Kanadan pääministeri vahvistaa sauditoimittaja Khashoggin murhaa koskevan nauhan olemassaolon

Pariisi
13.11.2018, 06:25

Ulkomaat

Kanadan pääministeri Justin Trudeau sanoo maan tiedustelupalveluiden kuunnelleen nauhoitteen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta. Asiasta kertoo muun muassa Guardian.
Trudeau on ensimmäinen länsimaiden johtaja, joka vahvistaa nauhoitteen olemassaolon ja sen, että Turkki on jakanut nauhan muiden maiden kanssa.
Trudeau kommentoi asiaa Pariisissa, jossa hän osallistui rauhanfoorumiin ja ensimmäisen maailmansodan päätymisen muistoseremonioihin. Hän sanoi, ettei ole itse kuunnellut nauhaa.
– Kanadan tiedusteluviranomaiset ovat työskennelleet asiassa hyvin läheisesti Turkin tiedustelupalveluiden kanssa ja Kanadaa on informoitu täysin siitä, mitä Turkilla oli jaettavanaan, Trudeau sanoi.
Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut toimittaja Khashoggi tapettiin lokakuussa Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Saudi-Arabia kiisti pitkään osuutensa asiassa, mutta myönsi lopulta teon ja pani sen itsenäisesti toimineen saudiryhmän vastuulle.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on toistuvasti sanonut, että murhakäsky tuli Saudi-Arabian ylimmältä johdolta ja antanut ymmärtää, että kruununprinssi Mohammed bin Salman oli tietoinen asiasta.

”Kerro pomollesi”

New York Timesin mukaan myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on kuunnellut nauhan, ja heidän tulkintansa mukaan se antaa näyttöä bin Salmanin osallisuudesta murhaan.
Nauhan mukaan Khashoggi tapettiin pian sen jälkeen kun hän astui Saudi-Arabian konsulaatissa sijaitsevaan huoneeseen, jossa ryhmä turvallisuusviranomaisia odotti häntä.
Nauhassa ei mainittu bin Salmania nimeltä, mutta yksi murhatiimin jäsenistä sanoi teon jälkeen esimiehelleen puhelimitse arabiaksi: ”kerro pomollesi”.
New York Timesin kolmen eri lähteen mukaan kommentin uskotaan viittaavan juuri Saudi-Arabian kruununprinssiin, jolle haluttiin kertoa tehtävän suorittamisesta.
Lehden lähteiden mukaan Turkin tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet Yhdysvaltojen viranomaisille uskovansa, että puhelun soittaja oli Saudi-Arabian turvallisuusviranomainen, joka matkustaa usein kruununprinssin mukana. Turkkilaisten mukaan mies puhui puhelimessa kruununprinssin avustajalle.
– Tämänkaltainen puhelu on suunnilleen niin lähellä savuavaa asetta kuin vain voi. Se on melko syyllistävä todiste, sanoi entinen CIA:n viranomainen Bruce O. Riedel.
Yhdysvaltain ja Turkin viranomaiset ovat kuitenkin korostaneet, että nauha ei yksiselitteisesti osoita kruununprinssin osallisuutta murhaan.
Saudi-Arabian viranomaiset kiistivät jälleen maanantaina kruununprinssin tienneen mitään murhasta. Saudi-Arabian tiedotteen mukaan Turkin viranomaiset olivat antaneet myös saudien kuunnella nauhan, eikä se heidän mukaansa sisältänyt väitettyä kommenttia.

Ranska ja Saksa kieli keskellä suuta

Guardianin mukaan Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on sanonut, että hänen tietojensa mukaan Ranskalla ei ole hallussaan nauhoitteita Khashoggin murhasta. Ranskalaiset ovat silti saattaneet saada nauhan kuunneltavakseen. Guardianin mukaan Britannian viranomaiset ovat tiettävästi kuunnelleet nauhan, mutta heille ei ole annettu sitä haltuun.
Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja Steffen Seibert vastasi nauhaa koskevaan kysymykseen kieli keskellä suuta.
– Voin kertoa, että tiedustelupalvelut ovat vaihtaneet tietoja asiasta, hän muotoili Guardianin mukaan.

https://www.theguardian.com/world/2018/nov/12/trudeau-says-canada-has-received-turkish-tape-of-khashoggi
https://www.nytimes.com/2018/11/12/world/middleeast/jamal-khashoggi-killing-saudi-arabia.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic