Lounais-Häme

Kannattaako Forssassa sijoittaa asuntoon?

 

Lepääkö tililläsi ylimääräistä rahaa, jonka haluaisit sijoittaa viisaasti?

Monelle tavalliselle tallaajalle yritysten osakkeisiin sijoittaminen tuntuu vaikealta. Silloin vaihtoehtona on sijoittaa johonkin konkreettiseen, vaikkapa asuntoon.

Mutta kannattaako se Forssassa?

Suomen Vuokranantajat julkaisi eilen tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan asuntosijoittaminen tuo tänä vuonna ja lähitulevaisuudessa keskimäärin 5– 7 prosentin kokonaistuoton. Suurimmat tuotot ovat yksiöissä, pienimmät suurimmissa asunnoissa, kuten kolmioissa.

Kokonaistuottoon lasketaan sekä vuokrasta saatu tuotto että asunnon arvonnousu.

Forssassa asunnon arvonnousua ei tällä hetkellä käytännössä ole.

Asuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat olleet tänä vuonna laskusuunnassa. Sijoitusasuntojen, eli käytännössä yksiöiden ja pienten kaksioiden hinnat ovat pysyneet vakaina jo vuosia. Siistin, ydinkeskustassa sijaitsevan yksiön neliöhinta on ollut pitkään noin 1500 euroa.

Neljän eri forssalaisen asuntoasiantuntijan mukaan keskimääräinen vuokratuotto on Forssassa kuitenkin melko hyvä.

Paikallinen asuntosijoittaja arvioi, että yksiön tuotto on kolmen prosentin luokkaa. Osuuspankista arvioidaan, että bruttotuotto on viiden ja seitsemän prosentin välillä.

Forssan Kiinteistökauppiaat oy:n ylempi kiinteistövälittäjä Anne Pitkä sanoo, että asuntosijoittaja pääsee Forssassa vähintään viiden prosentin tuottoon, mutta parhaimmillaan jopa yhdeksään prosenttiin.

Forssan Isännöinti ja Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Matti Ryyppö arvioi, että tuotto jää neljän ja viiden prosentin välille.

Vaikuttaa siis siltä, että vuokratuotto on Forssassa hieman koko maan keskiarvoa korkeampi. Koko maassa vuokratuotto on keskimäärin neljä prosenttia. Kokonaistuotto jäänee Forssassa kuitenkin keskiarvoa matalammaksi, koska asunnon arvo ei juuri nouse.

Esimerkiksi Helsingissä yksiön arvonnousu on niin suurta, että kokonaistuotto yltää tänä vuonna arviolta lähes yhdeksään prosenttiin, vaikka vuokratuotto jää kolmeen prosenttiin.

-Tulevaisuutta on kuitenkin erittäin vaikea ennustaa. Emme voi tietää, mihin hinnat kehittyvät Forssassa, sanoo Lounaismaan Osuuspankin myyntipäällikkö Heikki Malmi.

Selvää on joka tapauksessa se, että keskustayksiö tuottaa parhaiten. Siihen saa vuokralaisen varmimmin ympäri vuoden eikä asunto jää tyhjilleen.

Vuokratulot ovat keskustayksiköissä kohtuulliset asunnon ostohintaan nähden.

-Helsingissä yksiön hinta voi olla neljä kertaa korkeampi kuin Forssassa. Asunnon vuokra ei kuitenkaan ole Helsingissä neljä kertaa isompi, Ryyppö selostaa.

Uusi ilmiö Forssan vuokramarkkinoilla on opiskelijoiden väheneminen.

Vuokralaisen löytäminen kestää aiempaa kauemmin, koska HAMK on vähentänyt opiskelupaikkojaan. Uutinen on sijoittajalle ikävä, koska asunnon jääminen tyhjäksi pariksikin kuukaudeksi rokottaa ankarasti koko vuoden tuottoa.

Kannattaako Forssassa siis sijoittaa tällä hetkellä asuntoon? Siihen ei saa asiantuntijoilta suoraa vastausta.

-Kyllä moni niin tekee. Yleistä on säästää 15000–20000 euroa ja ottaa loput sijoitusyksiön hinnasta lainana. Suomalaiset luottavat tulevaisuuteen, Matti Ryyppö sanoo. FL

 

Bruttovuokratuotto
Sijoitusmielessä ostetun vuokra-asunnon vuokratuoton voi laskea monella eri tavalla, mutta tässä yksi helpoimmista:Vähennä yhtiövastike asunnon kuukausivuokrasta.Kerro tämä luku 12:lla.Laske yhteen asunnon velaton hinta, remonttikulut ja varainsiirtoverot (2 prosenttia osakkeet tai 4 prosenttia kiinteistöt).Jaa yhtiövastikkeen jälkeen jäävä summa kaikilla edellä mainituilla menoilla.Kerro lukema sadalla.Saat asunnon bruttovuokratuoton.Suomen keskiarvo on 4 prosenttia.Tuotto on nettona pienempi. Tuotosta vähennetään pääomatulovero sekä mahdolliset velan korot.

Uusimmat

Fingerpori

comic