Lounais-Häme

Kännykkä käteen ja leffaa kuvaamaan

Sepänhaan Rotaryklubi ja Forssan Mykkäelokuvayhdistys järjestävät työpajan, jossa Forssan seudun 16–25-vuotiaat nuoret kuvaavat kännyköillä lyhyen elokuvan alan konkareiden opastuksella. Työpajan idean isänä on Sepänhaan Rotaryklubin Juhani Kuusisto.

Ohjaajina työpajassa toimivat Jussi Pellonpää ja Antti Latva, taiteellisena johtajana Ville Koivisto. Lisäksi tiedottajana toimii Sepänhaan Rotaryklubin Goodfather-projektin koordinaattori Heidi Sipilä.

– Olen muutaman kerran vetänyt nuorille elokuvapajoja. Vaikka aihe ei voikaan tällä kertaa olla ihan Miami Vicea tai kauhua, on aina mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan elokuva lähtee kehittymään, Forssan Mykkäelokuvayhdistyksen Pellonpää toteaa.

Elokuvan on tarkoitus kertoa nuorten ongelmista työllistymisessä ja vaikeuksista, joita nuori kohtaa valitessaan oikeita polkuja elämässä.

– Tarkoituksena on, ettei teossa ole liian tiukkoja rajoja kuitenkaan, Sipilä sanoo.

Pellonpää ja Latva aikovat keskittyä etenkin teknisen puolen auttamiseen, jolloin nuoret pääsevät keskiöön ideoiden ja toteutuksen suhteen.

– Vaikka aihe on valmiina, pitää työpajan olla rento. Siinä tehdään kuitenkin ennen kaikkea nuorilta nuorille. Odotamme spontaania luovuutta, Pellonpää sanoo.

Työpajaan otetaan mukaan 6–20 nuorta. Työpajan järjestäjät uskovat, että kynnystä mukaan lähtemiseen madaltaa tuttu laite. Jäljestä voi saada järjestäjien mukaan kännykällä kuvatenkin ammattimaista.

– Oscar-elokuviakin on kuvattu kännykällä, Pellonpää painottaa.

– Maailmalla kuvataan vaikka kuinka paljon kännyköillä. Vaikka resurssit ovat ehkä pienemmät, niin uskon meillä halun ja innon vievän pitkälle, Koivisto jatkaa.

Työpaja koostuu viidestä yhteisestä päivästä, jotka kestävät kello yhdeksästä noin iltapäivä viiteen. Työpajalaisille tarjotaan lounas sekä kahvitukset päivien aikana. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään joko maaliskuun 30. tai 31. päivä, jonka jälkeen tapaamisia on kerran viikossa.

– Aloitamme Vapriikin kokoustiloissa Kutomolla mentorointi- ja ideointitilaisuudella, jossa pohdimme nuorten kanssa, mitä elokuvassa voisi olla, Kuusisto sanoo.

Toisella kerralla keskitytään käsikirjoittamiseen ja tehdään työnjako nuorten kesken. Tarkoituksena on löytää eri taitoja osaavia nuoria, joista osa kuvaa, osa näyttelee ja osa esimerkiksi tekee elokuvaan musiikkia.

– Haemme näin kaikkien parhaat puolet, Koivisto kertoo.

Kolmantena työpajapäivänä elokuva kuvataan, neljännellä tapaamiskerralla se leikataan ja viimeistellään. Viides työpajapäivä on ensi-iltapäivä, kun valmis elokuva esitetään Elävienkuvien teatterilla huhti-toukokuun vaihteessa.

– Olemme puhuneet noin kymmenen minuutin elokuvasta, mutta luovuus ei tunne rajoja, Pellonpää naurahtaa.

Kännykkäelokuvatyöpajaan voi tutustua Työllisyysmessuilla Forssan työväentalolla. Työpajasta saa lisätietoa ja ilmoittautuminen onnistuu Facebookista sivulta Nuorten Info – Forssan Seutu. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti