Lounais-Häme

Kalsea sää vähensi vieraita, mutta Oksjärvellä on suojelijansa

Perinteisessä Oksjärvi-päivässä Tammelassa on ollut parhaimmillaan jopa 200 vierasta. Nyt täyskäännöksen tehnyt sää teki tepposet ja paikalla oli iltapäivästä noin parikymmentä ihmistä.

-Tämä tapahtuma on aina pyritty järjestämään 5.6. eli Maailman luonnon päivänä, koska Oksjärven Suojeluyhdistys haluaa sillä nimenomaan korostaa järven suojelua. Täällä asuu aika paljon mökkiläisiä järven ympäristössä, kertoo Tammelan kunnan vapaa-aikasihteeri Päivi Klemelä.

Jo 43 vuotta toiminut Oksjärven leirikeskus toimii järvestä ja sen luonnosta nauttimisen tukikohtana. Kunnan ja Suojeluyhdistyksen järjestämän päivän tarkoitus on pitää hauskaa ja tutustua ihmisiin, mutta myös tukea hyvää työtä. Varoja järven suojeluun hankitaan mm. myymällä arpoja ja makkaraa. Paikalla on myös musiikkiesityksiä ja lasten onkikilpailu.

-Suojeluyhdistys haluaa, että mökkiläiset lähialueilta kokoontuvat tänne, jotta heillä on vuorovaikutteisuutta. Toki tänne tulee muitakin. Tämä on tällainen sosiaalityön tapahtuma.

Erja Hakala luki ilmoituksen päivästä Forssan Lehdestä ja kysyi ystäväänsä Kaija Ryhtää kesälomapäivänä mukaan saunomaan ja uimaan.

-Kokeillaan nyt vähän heitellä tätä frisbeetä näin alkuun, Hakala kertoo nauraen. Frisbeegolf on molemmille uusi kokemus, samoin Oksjärvi-päivä. Järvellä he ovat tosin vierailleet useamman kerran.

-Meillä on mökki Jänijärvellä Tammelassa, mutta ei Oksjärvellä. Muuten tämä on ihan kiva paikka täällä luonnon keskellä.

 

Oksjärven Suojeluyhdistys perustettiin vuonna 2001 seuraamaan järven tilaa ja edistämään sen suojelua. Yhdistyksen hallituksen jäsen Tuomo Mäkelä toimi Oksjärvi-päivässä liikenteenohjaajana, mutta ehti kertomaan hetken suojelutyöstä.

-Tarkkailemme järven ja sen valuma-alueen tilaa. Aika usein valuma-alueelta tulee erilaisia päästöjä, ei välttämättä mitään myrkyllisiä, mutta tässä tapauksessa aika paljon hapanta suovettä. Se aiheuttaa sen, että järvessä alkaa hajoamisprosessi, joka kuluttaa happea ja aiheuttaa järveen epätasapainoa.

-Pyrimme poistamaan epätasapainoa luonnonmukaisin toimenpitein. Ei mitään kemikaaleja, vaan lähinnä ongelman syntypaikalla yritetään estää sen leviäminen tänne järveen.

Mökkiläisten suosima Oksjärvi on vielä toistaiseksi onneksi ollut hyvin puhdas ja uimakelpoinen. Kalat elävät siellä hyvin ja rapujakin löytyy.

-Se on ajatuskin, että pyritään eliminoimaan ongelmat ennen kuin järvestä tulee ongelma itsessään.

 

Oksjärvi-päivässä oli luvassa myös metsänhoitaja Jussi Saarisen luento avohakkuuttomasta metsänhoidosta.

– Jos avohakkuita tehdään, niin suuret puut eivät enää kuluta vettä, jolloin se lähtee virtaamaan. Ongelma on, että mukana yleensä virtaa kiintoainetta ja ravinteita järveen, Mäkelä täsmentää.

Tärkein järvelle tehty suojelutoimi kuitenkin Mäkelän mukaan on, että siihen laskeviin ojiin on tehty saostusaltaita, jotka poistavat vettä samentavaa kiintoainetta.

-Toinen on, että olemme tehneet kalkkikivisuodattimen suureen ojaan, joka tuo varmaan kolmasosan ojien vesimäärästä järveen. Sillä pyritään estämään sitä, että järven vesi happanisi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic