Lounais-Häme Lounais-Häme

Kannabis on arkipäiväistynyt Forssan seudullakin – "Kokeilijat ovat ihan tavallisten perheiden tavallisia nuoria"

Nuoret käyttävät aiempaa vähemmän alkoholia, mutta kannabiksen käyttö lisääntyy. Huumeita on helposti saatavilla.
Forssassa perjantaina jututetut nuoret allekirjoittavat viimeaikaiset kyselytulokset siitä, että nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntyneet ja kannabis arkipäiväistynyt. Kuva: Tapio Tuomela
Forssassa perjantaina jututetut nuoret allekirjoittavat viimeaikaiset kyselytulokset siitä, että nuorten kannabiskokeilut ovat lisääntyneet ja kannabis arkipäiväistynyt. Kuva: Tapio Tuomela

Nuorten kannabiskokeilut ovat yleisiä myös Forssan seudulla. Nuoret kertovat huumeiden saatavuuden olevan helppoa. Kannabista ei pidetä järin haitallisena ja moni nuori on sen laillistamisen kannalla.

Tämä käy ilmi tuoreesta kouluterveyskyselystä. Samaa viestiä kertoo vastikään julkaistu eurooppalainen koululaistutkimus, jossa selvitetään nuorten päihteiden käyttöä. Tuloksille nyökkäilevät myös perjantai-iltana jututetut forssalaisnuoret.

– Jos kannabista haluaa, sitä kyllä saa. Joku tuntee jonkun, joka ainakin tuntee jonkun. Forssa on niin pieni paikka, nuoret huomauttavat.

Kavereiden kannabiskokeiluihin nuoret eivät suhtaudu tuomitsevasti. Jos joku kokeilee tai käyttää, se on henkilökohtainen päätös.

– Ei siihen kaverin sanominen mitään vaikuta.

Kaikki keskusteluun osallistuvat nuoret kannattavat kannabiksen laillistamista. Heidän mukaansa se lisäisi turvallisuutta ja vähentäisi todennäköisesti myös nuorten kannabiksen käyttöä, kun vaaran tunne vähenisi.

Nuorimmat kokeilijat 12-13-vuotiaita

Forssan seudulla toimivan Ankkuri-tiimin tutkinnassa on tältä vuodelta parisenkymmentä huumausaineen käyttörikosta, jossa tekijänä on alaikäinen. Huumausainerikoksia, joihin liittyy myyntiä tai välittämistä, on tutkinnassa alle viisi. Useimmissa tapauksissa alaikäinen on välittänyt huumetta toiselle alaikäiselle.

– Läheskään kaikki kokeilut eivät tule viranomaisten tietoon, mutta kannabiksen käyttö on lisääntymään päin, siitä ei ole kahta sanaa. Noin vuosi sitten meillä oli aikamoinen piikki tapausmäärissä. Silloin mukana oli myös muita huumeita kuin kannabista, esimerkiksi ekstaasia, vanhempi rikoskonstaapeli Sirkku Nurmi Ankkuri-tiimistä kertoo.

Nuorimmat kokeilijat ovat Forssan seudulla olleet Nurmen mukaan 12–13-vuotiaita.

Luitko tämän: Kannabis pölähti silmille Somerolla: nuoret käyttävät aiempaa enemmän ja suhtautuvat sallivammin (13.11.2019)

Nuorilla on tietoa, mutta sitä haetaan valikoivasti

– Kannabis näkyy ilmiönä, mutta yksittäiset nuoret kokeilevat myös muita aineita. Kun on kokeillut kannabista, saattaa kynnys kokeilla esimerkiksi ekstaasia madaltua. Sitä ei tosin pidetä yhtä vaarattomana kuin kannabista, vahvistaa nuorten päihdesairaanhoitaja Niina Järveläinen Forssan A-klinikalta.

Kannabista nuoret eivät pidä ihmeellisenä asiana. Sallivan suhtautumisen lisäksi Järveläinen törmää usein asenteeseen, että ”kaikkihan sitä kokeilevat”.

– Moni nuori on asioista hyvinkin perillä ja hankkinut paljon tietoa. Pitää kuitenkin muistaa, että kun lähde on internet ja sosiaalinen media, voi tietoa hakea hyvinkin valikoivasti tukemaan omia käsityksiä.

Nuorten päihdesairaanhoitaja Niina Järveläinen sanoo nuorten pitävän kannabista suhteellisen vaarattomana päihteenä. Kuva: Tapio Tuomela
Nuorten päihdesairaanhoitaja Niina Järveläinen sanoo nuorten pitävän kannabista suhteellisen vaarattomana päihteenä. Kuva: Tapio Tuomela

Nuoren kiinni jääminen voi olla huoltajille järkytys

Sirkku Nurmen mukaan huoli siitä, alkaako oma nuori käyttää päihteitä, on vanhemmilla suuri. Nurmen mukaan huoltajien kynnys ottaa yhteyttä esimerkiksi Ankkuri-tiimiin on madaltunut, jos oma nuori jää päihteistä kiinni.

– Me emme lähde selvittämään asiaa rangaistus edellä, vaan tavoitteena on ohjata nuori oikeaan suuntaan. Meillä on tehokas, moniammatillinen tiimi, joka pystyy ottamaan tilanteen nopeasti käsittelyyn.

Järveläinen toivoo kaikilta nuorten kanssa tekemisissä olevilta aikuisilta, huoltajilta ja ammattilaisilta hereillä oloa.

– On tärkeää olla kuulolla ja puuttua tilanteeseen silloin, kun tilanne sitä vaatii. Monessa kodissa se, että oma nuori jää kiinni kannabiksen käytöstä, voi olla aikamoinen pommi. Ei ole mitään tiettyä erityisryhmää, joka päihteitä kokeilee, vaan ne ovat ihan tavallisten perheiden tavallisia nuoria. FL

Lue myös: Lahdessa paljastui kaksi ammattimaista kannabiskasvattamoa – Poliisi: Ei yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen (15.11.2019)

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic