen selkeä suosikki finaaliin, sillä hänen ohjelmansa oli näyttävämpi ja vaikeampi kuin kanssakilpailijoiden.

Loppukilpailussa Kalliomäki oli hyvässä vauhdissa kunnes heitossa nunchaku tuli huonossa kulmassa alas ja väline putosi. Kalliomäki jatkoi ohjelmansa tyylikkäästi loppuun, mutta pudotus maksoi mestaruuden.

-Olisin voittanut kullan, ellei minulle olisi tullut pudotusta. Tuomaristo mietti pudotuksen jälkeen, kumpi meistä voittaa. Kulta meni lopulta Hollannin kaverille. Hänellä oli helpompi ohjelma, mutta hän ei pudottanut, kertoo Kalliomäki.

 

Kalliomäellä on karatetausta. Nunchakuja hän on harrastanut teinivuosista asti.

-Sain ensimmäiset nunchakut jo 15-vuotiaana. En ole vain vielä tajunnut lopettaa harrastusta, Kalliomäki naurahtaa.

Kalliomäki tykästyi nopeasti haastaviin nunchakuihin. Hän harjoitteli ahkerasti temppuja ja kehittyi paremmaksi. Apua löytyi aluksi YouTubesta, myöhemmin lajin mahtimaan Hollannin suunnalta. Kalliomäki harjoittelee nykyään hollantilaisen Joris Van den Bergin valmennuksessa.

Nunchakussa, kuten monessa muussakin kamppailulajissa, on monta kilpailevaa liittoa. Kalliomäki nappasi MM-hopean WNA-liiton kisassa, mutta harkitsee osallistuvansa myös toisen liiton arvokisoihin.

-NIA-liitolla olisi MM-kisat lokakuussa. Olen harkinnut osallistumista myös niihin. NIA:n MM-kisoissa freestylen taso saattaa olla kovempi kuin WNA:ssa, mutta mitali mielessä sinne lähdetään.

 

Nunchaku on alkujaan japanilainen tai kiinalainen – asiasta kiistellään – nivelnuija, jossa kahta puukeppiä yhdistää naru. Nykyään nunchakuja tehdään puun lisäksi muun muassa alumiinista, kumista ja muovista. Narun lisäksi kepit voidaan yhdistää ketjulla.

Kung fu -legenda Bruce Lee esitteli nunchakut valkokankaalla. Näyttävistä nunchakuista on sen jälkeen tullut osa elokuvien ninjakulttuuria.

Nunchakuista on kehitetty hyväksytty kilpailumuoto. Kalliomäki kisaa freestylessä, jossa yhdistetään liikkeitä, temppuja ja musiikkia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic