Lounais-Häme

Kännykkä vie lapsen huomion liikenteessä – Vanhempia kannustetaan sopimaan yhteiset pelisäännöt

Vanhempien on syytä tarkkailla myös omaa kännykänkäyttöään liikenteessä.
Liikenteessä kaikkien osapuolten tulisi keskittyä liikenteen seuraamiseen, ei esimerkiksi kännykän käyttöön. Kuva: Tapio Tuomela

Kännykät ovat osa lasten ja nuorten arkea ja puhelin löytyy monen kädestä myös liikenteessä kävellessä. Tämä herättää huolta kouluissa ja kotona.

Liikenneturvan teettämässä kyselyssä neljä viidestä vastanneesta arvioi, että lapsi käyttää liikenteessä kävellessään kännykkää jollain tavalla – puhumalla, viestittelemällä tai esimerkiksi katsomalla videoita.

– Lapsen kyky hahmottaa liikennetilanteita, etäisyyksiä ja esimerkiksi lähestyvän ajoneuvon nopeutta ei ole vielä kehittynyt samalle tasolle kuin aikuisen. Puhelu, pelaaminen tai viestittely vie lapsen ja nuoren huomion pois liikenteen seuraamiselta jopa enemmän kuin aikuisella, summaa suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen Liikenneturvasta.

Markkasen mukaan lapsi tai nuori voi kokea, ettei puhelimen käyttäminen vaikuta omaan kykyyn tehdä havaintoja. Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että aivot eivät pysty käsittelemään kahta vaativaa tehtävää samanaikaisesti.

– Jos lapsi liikenteessä liikkuessaan tekee toista tarkkaavaisuutta vaativaa tehtävää samanaikaisesti, hän todellisuudessa siirtää tarkkaavaisuuttaan näiden tehtävien välillä. Esimerkiksi viestitellessä katse on useita sekunteja pois liikenteestä, Markkanen jatkaa.

Liikenneturva ja Vanhempainliitto kannustavat vanhempia sopimaan yhdessä lasten kanssa kännykän käytön pelisäännöt liikenteeseen. Teema on esillä myös mediataitoviikon yhteydessä järjestettävässä webinaarissa 5. helmikuuta.

– Keskustele yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä ja sopikaa, miten toimitaan liikenteessä. Kun lapsella on toimintaohjeet valmiina, on tämän helpompi toimia turvallisesti liikenteessä. Yksi peruslähtökohta voisi olla se, että tienylityksissä ja risteyksissä ei keskitytä viestittelyyn, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön., vinkkaa Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Siimes muistuttaa, että lasten ja nuorten liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa myös vanhempien ja muiden läheisten aikuisten näyttämä esimerkki.

– Yhdessä sovitut pelisäännöt vain vahvistuvat, kun sekä lapsi että aikuinen noudattaa niitä. Myös omaan kännykänkäyttöön liikenteessä kannattaakin kiinnittää huomiota, Siimes painottaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic