Lounais-Häme

Kannanotto katoavan maaseudun puolesta

Leila Viitala teki yli 40-vuotisen uran kuvataideopettajana Koillismaalla ja Kainuussa. Paluu Punkalaitumen kotimaisemiin sytytti hänen sisällään uudenlaisen taiteilijankutsun.

-Olen rakastanut tuulessa lainehtivia viljapeltoja, niiden upeina vaihtelevia värejä, niiden tuoksua ja suhinaa, Leila Viitala määrittelee.

Viitala luonnehtii pellon yli kauas katseelle tilaa antavaa viljelysmaisemaa lapsuudesta tutuksi ja turvallisia muistikuvia palauttavaksi. Peltonäkymät ja ympäröivä luontomme – myös ihmisten muokkaamien kulttuurimaisemien ulkopuolella – osoittautuvat Viitalan innoittajiksi yli kaiken: tämä käy ilmi näyttelystä, joka koostuu kotimaisemiin asettautumisen jälkeisistä teoksista.

 

Nimekseen Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän saanut kokonaisuus on esillä Urjalan kirjastossa.

-Näyttely on kannanottoni katoavan maaseudun puolesta Suomi 100-vuotta teemaan, taiteilija toteaa.

Hän on ripustanut nähtäville yhteensä 46 työtä, suurimmalta osaltaan palettiveitsellä syntyneitä akryylimaalauksia. Täydentävää lisäilmettä näyttely saa kankaalle silkkipainomenetelmällä painetuista serigrafioista, Aallotar- ja Ahti-huopamaalauksista sekä kahdesta pellavasta ja pajusta kudotusta seinävaatteesta.

Aivan omalla arkaaisuudellaan vetoavan ulottuvuuden näyttelyyn tuo muinaisista kalliokaiverruksista patinoituneelle puulle pohjustetuista serigrafioista koostuva sarja.

 

Jotakin kalliomaalausaiheille sukuista henkeä on aistittavissa myös karstaamattomista lampaanvilloista patinoituneelle puupohjalle syntyneissä Tukutuku-lammastutkielmissa.

Viitala huomauttaa aiheiden löytämisen edellyttävän ennen muuta avointa mieltä.

-Saan aiheita siitä mitä näen, mutta en toista näkemääni valokuvan tarkasti. Sen sijaan pyrin tavoittamaan kokemani elämyksen ja välittämään sen katsojalle, kuuluu hänen sanomansa, johon näyttelyyn tutustuttuaan on helppo yhtyä.

 

Vuonna 1969 Punkalaitumen yhteiskoulusta ylioppilaaksi päässyt Leila Viitala valmistui hum.kandiksi 1974 Jyväskylän yliopistosta taide- ja kulttuuriaineita opiskeltuaan. Taideteollisessa Korkeakoulussa hän suoritti kuvaamataidonopettajan tutkinnon vuonna 1983 ja taiteen maisterin tutkinnon vuonna 2001.

Kuvaamataidon opettajana Viitala toimi Pudasjärvellä, Suomussalmella ja Sotkamossa, josta Sotkamon yläkoulun ja lukion lehtorin virassa lähes 30 vuotta. FL

Leila Viitalan Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän -näyttely on esillä Urjalan kirjastossa 29.9. asti. Taiteilija on paikalla torstaina 28.9. klo 17–19.

 

 

 

 

 

 

”Pyrin tavoittamaan kokemani elämyksen ja välittämään sen katsojalle.” Leila Viitala.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic