Lounais-Häme

Kansainväliset suurmarkkinat tuovat kymmeniä tuhansia kävijöitä ensi kesänä Forssaan

-Oi, oi, se on mahtava tapahtuma, toteaa työkaveri, kun kuulee, että Kansainväliset suurmarkkinat rantautuvat ensi kesänä Forssaan.

Luvassa on neljä päivää kansainvälistä kaupankäyntiä. Tarjonnasta vastaa 120 torimyyjää 30 eri maasta.

-Olen ollut mukana Forssan torielämässä 90-luvulta lähtien ja uskallan sanoa, että kyseessä on Forssan suurin toritapahtuma ainakin tuon ajanjakson aikana, yrittäjä Isto Kärkäinen Ypäjältä toteaa.

Kansainväliset torimarkkinat kiersi tänä vuonna 16 paikkakunnalla ja keräsi kaikkiaan 1,4 miljoonaa kävijää. Tapahtumien kävijämäärät vaihtelivat 40 000–200 000 välillä.

Forssa on tähän mennessä pienin paikkakunta, minne tapahtuma on saatu. Pohjustustyö aloitettiin jo kolme vuotta sitten.

-Pystyimme vakuuttamaan, että kävijämäärä nousee riittävän korkealle Forssan sijainnin ansiosta. Tämänkaltainen tapahtuma kerää väkeä sadan kilometrin säteeltä, Kärkäinen, joka istuu Tori- ja Markkinakaupan keskusjärjestön hallituksessa, sanoo.

 

Järjestäjät toivovat kävijöiden saavan suurmarkkinoilla tuntumaa siitä, miltä maailma maistuu, tuoksuu ja tuntuu. Vuoden 2018 teemana on makujen maailma.

Luvassa on Forssan torilla paistettuja ranskalaisia patonkeja, belgialaisia vohveleita, unkarilaista rullapullaa, krokotiilihampurilaisia…

Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus oy:n toiminnanjohtaja Ari Kallas lupaa, että yrittäjien paviljongit ovat jo sinällään elämyksiä

-Ensi vuonna on mukana kokonainen ranskalainen kortteli, saksalainen jättigrilli, baijerilainen alppimaja, hollantilainen kukkakauppa ja uutuutena Australian osasto, Kallas luettelee.

Vaikuttaa siltä, että yksi päivä ei riitä maisteluun.

-Paikalle ei kannata tulla vatsa täynnä, Kallas tähdentää.

Myytävistä tuotteista noin puolet on ruokaa, puolet muita tuotteita. Erityisesti käsitöitä on luvassa melkoinen kirjo.

Myös suomalaiset maut ja kädentaidot tulevat tutuksi, sillä kiertueella on yrittäjiä Ahvenanmaata, Lappia ja Itä-Suomen maakuntia myöten.

 

Tutuilla paikallisilla torimyyjillä on paikkansa eurooppalaisten veljien rinnalla. Vuosipaikan omaavat pääsevät mukaan veloituksetta. 12 Forssan torilta tuttua on jo lupautunut mukaan.

Ari Kallas vieraili kuluneella viikolla Forssassa.

-Kun kaupungilta saadaan lopulliset linjaukset, lähestymme paikallisten kivijalkamyymälöiden yrittäjiä. Tavoitteena on, että myös he saavat hyödyn tapahtumasta, eikä markkinoista ole haittaa heidän kaupankäynnilleen, Kallas vakuuttaa.

Kansainväliset suurmarkkinat eivät mahdu Forssan torille, joten Torikatu ja Vilppaankatu suljetaan osittain.

-Sisäänkäynti liikkeisiin ei kuitenkaan esty, järjestäjät lupaavat.

Kärkäinen houkuttelee myös kivijalkamyyjiä perustamaan torikojun, mikäli tuotevalikoima antaa siihen mahdollisuuden.

 

Kallaksen mukaan Forssalle ei ole asetettu kävijämääräodotetta.

-Tavoitteena on saada paljon väkeä liikkeelle ja onnistunut tapahtuma. Minulla on kokemusta Forssan toritapahtumista vuodesta 1992 alkaen, ja vahva usko, että tapahtuma otetaan omaksi koko talousalueella, Kallas lausuu. FL

Kansainväliset suurmarkkinat Forssan torialueella torstaista sunnuntaihin 14.–17.6. klo 8–20.

 

Kansainväliset suurmarkkinat
Tori- ja markkinakaupan palvelukeskus järjestää kesällä 2018 kuusitoista kaupunkia käsittävän Kansainvälisten suurmarkkinoiden kiertueen. Tapahtuman juuret ovat vuodessa 2012.Keskeisenä ideana on, että markkinoilla on myynnissä eri maiden ja maakuntien erikoistuotteita, niin että niiden valmistajat/kasvattajat ovat itse myymässä tuotteitaan.Tämän vuoden kiertueella oli mukana 120 yrittäjää yli 30 eri maasta. Kiertue oli kokonaiskävijämäärältään maamme suurin yleisötapahtuma kooten noin 1,4 miljoonaa kävijää. Kotkassa ja Helsingissä kävijämäärä ylitti 200 000.Kiertueen ensimmäinen etappi on Tampereen Hämeenpuistossa 24.–27.5. ja viimeinen Helsingissä 14.–23.9. Helsinkiä lukuun ottamatta muu kiertue pysyy paikallaan neljä päivää, aina torstaista sunnuntaihin. Neljäsosa kiertuepaikkakunnista vaihtuu vuosittain.Forssan vuoro on 14.–17.6.

Uusimmat

Fingerpori

comic