Lounais-Häme

Kansainvälisiä onnentoivotuksia Suomelle

Taideyhdistys ITU:lle postin jakava postinkantaja on ollut kevään aikana varmasti tietoinen siitä, että jotain on meneillään. Paketteja ja kuoria on saanut kantaa selkä vääränä.

ITU päätti jo pari vuotta sitten järjestää Suomen juhlavuoden kunniaksi Suomea onnittelevan näyttelyn. Yhdistykseen kuuluvien taiteilijoiden lisäksi näyttelyyn pyydettiin postitaidetta kansainvälisiltä kumppaneilta.

-Emme olleet aluksi varmoja, tuleeko lähetyksiä yhtään. Mutta sitten niitä alkoi tulla, ja tulikin todella paljon, ITU:n puheenjohtaja Elina Kylämarkula kertoo.

Eniten postitaidetta saapui Japanista. ITU:n hallitukseenkin kuuluvalla Reika Vesalalla on maahan runsaasti kontakteja, jotka poikivat suuren määrän lähetyksiä.

Lisäksi japanilaisten taitelijoiden AU JAPAN -ryhmä piti ITU:n taidemakasiinissa näyttelyn vuonna 2011.

Japanin lisäksi taidetta tuli Itävallasta, USA:sta, Thaimaasta ja Kanadasta.

-Olemme aika mykistyneitä siitä, miten paljon taidetta saimme, Kylämarkula hämmästelee.

Moneen teokseen on liitetty tekstimuodossa onnentoivotukset satavuotiaalle, itsenäiselle ja riippumattomalle Suomelle.

-Taiteilijat ovat ajatelleet Suomea teoksia tehdessään. Monessa on mukana esimerkiksi sinistä väriä.

Tänään avautuvassa Onnea Suomi! -näyttelyssä on esillä laaja kirjo teoksia ja taiteen tekemisen tapoja.

Japanista tulleissa lähetyksissä oli muun muassa munankuorista tehtyä taidetta, sanomalehtiteoksia, manga-henkisiä kuvitustöitä ja naamio, joka yhdistää Suomen ja Japanin liput.

-Ihailen japanilaisissa taiteilijoissa sitä, että heidän käyttämänsä materiaalit ovat usein halpoja, mutta lopputulos todella hieno, Kylämarkula kehuu.

ITU:n taiteilijat ovat saaneet koota oman osuutensa näyttelystä suhteellisen vapaasti. Yhteinen nimittäjä on satavuotias Suomi, mutta kenenkään töitä ei sen paremmin vahdittu tai ohjattu.

Näyttelyssä on esillä töitä kymmeneltä ITU:n taiteilijalta.

Eeva Maria Salo ei halunnut tuoda näyttelyyn tauluja, vaan jotain makasiiniympäristöön paremmin sopivaa.

-Nämä ovat Suomineidon muistilaput, Suomen satavuotissuunnitelma. Halusin, että ne muistuttavat ulkonäöltään hiukan arkeologisia löydöksiä, Salo esittelee työtään.

Muistilapuissa jokaisella itsenäisyyden vuosikymmenellä on oma iskusanansa.

-Halusin antaa myös suomen kielelle kiitosta ja kunniaa. Täällä ei ole yhtään lovea eikä happya. Suomen kielessä on todella paljon hyviä, lyhyitä sanoja, jotka kertovat paljon.

Näyttelyssä on myös kävijöitä osallistava osuus. Reika Vesalan suunnittelemaan yhteisötaideteokseen voi jokainen kävijä halutessaan liittää oman unelmansa.

Näyttelyn aikana järjestetään kaksi työpajaa, jossa pääsee tekemään palloteoksen. Pallon sisään kätketään lappu, johon on kirjoitettu toive. Valmiit pallot ripustetaan esille näyttelyyn.

Pallot ovat saaneet inspiraationsa japanilaisesta temaripallosta.

-Japanissa vanhemmat antavat lapselleen leluksi koristeellisen pallon, jonka sisään voi olla kätketty esimerkiksi kivi tai kulkunen, Vesala selittää. FL

Onnea Suomi -näyttely on avoinna Taidemakasiini ITU:ssa Humppilassa 23.7. asti.

Uusimmat

Fingerpori

comic