Lounais-Häme

"Kalmistoja ei ole löytynyt" – Humppilassa ja Jokioisilla siirretään maan alle 130 kilometriä sähköverkkoa

Elenian suorittamat maakaapelointityöt Jokioisilla ja Humppilassa vaikuttavat noin 2500 kotitalouden sähkön saannin varmuuteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Elenian suorittamat maakaapelointityöt Jokioisilla ja Humppilassa vaikuttavat noin 2500 kotitalouden sähkön saannin varmuuteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Elenia siirtää Humppilassa ja Jokioisilla sähköverkkoaan maan alle 130 kilometrin verran. Töitä tehdään kolmessa kohteessa, jotka ovat Alhonkulma–Lakkimäki, Minkiö–Jänhijoki ja Minkiön asema–Saartenkulma.

Maakaapeloinnin tavoitteena on parantaa sähköjakelun toimintavarmuutta, sillä maan alla sähköverkko on suojassa sään vaihteluiden aiheuttamilta sähkökatkoilta.

– Kaapeloinnilla parannetaan huomattavasti alueen asukkaiden sähkönsaantia. Hankkeen alueella on lähes 2 500 kotitaloutta, joiden sähkön saannin varmuuteen maakaapelointi vaikuttaa joko suoraan tai välillisesti, projektipäällikkö Heikki Näräkkä kertoo.

Kohteissa urakoitsijakumppanina toimii Eltel Networks Oy. Minkiön asema on sikäli erityislaatuinen kohde, että museoviraston alueilla kaivuita on tehty arkeologin valvonnan alla.

– Kalmistoja ei löytynyt, Näräkkä naurahtaa.

Lue myös: Elenia maakaapeloi Humppilan keskustassa

Vanhan ilmajohtoverkon purkutyöt käyntiin talvella

Maakaapeloinnissa uudistetaan 70 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 62 kilometriä pienjänniteverkkoa. Uusia ympäristöystävällisiä puistomuuntamoita rakennetaan noin 60 ja samalla puretaan 40 vanhaa pylväsmuuntamoa.

Näräkkä kertoo töiden edenneen hyvin: uusi maakaapeliverkko saadaan käyttöön tämän vuoden aikana.

– Vanhan ilmajohtoverkon purkutyöt alkavat talvella, ja ne valmistuvat kevään 2020 aikana.

Elenian tämänvuotisen verkkoinvestoinnin arvo Jokioisten ja Humppilan alueella on 3,8 miljoonaa euroa. Ensi vuonna töitä on tarkoitus jatkaa uudistamalla maakaapeloinnilla 60 kilometriä keskijännitteistä runkoverkkoa ja 50 kilometriä pienjänniteverkkoa.

Elenia käyttää tänä vuonna koko verkkoalueellaan verkkoinvestointeihin 145 miljoonaa euroa ja rakentaa säävarmaa sähköverkkoa reilut 3 000 kilometriä. Maakaapeloidun sähköverkon osuus on tarkoitus nostaa 75 prosenttiin vuoden 2028 loppuun mennessä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic