Lounais-Häme

Kansainväliset leirivieraat tykästyivät Forssaan

Forssan kaupungin liikunta- ja nuorisotoimen järjestämä kansainvälinen nuorten viisipäiväinen leiri on osa kaupungin Suomi 100 ja Lasten Forssa 2017 juhlavuoden ohjelmaa.

Leirille kutsuttiin nuoria Forssan ystävyyskaupungeista Unkarin Gödöllőstä, Tanskan Struerista, Ruotsin Södertäljestä ja Norjan Sarpsborgista, mutta vain Gödöllő ja Struer päättivät lähteä projektiin mukaan.

Leirillä on yhteensä 24 nuorta, joista 16 on Tanskasta ja Unkarista, loput Suomesta.

 

Leirille osallistuu 13–17 -vuotiaita nuoria ja yhteisenä kielenä toimii englanti. Vastaavan nuoriso-ohjaajan Jaana Riitamaan mukaan jokainen nuorista puhuu vierasta kieltä sujuvasti.

-Taitaa enemmän meissä ohjaajissa se englannin kielen taidon puute näkyä, Riitamaa hymähtää.

Yksi leiriläisistä uskoo jo kohta ymmärtävänsä suomea.

-Unkarin ja Suomen kielet ovat niin samanlaisia. Olen yrittänyt ymmärtää suomalaisten puhetta, mutta vielä en ole saanut heistä selvää, 16-vuotias Zsófi Liska nauraa.

Gödöllőstä yhdessä siskonsa kanssa saapunut Liska nauttii Suomessa erityisesti, erikoista kyllä, säästä.

-Tykkään Suomen viileästä kelistä ja sateesta. Unkarissa on kesäisin aina liian kuuma, välillä jopa 40 astetta, Liska paljastaa.

 

Nuoret majoittuvat Forssan ammatti-instituutin juuri peruskorjatussa opiskelija-asuntolassa.

-Vasta remontoidut tilat ovat toimineet hyvin. Jokaiselle on omat yhden hengen huoneet, Riitamaa kehuu.

Kansainvälinen leiri järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Forssassa. Aikaisempina vuosina forssalaiset nuoret ovat matkanneet Unkariin leireilemään.

-Gödöllőn kanssa on ollut yhteistyötä varmaan jo 10 vuoden ajan. Toivottavasti saamme jatkoa näille leireille. Harvalla tämän ikäisellä on hirveästi matkustuskilometrejä takana, joten heille tämä on mukavaa vaihtelua, Riitamaa sanoo.

 

Suomen päässä leirin kustannuksista vastaa Forssan kaupunki.

-Me kustannetaan kaikki lentokentältä lähtien eli kuljetukset ja ruuat. Leiri on siis vieraille ilmainen ja teemme tätä osittain siksi talkootyöllä, leirin johtajana toimiva liikunta- ja nuorisopäällikkö Tapio Virtanen toteaa.

Leirin ohjelmaan on kuulunut muun muassa alueellinen kiertoajelu linja-autolla ja tutustuminen kaupungintaloon.

-Keskiviikkona meidän piti käydä kokeilemassa frisbeegolfia, mutta jouduimme ottamaan varasuunnitelman käyttöön sateen vuoksi, Riitamaa harmittelee.

Nuorten mieltä sade ei ole kuitenkaan painanut.

-Voisin itse asiassa jopa asua Suomessa, kun sää on niin hyvä, Liska pohtii.

-Forssa on kuin yksi suuri perhe, ja kaupunki tuntui heti siltä, että ihan kuin olisin käynyt täällä aikaisemminkin. Ikään kuin olisin tullut kotiin, ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva Liska jatkaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic