Lounais-Häme

Kansainväliset suurmarkkinat alkavat torstaina Forssan torilla – "Piristysruiske koko elinkeinoelämälle"

Yhteensä 16 paikkakuntaa käsittävä Kansainväliset suurmarkkinat -kiertue pysähtyy Forssassa loppuviikon ajan.

Forssa on markkinoiden historian pienin paikkakunta.

-Onnistumisen elinehto on, että meidän on saatava myös Forssan seutua ympäröivät paikkakunnat liikkeelle. Säde on ainakin 50–100 kilometriä, markkinoita järjestävän Tori- ja markkinakaupan palvelukeskuksen Ari Kallas sanoo.

Forssan Torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtaja Isto Kärkäinen toivoo, että kävijöitä tulisi Forssan seudun lisäksi esimerkiksi Karkkilasta, Hämeenlinnasta ja Huittisista.

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla kävi järjestäjien mukaan Tampereella neljän päivän aikana toukokuun lopulla yli 110 000 ihmistä ja viime viikolla samassa ajassa Lahdessa yli 95 000 kävijää.

-Tulemme Forssaan avoimin mielin. Odotamme täälläkin kymmeniätuhansia ihmisiä, Kallas kertoo.

Kärkäinen sanoo Kansainvälisten suurmarkkinoiden saamisen kaupunkiin olevan iso asia koko Forssan torin kannata.

-On tärkeää saada nyt muutkin kuin vakioasiakkaamme liikkeelle. Jos markkinoille saadaan uusia kävijöitä, sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia, Kärkäinen sanoo.

Kärkäinen kertoo, että esimerkiksi Kukkamarkkinoilla käyneitä hämeenlinnalaisia on alkanut käydä Forssan torilla vakituisesti lauantaisin.

-Kun tori ja sen miljöö ovat tulleet tutuiksi, aletaan täällä käydä helposti muutenkin, Kärkäinen sanoo.

Kallas uskoo, että Kansainvälisillä suurmarkkinoilla on koko Forssalle positiivinen vaikutus.

-Hotellihuoneet on jo varattu Forssan seudulta loppuun, minkä lisäksi markkinapäivien aikana käytetään paljon paikallisten ravintoloiden ja kauppojen palveluja, Kallas sanoo.

-Tapahtuma on piristysruiske koko elinkeinoelämälle mutta etenkin kävijöille. Nyt ei tarvitse lähteä maailmalle, kun maailma tulee luokse.

Kansainvälisillä suurmarkkinoilla on esillä yli 120 kauppiasta yli 30 eri maasta. Myös Forssan torin vakituisista kauppiaista lähes kaikki ovat paikalla Kansainvälisillä suurmarkkinoilla torin Ankkalammin puoleisessa päässä. Myös vakituisten kauppiaiden kojut ovat auki aamusta iltaan asti.

Kansainvälisten suurmarkkinoiden saaminen Forssaan on parin vuoden keskustelun ja neuvottelun tulos.

-Kaupungille iso kiitos, että he olivat myötämielisiä tapahtuman suhteen, Kärkäinen kiittelee.

Kallas sanoo, että joka vuosi kiertuepaikkakunnista vaihtuu noin 25–30 prosenttia. Kun tämän kesän kiertue on päätöksessään, järjestäjät arvioivat, palaako tapahtuma Forssaan myös ensi vuonna.

-Nyt on toivottava, että tapahtuma onnistuu, ettei tämä ole Forssassa kahta kertaa: ensimmäistä ja viimeistä, Kärkäinen sanoo. FL

Makuja maailmalta
Kansainväliset suurmarkkinat on kiertue, joka on tänä vuonna 16 eri paikkakunnalla.Forssassa markkinat ovat auki 14.–17.6. muina päivinä klo 10–20, sunnuntaina 10–18.Tapahtumapaikka on koko Forssan tori ympäristöineen. Lisäksi markkinoiden käytössä ovat Torikatu ja Vilppaankatu, jotka on suljettu liikenteeltä.Viime vuonna Kansainvälisillä suurmarkkinoilla kävi yhteensä 1,4 miljoonaa kävijää.Tänä vuonna Forssan lisäksi muita kiertuekaupunkeja ovat mm. Rauma, Jyväskylä, Turku, Hyvinkää, Tornio ja Helsinki.Tapahtuman idea on tuoda eri maiden ja maakuntien erikoistuotteet esille niin, että niitä ovat esittelemässä ja myymässä tuotteiden valmistajat tai tuottajat itse.Tämän vuoden teemana on makujen maailma.Forssan torilta saa loppuviikon aikana mm. saksalaista braatvurstia, kreikkalaista gyrosta, australialaista BBQ-ruokaa, unkarilaista langosta ja espanjalaisia churroja.Lisäksi mukana on käsityöläisiä eri puolita maailmaa.Järjestäjänä toimii Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus.

Uusimmat

Fingerpori

comic