Lounais-Häme

Kamerat rovastikunnan kirkkoihin

Forssan seurakunta on aikeissa hankkia kirkkoihinsa kameravalvontajärjestelmän. Forssan kirkkoon on tulevaisuudessa tulossa nykyisten hälytinjärjestelmien lisäksi neljä kameraa ja Koijärvelle viisi.

Forssan seurakunnan talouspäällikkö Raila Joki toivoo, että valvontajärjestelmällä ennalta ehkäisevän vaikutuksen lisäksi toinenkin merkitys.

-Kun turvajärjestelmät ovat asianmukaisella tasolla, vakuutusyhtiö korvaa mahdolliset tuhot täysimääräisenä.

Hyvän ulkovalaistuksen ja kameravalvonnan avulla voi ehkäistä ilkivaltaa, rikoksia ja tuhopolttoja. Valvonta suunnitellaan myös henkilötietolain säädösten mukaisesti eli valvonnasta ilmoitetaan yleisölle.

Myös Humppilan, Jokioisten, Tammelan, Ypäjän ja Someron seurakunnat tekevät näinä päivinä päätöksiä kameravalvontajärjestelmän hankkimisesta.

Kirkkohallitus ja KL-Kuntahankinnat oy kilpailuttivat yhteistyössä kameravalvonnan palveluntarjoajan.

-Harvassa seurakunnassa on kilpailutus- ja kameravalvontateknologian osaamista. Itse en siihen kykenisi. Jos olisimme lähteneet tekemään kilpailutusta itse, meidän olisi pitänyt palkata siihen oma henkilönsä, Joki toteaa.

Vielä keskiviikkona kirkkoneuvosto kuitenkin siirsi valvontakamera-asian tarkempaan valmisteluun, koska laitteiston kilpailutuksessa ei ollut huomioitu kaikkia kirkkojen paloturvallisuusohjeessa mainittuja seikkoja. Asia jätettiin yksimielisesti edelleen valmisteltavaksi, vaikka yleisesti kirkkoneuvosto suhtautuu valvontalaitteiston hankintaan myönteisesti.

Ylivieskan kirkon tuhopoltto on saanut suomalaiset seurakunnat liikkeelle. Seurakunnat päivittävät nyt kiinteistöjensä turvajärjestelmiä.

-Tarkkoja lukuja minulla ei ole siitä, kuinka monessa kirkossa on jo valvontajärjestelmät. Näppituntumani on, että ne ovat lisääntyneet huomattavasti, toteaa Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala.

Pihkalan mukaan palohälytin- ja sammutusjärjestelmät ovat yleistyneet 1980-luvulta lähtien.

-Aikanaan kirkkoja paloi melkein yksi vuodessa, nyt harvoin ja silloinkin yleensä tuhopolttona.

Seurakunnat saavat vuoteen 2018 mennessä yhteisen kiinteistörekisterin, jonka jälkeen Kirkkohallituksella on parempi käsitys kiinteistöistä ja niiden varustelutasosta.

Seurakuntien hoidossa arvioidaan olevan noin 5 000–6 000 rakennusta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti