Lounais-Häme

Kännykkä käden ulottuvilla läpi yön: 53 prosenttia nukkuu kännykän vieressä – suomalaiset eivät hallitse digihyvinvointiaan

Kännykkä on korvaamaton osa arkea mutta toisinaan se olisi syytä laittaa tykkänään sivuun. Kuva: Terho Aalto

On tutkittu fakta, että unen laatu on paremmalla tasolla, jos kännykkää ei pidetä makuuhuoneessa. Kuitenkin yli puolet suomalaisista nukkuu parin metrin säteellä kännykästään.

Tieto paljastuu Telia Dot -digitaaliliittymän käyttäjiltä kerätyistä tiedoista. Liittymän käyttäjistä vain 15 prosenttia oli määritellyt, että puhelin kuuluu toiseen huoneeseen.

Suomen ensimmäinen digitaalista hyvinvointia edistävä puhelinliittymä Telia Dot lanseerattiin lokakuussa. Kahden kuukauden käyttökokemusten jälkeen Telia julkaisi ensimmäiset tiedot suomalaisten digihyvinvoinnista.

Huoli digimaailman vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on aito.

– Tietojen valossa voi todeta, että monilla on vielä tekemistä oman digitaalisen arjen hallinnassa, aivotutkija Kiti Müller tiivistää.

Räpläily päättyy yleisimmin iltakymmeneltä

Hyvinvointiliittymän käyttäjä voi määritellä itselleen tai perheelleen tavoitteen, milloin ja miten käyttää puhelintaan arjessa. Kuluttaja voi muun muassa valita ajan, jolloin laittaa kännykkänsä pois.

Suosituin aika lopettaa puhelimen räpläily iltaisin oli kello 22, mutta lähes kolmannes sovelluksen käyttäjistä on määritellyt ajaksi 23 tai 24. Vain noin joka kymmenes on halukas luopumaan puhelimestaan iltayhdeksältä tai aikaisemmin.

– Älylaitteiden sininen valo lisää huonolaatuisen unen määrää, minkä takia riittävä aikaväli digitaalisen elämän ja rauhoittumisen kesken olisi ihmisen hyvinvoinnille eduksi.

– Ehkä hieman huolestuttavaa on se, että yli kolmannes liittymän digihyvinvointiosion käyttäjistä ei ollut halukas määrittämään aikaa, jolloin laittaisi puhelimen pois rauhallisemman unen saamiseksi, Müller kertoo.

Puolet kokeillut digipaastoa

Sovelluksen käyttäjä pystyy pohtimaan suhdettaan puhelimeensa ja olemaan tietoisempi puhelimen käytöstään. Apuna tässä ovat tehtäväpohjaiset haastekokonaisuudet.

Käyttäjien suosituimmat tehtävät ovat olleet puhelimenkäytön sääntöjen selventäminen (79 prosenttia tehnyt) sekä puhelimetta oleminen.

Analogista aamua eli päivänaloitusta ilman puhelinta on kokeillut 61 prosenttia. Digipaaston on pitänyt lähes puolet haastekokonaisuuden suorittaneista. Lisäksi 56 prosenttia on viettänyt ainakin yhden päivän ilman puhelimen ruudulla pyöriviä ilmoituksia.

– Pelisääntöjen määrittäminen ja esimerkiksi puhelinpaastojen pitäminen ovat hyviä tapoja, mikäli haluaa tutkia omaa digikäyttäytymistään ja oppia hallitsemaan omaa arkeaan paremmin, Müller sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic