Lounais-Häme

Kalsarinlahkeet saa jo unohtaa

Jos kotoa löytyy bakteereita, niin tiskirätti on todennäköisin syyllinen. Niin se vain on. Ja laitoksissa syyttävän ultraviolettivalon kohteeksi joutuu likainen pöytä tai hanan vipu, jota pyyhitään likaisella rätillä tai ei pyyhitä ollenkaan.

Kalsarinlahkeesta ei kannata rättiä tehdä.

-Siisteys voi olla pienestä kiinni. Jos tiskirätti on likainen, se levittää bakteereja ympäriinsä kodissa, päiväkodissa ja muissa laitoksissa, filosofien tohtori Tuula Suontamo sanoo.

Hän on nähnyt, miten ultraviolettivalo paljastaa likaiset kohteet. Puhdistusaineiden pesutehosta väitellyt kemisti suhtautuu likaisiin rätteihin suht intohimoisesti.

-On tärkeämpää, että tiskirätti on puhdas kuin kauhistella, jos kissa hyppää keittiön pöydälle.

Suontamon mukaan rättinä kannattaa käyttää mikrokuituliinaa ja sekin pitää pestä tarpeeksi usein. Kotona ainakin kerran viikossa, ammattilaiskäytössä joka päivä.

Suontamo luennoi Forssan ammatti-instituutin auditoriossa noin 70:lle alan ammattilaiselle. Paikalla oli palveluesimiehiä ja itse siivoustyötä tekeviä. Paikalla oli myös alan opiskelijoita.

Puhdistuspalvelualan kouluttaja Tiina Siilamo-Kuusinen sanoo, että he kutsuivat huippuluennoitsijan paikalle, koska he haluavat näkyvyyttä alalle.

-Puhdistusala on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää ja alalle tarvitaan lisää työntekijöitä.

Siilamo-Koskisen mukaan luentopäivän teemana oli onko puhtaus puhdasta sattumaa vai tutkittua puhtautta. Puhtauden pitäisi näes perustua tutkittuun tietoon. Suontamolla sitä tietoa on.

-Kotona saa mällätä miten tykkää, mutta ammattisiivoojan pitää tehdä työnsä oikeilla käytännöillä ja välineillä, Suontamo sanoo.

Suontamo on ottanut vuosien aikana näytteitä uimahalleista, päiväkodeista, palvelutaloista ja sairaaloista.

-Leikkaussalit ovat aika puhtaita paikkoja, mutta sieltäkin löytyi yksi kohta, joka ei ollut niin puhdas. Se oli leikkauspöydän nostovipu.

Uimahallista Suontamo tyytyy sanomaan vain, että olisi ihanaa, jos ihmiset pesisivät itsensä ennen altaaseen menoa.

Päiväkodeissa pahimmat paikat olivat wc-istuimen etureuna, hanan vipu ja valokatkaisin. Palvelutaloissa bakteeripeikkoja asusteli suihkutilan lattiakaivossa, suihkun alla ja lattiakuivaimen solukumissa.

-Ravintolan keittiöt ovat puhdistuneet sen jälkeen, kun Oiva-järjestelmä otettiin käyttöön.

Oiva on elintarvikealan yritysten valvontajärjestelmä.

Desinfiointiaineet saavat Suontamolta pyyhkeitä. Hän ei käyttäisi niitä edes ammattisiivouksessa.

Desinfiointiaineista on hänen mielestään vain haittaa. Hän sanoo, ettei liika siivous aiheuta allergiaa, mutta hajusteisten aineiden ja desinfiointiaineiden käyttö voi aiheuttaa.

-Raikastimet ja sumuttimet ovat turhia.

Suontamo suosii kotimaisia aineita, joilla on ympäristö- tai joutsenmerkki.

Kotona riittää, kun siivoaa kerran viikossa. Silloin lika ei kerry ja siivous on helpompaa. Keittiön tasot ja pöydät kannattaa luonnollisesti pyyhkiä vähän useammin.

-Pöydän lisäksi likaisin paikka keittiössä on jääkaapin oven kahva.

Tiskiallas on tutkimusten mukaan suht puhdas paikka.

Pölyt voi pyyhkiä paikoista, jotka ovat ihmisen oleskelutilan lähellä. Hanojen alaosat ja ovien kahvat kannattaa myös pyyhkiä säännöllisesti.

-Lattia pyyhitään yleensä usein, mutta se ei ole niin tärkeää paitsi, jos perheessä on konttaavia lapsia.

Suontamo sanoo, että normaali siivous riittää, vaikka olisi lemmikkieläimiä. Hän huomauttaa, että kotieläinhän auttaa siedätyksessäkin.

-Yllättävää on, että yksi kodin likaisin paikka on siivouskaappi, Suontamo summaa. FL

Siivouksessa tärkeää
Puhtaat ja oikeanlaiset välineet.Siivous on kontaktilaji; kun pyyhitään, pyyhitään kunnolla eikä vain hipaista.Märkien tilojen harja ei saa olla liian kova, ettei se roiski likaa ja bakteereja ympäristöön.Ei vahvoja aineita eikä hajusteita.Jos puhdistusaine on vaahtoavaa, vaahto ei saa kuivua pintaan kiinni.Likainen vaahto pitää poistaa kuivaimella ennen huuhtelua.Liian hapan puhdistusaine on pahasta, niin kuin liian emäksinenkin.Desinfiointiaineet ovat normaalisiivouksessa turhia.Jos pöydälle jää pyyhinnän jälkeen jälki tai vesipisara, se tarkoittaa, että pinnalle on jäänyt orgaanista likaa.Pesty pinta pitää kuivata, muuten siihen jää likaa, mikrobeja ja veden suoloja.Kotona riittää, jos siivoaa kerran viikossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti