Lounais-Häme Jokioinen

Kansainvälinen leiri toteutui Elonkierrossa koronasta huolimatta – Kesä toi Jokioisille kotimaisten matkailijoiden vyöryn

Korona hidasti kauden aloitusta, mutta toi kotimaisten matkailijoiden tulvan. Työleirikin saatiin järjestettyä.
Vapaaehtoisten työleirille osallistunut porvoolainen Leena ja Leirin vetäjä Anni Tikkala tekivät kauppaa Elonkorjuutorilla. Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ry. järjesti koronan vuoksi Suomessa tänä vuonna vain kaksi leiriä. Kuva: Tapio Tuomela
Vapaaehtoisten työleirille osallistunut porvoolainen Leena ja Leirin vetäjä Anni Tikkala tekivät kauppaa Elonkorjuutorilla. Kansainvälinen Vapaaehtoistyö ry. järjesti koronan vuoksi Suomessa tänä vuonna vain kaksi leiriä. Kuva: Tapio Tuomela

Kestävän kehityksen mukaiseen ruoantuotantoon pureutunut kansainvälinen työleiri toi Elonkiertoon poikkeuksellisesti vain viisi osallistujaa. Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry. järjestää normaalisti vähintään 10 vastaavaa leiriä, mutta nyt leireistä toteutui Suomessa ainoastaan kaksi.

Koronarajoitusten vuoksi Elonkierron 16-päiväiselle leirille pääsi vain yksi meksikolainen ja yksi afganistanilainen osallistuja, joten ensimmäistä kertaa myös suomalaiset pääsivät mukaan. Ghanassa, Ranskan Kongossa, Pariisissa ja Lontoossa 18 vuotta asunut porvoolainen Leena, 79, osallistui vapaaehtoistyön leirille kahdeksatta kertaa.

– Minun oli pakko päästä jonnekin, kun ulkomaille ei nyt päässyt. Olen ollut Sveitsissä ja Espanjassa arkeologisilla kaivauksilla, Islannissa porkkanaviljelmillä ja Ranskassa pienessä kylässä, jossa kierrätettiin kaikki sekä opettanut Sri-Lankassa englantia niin sanottujen parempien perheiden down-lapsille, hän listaa.

Leirien suola on Leenan mukaan eri kulttuureista tulevien ihmisten kohtaaminen. Uudet paikat ja tehtävät sekä leireiltä jäävät ystävyyssuhteet ovat parasta pääomaa.

– En ole ikinä tavannut leirillä ketään minua vanhempaa, vaikka en kyllä ikää yhtään ajattele. Leirihaussa sanotaan, että maksimi-ikä on 99 vuotta, joten vielä ehtii, hän myhäilee.

Leirin teemana kestävä ruoantuotanto

Elonkierron leirillä perehdyttiin kestävään ruokajärjestelmään ja ruuantuotantoon asiantuntijaluentojen kautta. Vapaaehtoisten joukko on ollut mukana perunan- ja porkkanannostossa, maalaushommissa ja muissa Elonkierron arjen töissä.

– Elonkierto on lapsille ja nuorille aivan loistava paikka oppia, mistä ruoka tulee, kehuu miljööseen tykästynyt Leena.

Tavallisista vuosista poiketen sunnuntaista Elonkorjuutoria lukuun ottamatta isompia tapahtumia leiriläisten ohjelmassa ei ole ollut, kun muutaman tuhat osallistujaa keräävää Mansikkiakaan ei järjestetty normaalisti.

– Leiri on onnistunut odotusten mukaan. Töitä on tehty yhdessä hyvin mielin, asioihin on tartuttu innolla ja yhteishenki on ollut hyvä. Moni on etääntynyt ruoantuotannon arjesta. Toivon, että leirien kautta kestävä kehitys tulee tutuksi ja jokainen miettii, kuinka omaa ruokavaliota voi muuttaa kestävään suuntaan, työleirin ohjaaja Anni Tikkala kertoo.

Korona toi kotimaan matkailijat Elonkiertoon

Elonkierron arjen pyörittäminen siirtyi kuluvaksi vuodeksi Lukelta Elonkierron Ystävät ry:n huomaan. Alku oli haastava, sillä koronan vuoksi töiden aloitus siirtyi maaliskuulta huhtikuun alkuun. Elonkierron visiointiryhmää vetävä ja vanhemman asiantuntijan roolissa arjen toimintaa avittava Sirpa Kurppa kiittelee yhdistyksen saamaan taustatukea.

– Jokioisten kunta on tullut todella hyvin vastaan ja ollut erittäin hyvä yhteistyökumppani. Jokioisten työpaja on tehnyt meille tilaustyönä kaikenlaista, kuten poluille siltoja ja esittelytauluille reunuksia. Kahden vuoden siirtymäaikana saamme myös Lukelta jonkin verran työpanosta, Kurppa iloitsee.

Heinäkuun hankalat sadekelit pehmensivät pellot niin, että työt jäivät vähiin, mutta tehtävää on silti riittänyt. Yhdistyksen aktiiveja lämmittää myös se, että rajojen mentyä kiinni kotimaanmatkailijat löysivät Jokioisille runsain joukoin.

– Yllättävän paljon kävijöitä on ollut nyt koulujen alettuakin. Emme ole uskaltaneet mainostaa kouluille ohjattua kierroksia, mutta nyt perjantainakin täällä oli 50 lasta, Sirpa Kurppa kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic