Lounais-Häme

Kannelforss kestää vaikka kansainvälisen vertailun

Kannelforss-yhtyeen kannatti tehdä esiintymismatka Kaustiselle. Tuliaisiksi kertyi toinen sija peruskoulun 5.-6.-luokkalaisten sarjassa sekä päälle päätteeksi niin Taiturit-kunniamaininta kuin erikoispalkinto sekä -diplomi monipuolisesta esityksestä kansainvälisessä kantelekilpailussa.

Samalla yhtye pääsi esiintymään tapahtuman toteutumispaikkana palvelleen Kansantaiteenkeskuksen 350-paikkaisen salin täyttäneelle yleisölle.

-Paikka todettiin myös akustisesti kuten muutenkin upeaksi, mukaan lukien kiviseinäinen backstage, summaa Matilda Mäntymaa, yksi neljästä kannelforsslaisesta.

 

Kannelforss on Lounais-Hämeen musiikkiopiston kanteleyhtye, jossa soittavat Matildan lisäksi Enni Virtanen, Tuula Kyyrä ja Jonas Stranden. Kvartetin ohjauksesta opettajana vastaava Jolanta Harstela huomauttaa, että kysymys on joukosta, joka on herättänyt soitollaan huomiota aikaisemminkin.

-Kun yhtye esiintyi viime vuoden heinäkuussa Cipero-musiikkifestivaalilla Unkarin Kecskemétissä, siitä tehtiin juttu maan pääuutiskanavalla kello 20 alkaneeseen päivän päälähetykseen.

-Siinä mainittiin selvästi myös, että Kannelforssin soittajat tulivat Suomessa sijaitsevasta Forssasta, hän muistelee.

 

Valtakunnallinen Kanteleliitto järjesti yhteistyössä Kanteleensoiton opettajat ry:n kanssa kansainvälisen kantelekilpailun yhtyeille nyt neljännen kerran. Tapahtuma toteutuu joka neljäs vuosi.

Kannelforss sijoittui kakkoseksi omassa sarjassaan myös edelliskerralla vuonna 2013.

-Silloin tosin emme saaneet tämänkertaiseen tapaan erikoispalkintoja, Jolanta Harstela toteaa.

 

Kannelforsslaiset soittavat 39-kielisiä konserttisoittimia, joiden mekanismi sallii muun muassa sujuvat vaihdokset duuri- ja mollisävellajien kesken. Yhtyeen kanteleista osa on varustettu sisäänrakennetulla mikrofonilla, mikä mahdollistaa niiden kytkemisen suoraan sähköiseen vahvistintekniikkaan.

Sähköistä vahvistusta yhtye hyödynsi myös Kaustisen kansainvälisessä kantelekilpailussa. Menestys todisti sen tapahtuneen tavalla, joka herätti myönteistä vastakaikua niin yleisön kuin tuomaristonkin taholla.

Sointinsa ohella Kannelforss keräsi sympatioita ohjelmistollaan, johon kuului heti avausnumerona yleisesti otaksutusta kanteleperinteestä jyrkästi poiketen Alan Walkerin ajankohtainen maailmanlistojen menestyshitti Faded. Jatko-ohjelma vaikuttaa konserttiesitteestä luettuna sitäkin perinteikkäämmältä kansansävelmillään Taivas on sininen ja valkoinen sekä Puhdas kvintti.

 

Varsinkin Taivas on sininen ja valkoinen on kaikille tuttu kappale, mutta aivan muussa muodossa, jossa Kannelforss tulkitsi sen Kaustisella niin omanlaistaan rytmiikkaa ja fraseerausta kuin tuoreutta sointiväriinsäkin saaneena.

-Lisäksi Taivas on sininen ja valkoinen -sovituksessamme vetosi kuulijoihin se, että yhtyeemme lauloi ihanasti stemmoissa, Jolanta Harstela toteaa.

Laulaminen kuuluu hänen mukaansa yleensäkin kuvaan kanteleensoittoon liittyvänä asiana.

-Ihmisääni ja kantele muodostavat toistensa kanssa luonnollisella tavalla yhteen sointuvan yhdistelmän, varsinkin herkkäsävyisessä musiikissa, Jolanta Harstela huomauttaa.

 

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettyyn kilpailutapahtumaan osallistui Kaustisella runsaat kuutisenkymmentä kanteleyhtyettä. Kokoonpanojen koot vaihtelivat duosta parikymmenjäsenisiin soittajistoihin. Tapahtuma todisteli, että kantelemusiikki voi nykyisellään Suomen lisäksi vahvasti ainakin Baltian maissa.

Lounais-Hämeen musiikkiopistossa musiikkileikkikoulun opettajana vuodesta 2003 toiminut Jolanta Harstela määrittelee kanteleen sopivan aivan yhtä hyvin sekä tyttöjen että poikien soittimeksi. Kilpailuja kuten esiintymisiä kaiken kaikkiaankin hän pitää tärkeinä innostajina ja tavoitteellisen opiskelun moottoreina.

-Opettaja tarvitsee yhtä paljon oppilasta kuin oppilas opettajaa. Ja ennen kaikkea, me molemmat tarvitsemme vanhempien tukea tavalla, jota Kannelforsslaiset saavat kaiken aikaa kotoaan, Jolanta Harstela tiivistää. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic