Lounais-Häme Forssa

Kansa sanoi kyllä makasiinin säilyttämiselle: Peräti 1 200 vastasi Forssan Lehden kyselyyn – Mielipiteet vaihtelivat aarteesta rotanpesään

Forssan Lehden makasiinikyselyyn saatiin peräti 1201 vastausta. 61 prosenttia vastaajista makasiinin säilyttämisen kannalla.
Vuonna 1903 rakennettu makasiini sijaitsee nykyään uudella kerrostaloalueella. Makasiinirantaan on noussut lyhyessä ajassa lähes sata uutta asuntoa. Vanha makasiini on suojattu kaavassa suojelumerkinnällä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vuonna 1903 rakennettu makasiini sijaitsee nykyään uudella kerrostaloalueella. Makasiinirantaan on noussut lyhyessä ajassa lähes sata uutta asuntoa. Vanha makasiini on suojattu kaavassa suojelumerkinnällä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan vanha puuvillamakasiini herättää tunteita. Forssan Lehti kysyi lukijoiltaan, pitäisikö makasiini säilyttää vai purkaa. Vastauksia tuli peräti 1201 kappaletta.

Valtaosa on säilyttämisen kannalla. 61 prosenttia eli kolme viidestä vastaajasta säilyttäisi makasiinin. 39 prosenttia oli purkamisen kannalla.

Perustelut olivat voimakkaita, oli oma kanta kumpi tahansa.

Ennen vastauksiin siirtymistä on syytä tehdä lyhyt tilannekatsaus Makasiinirannan lähimenneisyyteen ja nykyhetkeen.

Rakennusliike Laaksokunnas osti Makasiininrannan alueen makasiineineen vuonna 2009.

Alueelle oli juuri valmistunut kaava, joka mahdollisti uudisrakentamisen. Kaavassa oli suojelumerkintä makasiinin kohdalla ja Laaksokunnakselle siirtyi velvoite makasiinin kunnossapidosta.

2010-luvulla Rakennusliike Laaksokunnas haki kaksi kertaa muutosta kaavaan. Tavoitteena oli päästä eroon suojelumerkinnästä. Kaavoittajat ja Forssan päättäjät vastustivat muutosaikeita.

Forssan Lehti päätti kysyä kansan mielipidettä sen jälkeen, kun Matti Laakso arvioi (FL 11.3.2020), että kansa olisi purkamisen kannalla.

Lue lisää: Makasiininrantaa rakennetaan parhaillaan.

”Historia tekee Forssan”

Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä osasi aavistaa kyselyn tuloksen.

– Kun aluetta on kaavoitettu, olemme saneet todella paljon kansalaispalautetta makasiinin säilyttämisen puolesta. Kyselyn tulos ei ole siksi lainkaan yllätys. Aavistin, että puolestapuhujien joukko on suuri.

Köykkä on puhunut vahvasti niin makasiinin kuin yleisesti vanhan rakennuskannan suojelemisen puolesta.

– Forssan tekee kiinnostavaksi historia, johon ihmiset kiinnittyvät, ja mitä ei löydy muualta. Rakennuksista tulee osa ihmisten identiteettiä, Köykkä toteaa ja korostaa perinteen jatkumoa.

– Osalle forssalaisia makasiini on pala suvun historiaa, vaikka ei olisi rakennusta itse käyttänyt. Alueen uudet asukkaat makasiini liittää osallisiksi alueen perinnettä.

Forssan Lehden lukijoilla oli kosolti ideoita makasiinin käyttöönottamiseksi. Rakennusliike Laaksokunnaksella ei ole suunnitelmia makasiinin suhteen. – Halvalla lähtee, Matti Laakso lupaa.

Arvokas vai turha?

Myös vastaajat korostivat Forssan perinteitä. Toistuvin peruste säilyttämiselle oli makasiinin rooli Forssan historiassa.

– Forssan oleellinen vahvuus on sen kulttuuriperintö. Jukka Reinikainen tiivisti.

– Ei kaikkea tarvitse purkaa. Jotain vanhaa, jotain uutta. Katsokaas siis kokonaisuutta. Yhdistelmä on muotia, sanaili Ari Hela.

Vastapuoli koki, että Forssan arvokkaammat punatiilirakennukset on jo otettu uusiokäyttöön eivätkä nähneet makasiinilla arvoja. Moni vetosi myös kustannuksiin.

– Siitä ei järkevin kustannuksin saada käyttökelpoista kiinteistöä. Markku Järvinen totesi.

Marec Warnicki oli säilyttämisen kannalla, mutta arvioi myös toista vaihtoehtoa, mikäli makasiini päätettäisiin purkaa.

– Laaksokunnas voisi vastineeksi makasiinin tontista osallistua vaikka jäähallin tai Vesihelmen remonttiin. Warnicki esitti.

Kiistelty makasiini rakennettiin vuonna 1903 kolmiosaiseksi kangasmakasiiniksi. Rakennusta laajennettiin yhdellä osastolla vuonna 1904 ja vuonna 1916.

Vuonna 1969 puuvillamakasiinin eteläpuolelle rakennettiin toinen, suurempi makasiini. Rakennuksella ei nähty arkkitehtuurisia ja historiallisia arvoja, joten vuoden 2009 kaava salli sen purkamisen.

Makasiinirakennus on ns. kylmä varastorakennus. Ympärivuotinen käyttö uuteen tarkoitukseen vaatisi lämpöeristyksen ylä- ja alapohjaan sekä seiniin.

Makasiinia keskustan puolelta.

Hieno kokonaisuus

Köykkä katselee tyytyväisenä Makasiininrannan nykytilaa. Ryteikköinen ranta-alue on täyttynyt uusilla asunnoilla, joita on piakkoin valmiina lähes sata. Rakennusoikeutta alueella on jäljellä yhä noin 50–60 asunnon verran.

– Alueesta tulee hieno. Makasiininrannan alue oli pitkälti raakamaata, joten koko alue ympäristöineen luodaan rakennusten yhteyteen. Ja kun se tehdään hyvin, näkyy se lopputuloksessa.

Myös Matti Laakso on tyytyväinen alueeseen, vaikka makasiini hiertääkin.

– Alue on osittain hieno, mutta olisi kirsikka kakun päälle, jos makasiinin paikalle saisi kaksi kolmikerroksista kerrostaloa. Alue olisi sen jälkeen kuin bulevardi kulkea Kehräämön ja Kutomon väliä. FL

Säilyttämisen puolesta:

”Puuvillamakasiini on kappale Forssan kaupungin historiaa. Rkl. Laaksokunnas oli tietoinen suojelumääräyksestä ostaessaan alueen Renorilta.” Esa Touru”Jollei muuta käyttöä keksi, niin tekee siitä vaikka veneille, asuntoautoille jne. talvisäilytyspaikan. Tietysti tuotto ei ole samaa tasoa kuin tekisi siihen kolme kerrostaloa.” Hannu Koskenranta”Sen seinustalla saa otettua hienoja kuvia.” Oona Kostamo”Arvioisin korjattavan Makasiinin tuovan myös liiketaloudellista etua Laaksokunnaksen yritykselle markkinoidessaan uusia rakennettavia tiloja.” Tuula Vuorenpää”Edustaa Forssan juuria.” Marketta Sandberg”Makasiini kuuluu paikalleen ja antaa ympärilleen rakennetulle alueelle oman leimansa – eikös sen nimikin ole Makasiininranta. Sen täydellinen kunnostaminen on kallista, mutta se on makasiini, ei mikään juhlapalatsi. Uudet rakennukset ovat väreiltään ja muodoiltaan erittäin sopivat Keskuskoulun ja rannan maisemiin ja makasiini istuu hyvin niiden keskelle.” Merja Isotalo”Vanha rakennuskanta luo alueelle oman identiteettinsä, eikä alueesta muodostu kasvotonta ja historiallisesti kaupungista irrallista lähiönomaista aluetta.” Aleksi Kankaanranta”Laaksokunnas myy makasiininrantaa. Onks se purkamisen jälkeen entinen makasiininranta? Timo Salonen

Nimettömät kommentit:

”Tilaan saisi vaikka mitä, esim. pakohuoneita, minigolfradan, lasersotaa… Asukkaita kaupunkiin ei saada lisää vain rakentamalla lisää kerrostaloja.””Monessa kaupungissa hienoja esimerkkejä tällaisten kiinteistöjen uusista käyttökohteista. Kuntalaisten yhteinen olohuone. Iltatori. Joulumarkkina-alue marras-joulukuun avoinna. Harrastustiloja. Musiikkitapahtumia. Nuorten taidetila. Näyttelytila. Kesäteatteri keskellä kaupunkia.””Katto ja sivuseinät kunnostukseen ja päädyt auki. Myydään alueen asukkaille parkkipaikka autolle.””Kunnostettuna olisi pala forssalaista historiaa. Kerrostaloille kyllä löytyy muitakin tontteja ihan keskustasta.”

Purkamisen puolesta:

”Taantumukseen vajonneessa Forssan kaupungissa on jo riittävästi suojeltu entisiä tehdasrakennuksia. Antakaa Laakson rakentaa Makasiininranta viihtyisäksi asunto-alueeksi. Forssa taantumasta takaisin houkuttelevaksi asuinkaupungiksi!” Keijo Virtanen”Sevaan on nyt väärässä paikassa! Voisiko sen siirtää kehräämöalueen vapaalle tontille? Siellä se heräisi henkiin moninaisten aktiviteettien tyyssijana…oikeesti.” Harri Moberg”Graffiteilla maalattu vanha rakennustarvikevarastona toimiva tiilihalli kaupungin parhaalla paikalla. Oikeasti vielä mietitään puretaanko?” Jusa Holkeri”Miksi vastustaa järkyttävässä kunnossa olevan rakennelman purkamista. Rahaa tai halua sen kunnostamiseen ei tule löytymään. Alue tulee olemaan upea kunhan purkutöihin päästään!” Paavo Whalroos”Puuvillamakasiinin aika on jo ohi. Makasiinin purkaminen on ympäristöteko kauniimman kaupungin puolesta.” Hannu Räsänen”Kunnioitan vanhaa rakennuskantaa, mutta näitä ränsistyneitä suojelukohteita Forssassa on liikaa. Ks. II linja 2. ’Suojelijoilta’ puuttuu realismi (ja raha). En silti ymmärrä, miksi Laaksokunnas osti makasiinin, kun tiesi suojelukohteeksi.” Hannele Järvinen”Kenenkään intresseissä ei ole rahaa siihen laittaa, ei edes Suhosella eikä Aaltosella.” Jari Rämö”Forssassa on riittävästi vanhoja hyvin säilyneitä ja ainutlaatuisia tehdasympäristöjä. Kannattaa panostaa niihin, esim. kutomon ja voimalaitoksen kunnostamiseen ja hyödyntämiseen. Makasiini on näistä ihan erillään eikä liity mihinkään kokonaisuuteen.” Matti K. Hakala

Nimettömät kommentit:

”Haiseva rotanpesä.””Ruma ja hyödytön.””Hirvitys, aikansa elänyt rumilus.””Helsingissä taisteltiin rautatiemakasiinien säilyttämisen puolesta. Kun ne purettiin, saatiin tilalle upea, hieno kirjasto Oodi. Kuka kaipaa niitä tiilirötisköitä.””Purkaa. Ja tilalle lapsille puistoaluetta ja piha leikkikeskus.”

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic