Lounais-Häme

Kännykkäkielto toiminut Kuumassa

Lasten kännykän räpläämisestä koulupäivän aikana on puhuttu valtakunnallisesti paljon. Jokioisilla asiassa on edetty puheista tekoihin, sillä vapaa-aikalautakunta esittää yksimielisellä päätöksellä koulutuslautakunnalle ja koulujen johtajille, että kännyköiden käyttö kielletään alakouluissa yhteisellä sopimuksella välituntisin.
Jokioisten vapaa-aikasihteeri Jari Mennan mukaan kiellon tavoitteena on osittain vähentää lasten paikallaan oloa välituntisin ja vauhdittaa Liikkuva koulu -hankkeen toteutumista.
– Lautakunnassa heräsi yleinen huoli lasten liikkumattomuudesta. Ne liikkuvat välitunneilla jotka muutenkin liikkuvat. Osa istuu ja räplää kännykkäänsä. On myös otettu kaikenlaisia vessavideoita ja vastaavia ja kouluissa on jouduttu puuttumaan lasten vapaa-ajan toimiinkin. Tavoitteena on myös vähentää tällaisten videoiden syntymistä, Menna taustoittaa.
Hänen mielestään kunnan työpajalla voitaisiin rakentaa kaikkiin alakoulujen luokkiin kännykkätelineet, joissa oppilaat voivat kätevästi säilyttää puhelimiaan koulupäivän ajan.
Kuuman koululla asiassa on jo edetty käytäntöön. Koulu on tehnyt yhdessä vanhempien kanssa päätöksen kieltää kännyköiden käyttö välitunneilla. Käytäntö on ollut voimassa jo pidempään, kertoo Kuuman koulun vt. koulunjohtaja Tuula Peltonen.
– Aloite lähti oppilaiden vanhempien toiveesta. Aluksi lapset vähän kyselivät, että miksi Miinan ja Paanan kouluilla kännykkää saa käyttää, mutta meillä ei. Nykyisin lapset suhtautuvat asiaan positiivisesti. Kodeilta saatu palaute on pelkästään positiivista, ainakaan minulle ei ole kantautunut kriittistä palautetta, Peltonen kertoo.
Hän muistuttaa, että Kuuman koulu on silti edistyksellinen koulu tietotekniikassa, eikä siellä olla digivastaisia. Jokaisella oppilaalla on oppitunneilla käytössään tietokone, läppäri tai iPad.
Oppilaat saavat luvan kanssa käyttää kännykkää kesken koulupäivän, jos tulee esimerkiksi tarvetta soittaa kuljetusasioissa kotiväelle.
Peltosen mukaan välituntien kännykkäkiellon seurauksena lapset pelaavat välituntisin enemmän jalkapalloa ja jääkiekkoa. Sen seurauksena Kuuman oppilaat ovat menestyneet hyvin turnauksissa.
– Myös keskittyminen on parempaa, kun välitunneilla on touhuttu, Peltonen kuvailee kiellon positiivisia vaikutuksia. 
– Kännykkäkiellon valvominen voi pienessä koulussa olla helpompaa kuin isossa. Mutta sellaisia terveisiä voin muille kouluille kertoa, että ainakin meillä kielto on toiminut hyvin.
Jokioisten sivistystoimenjohtaja ja Paanan yhtenäiskoulun rehtori Jari Sillanpää pitää ideaa välituntiliikunnan lisäämisestä hyvänä, eikä lähde tyrmäämään vapaa-aikalautakunnan esitystä. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan seuraavassa koulutuslautakunnan kokouksessa.
– Pientä problematiikkaa aiheuttaa sekin, että jos yhteinen sopimus tehdään, sen vahtimisessa isoissa kouluissa on kova urakka, hän muistuttaa.
– Tavoitteena on joka tapauksessa lisätä koululaisten liikkumista ja vapaa-aikalautakunnan esitystä jatkojalostetaan. Isoilla kouluilla kännykkäkielto voitaisiin toteuttaa kampanjaluontoisesti palkkiojärjestelmän kautta, Sillanpää jatkaa.
Sillanpää muistuttaa, että lainsäädäntö ei oikeuta kieltämään kännykän käyttöä välitunnilla, mikäli se ei aiheuta vaaraa tai häiritse opetusta. Kun päätös kännykkäkiellosta on tehty koulun ja vanhempien kesken, se täyttää lain velvoitteet. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic