Lounais-Häme Somero

Kannabis pölähti silmille Somerolla: nuoret käyttävät aiempaa enemmän ja suhtautuvat sallivammin

Yläkouluikäisten lisääntynyt kannabiksen käyttö huolestuttaa Somerolla.
Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä puhui tiistai-iltana somerolaishuoltajille nuorten päihteidenkäytöstä. Aro-Heinilä kannusti kiinnittämään huomiota käytön merkkeihin ja puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Somerolla on viime viikkojen aikana paljastunut yläkouluikäisten kannabiksen käyttöä, joka on jatkunut ainakin keväästä saakka. Sosiaalitoimi on reagoinut asiaan, ja eilen nuorten päihteidenkäyttöä puitiin vanhempainillassa Kiiruun koululla. Oppilashuollon ohjausryhmä kokoontuu joulukuussa pohtimaan toimenpiteitä.

Kiiruun koulun rehtorin Janne Aaltosen mukaan kannabiksen käyttö ei ole näkynyt koulun arjessa, vaan käyttö on tapahtunut vapaa-ajalla. Koulussa tilanteeseen haluttiin kuitenkin puuttua herättämällä keskustelua.

– Koettiin, että olisi syytä herätellä huoltajia ja koko yhteisöä siihen, että Somero ei ole mikään lintukoto. Että havahduttaisiin tilanteeseen ja pidettäisiin huolta meidän nuorista. Me voimme koulussa tehdä osamme, mutta huoltajat ovat avainasemassa.

Paljastuneen käytön lisäksi huolta herättävät tuoreen kouluterveyskyselyn vastaukset. Kyselyn mukaan somerolaisista 8.- ja 9.-luokkalaisista kannabista on kokeillut ainakin kerran noin 11 prosenttia. Vajaa puolet heistä ilmoittaa kokeilleensa kannabista viisi kertaa tai useammin.

Varsinais-Suomessa 8,8 ja koko maassa 8,6 prosenttia ilmoittaa kokeilleensa kannabista ainakin kerran. Kannabiksen käyttö on kyselyn mukaan hieman yleisempää pojilla kuin tytöillä.

Katso video-gallup: Mitä ajatuksia nuorten kannabiksen käyttö herättää somerolaisissa? 

Asenteet muutoksessa

Vanhempainillassa puhunut ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisista on erityisen huolissaan nuorten asenteiden muuttumisesta positiivisemmiksi kannabista kohtaan.

– Sisäministeriä myöten viestitään, että kannabis olisi jotenkin haitatonta – puhutaan kriminalisoinnin poistamisesta ja jopa kaikkien huumeiden laillistamisesta. Valmiiksi positiivisesti kannabikseen suhtautuvat nuoret imevät nämä kommentit itseensä. Aikuisilla on vastuu siitä, mitä he suustaan päästävät.

Yli 20 prosenttia kouluterveyskyselyyn vastanneista somerolaispojista hyväksyy ikäisillään kannabiksen käytön. Tytöistä samoin vastasi kuusi prosenttia.

 

Lue myös: Huumeiden käyttörikossyytteistä luovutaan vain erittäin harvoin – Forssassa käyttörikokset ovat yleisiä (14.11.2019)

Vanhempi, ole hereillä

Aro-Heinilän viesti huoltajille on, että kenen tahansa lapsi voi ajautua väärään aikaan väärään seuraan ja että kannabista on nuorten saatavilla. Mitä aikaisemmin päihteiden käyttöön puututaan, sitä helpompi mahdollisia ongelmia on ehkäistä.

– Jos itsellä ei ole kykyä puuttua tilanteeseen, silloin tulee hakea apua. Kukaan ei yksinään näitä ongelmia ratkaise, vaan siinä tarvitaan monen tahon yhteistyötä. Poliisi on yksi yhteistyökumppani.

Aro-Heinilä kokee päihdekeskustelun ajautuneen yhteiskunnassa väärille raiteille.

– Itse en puhu näistä asioita kirjoituspöydän takaa, vaan 22 vuoden kokemuksella nuorista. Peilaan asiaa päihteiden aiheuttamaan inhimilliseen kärsimykseen. Kukaan huumeita kokeileva ei tiedä, miten riippuvuus itsellä mahdollisesti kehittyy. FL

Päihdetilannetta avannut vanhempainilta sai vanhemmat liikkeelle.

 

Luitko tämän: Kannabista vastustetaan voimakkaasti, vaikka sen terveysvaikutuksista ei ole aukotonta tutkimustietoa

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic