Lounais-Häme

Kalliota murskeeksi ennätystahtia

Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Humppilan Yrittäjät palkitsivat Jarmo Rämön ja Juha Karénin Humppilan Vuoden yrittäjinä.

Ansiokkaasta ja tuloksia tuottavasta yritystoiminnasta myönnetty palkinto luovutettiin Murskaus Rämö & Karén osakeyhtiön osakkaille lauantaina Otsolan Hovissa järjestetyssä Humppilan yrittäjäjuhlassa.

Jarmo Rämö kuvailee Murskaus Rämö & Karén oy:n yritysidean syntyhetkeä perisuomalaiseksi.

Kolme kaverusta saunoo syysillan hämärtyessä. Maanrakennusalalla yrittäjinä toimivat Jarmo ja veljensä Jarkko Rämö sekä Juha Karén saavat lauteilla oivan idean. Ostetaan murskain ja ryhdytään tekemään mursketta. Heillä oli murskausalaan kosketus, sillä he tekevät alan yrityksille aliurakointia.

Koska idea vaikuttaa vielä päivänvalossakin hyvältä, he lähtevät Norjaan katsomaan myynnissä olevaa käytettyä laitetta. Ostopäätös syntyy paluumatkalla lentokoneessa Oslon ja Helsinki-Vantaan välillä. Pian vuonojen maasta kurvaa Humppilaan kuljetuslavetti kyydissään Jarmo Rämön ja Juha Karénin perustaman Murkaus Rämö & Karénin ensimmäinen murskainyksikkö.

Nyt on kulunut kahdeksan vuotta tuosta saunaillasta. Murskaus Rämö & Karén oy työllistää yrittäjien lisäksi tusinan verran työntekijöitä ja pari aliurakoitsijaa. Tela-alustaisia murskaimia on kaikkiaan viisi, lisäksi yrityksellä on soran seulontayksikkö, kaivinkoneita, pyöräkuormaajia, dumppereita sekä muuta kuljetuskalustoa.

Tänä vuonna mursketta syntyy ennätystahtia, noin 800 000 tonnia. Murskemäärää kuvaa, että sen kuljettamiseen tarvitaan keskimäärin liikkeelle vuoden jokaisena päivänä 50 täysperävaunuyhdistelmää. Neljä kuormaa viidestä on kalliomursketta.

-Meillä on paljon vakioasiakkaita, joiden luona käymme säännöllisesti. Tyypillinen työmaa on noin kolme viikkoa kestävä, jonka aikana teemme asiakkaalle 20–30 000 tonnia mursketta, Jarmo Rämö kertoo.

Isoja työllistäjiä ovat Destia, Lemminkäinen ja Rudus. Kallion ja soran murskauksen lisäksi Murskaus Rämö & Karén oy tekee betoni-, kierrätysasfaltti- ja uusiomurskausta sekä maisemointitöitä.

Rakentamisen suhdanteet vaikuttavat yrityksen toimintaan. Isot infrahankkeet lisäävät murskeen kysyntää. Rämöllä ei ole mitään sitä vastaan, että Forssan seudulle kaavaillut tie- ja ratahankkeet käynnistyisivät. Myös Humppilan logistiikkakeskuksen toteutuminen olisi yrityksen ja koko seudun elinvoiman kannalta erinomainen asia.

Tällä hetkellä toimitusjohtaja Rämön mukaan näyttää hyvältä. Mursketta syntyy ennätystahtiin ja liikevaihto noussee tänä vuonna ensi kertaa yli kahden miljoonan euron. Tulevaisuudensuunnitelmissa on yrityskoon kasvattaminen edelleen ja panostus lopputuotteen laatuun.

-Uusia laiteinvestointeja on luvassa. Tavoitteena on saada lisää koneita jonoon, jotta saamme tehtyä lisää erilaisia raekokoja ja myös rakeen muotoja, Rämö kaavailee. FL

Murskaus Rämö & Karén oy
Yrittäjät: Jarmo Rämö ja Juha KarénTyöntekijöitä: 14Liikevaihto: n. 2 miljoonaa euroa (arvio 2016)Toimiala: murskaus, louhinta ja maanrakennusToiminta-alue: Etelä-SuomiMuuta: Humppilan Vuoden yrittäjä 2016

Uusimmat

Fingerpori

comic