Lounais-Häme

Kansainvälistä kvintettojazzia Koijärvitalolla

Tuulahdus kansainvälistä jazzia tavoittaa jälleen Koijärvitalon. Asiasta pitää huolen päävaikuttajan ominaisuudessa Matkussa lomailun merkeissä kesäviikkojaan viettävä Tuomo Uusitalo.

Hän on pianisti suoraan lajin maailmanmittaisen vertailun kestävältä huipulta. Muuten ei mies olisi vakiinnuttanut paikkaansa pitkäaikaisen kotikaupunkinsa New Yorkin jazzympyröissä.

Tuomo Uusitalo tuo Koijärvitalolle ensi sunnuntaiksi konsertoimaan kokoonpanon, jossa soittavat hänen itsensä ohella ruotsalainen kontrabasisti Lars Ekman, itävaltalaissyntyinen rumpali Mathias Ruppnig ja Latvialaista lähtöisin oleva saksofonisti Toms Rudzinskis sekä kitaristi Kari Antila.

-Luvassa on melodista jazzia, Tuomo Uusitalo antaa etukäteisvinkkiä tilaisuuden annista.

 

Yhtye on sama, joka esiintyy lauantaina Laitilan Jazzkukko-festivaalilla. Tuomo Uusitalo osallistuu tänä vuonna neljännen kerran järjestettävään tapahtumaan kolmatta kertaa.

Koijärvitalolla hänen soittoaan on kuultu jo kaksi kertaa aikaisemmin. Ensin kesällä 2014 yhdessä latvialaissyntyisen laulajavaimonsa Una Staden kanssa ja sitten kesällä 2016, jolloin amerikkalainen kontrabasisti Myles Slonikeri täydensi heidän muodostamansa duon trioksi.

Tuomo Uusitalo huomauttaa Jazzkukko-festivaalin merkityksestä Koijärvitalon tämänkertaiselle konsertille ja luonnehtii sen myötä onnistuvaa sunnuntain kvintettivierailua ainutkertaiseksi mahdollisuudeksi.

-Toista tilaisuutta kaikkien näiden tyyppien kuuntelemiseen täällä yhdessä ei tämän jälkeen enää tule, hän toteaa.

 

Jazzin ja jazzmuusikkojen olemukseen kuuluu soittokokoonpanojen eläminen kohdalle osuvien tilaisuuksien mukaan. Lajin huipputasolla, mistä Koijärvitalollakin esiintyvien muusikoiden kesken on kysymys, madaltuvat myös valtioiden välisten raja-aidat ja kansalaisuuskynnykset.

-Olen varmaan jossain vaiheessa soittanut näidenkin jokaisen kanssa joissain yhteyksissä. Osa heistä on tullut tutuksi myös toistuvammista yhteistyökuvioista.

-Esimerkiksi Mathiaksen kanssa tapasimme ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Tomsin kanssa olen tehnyt matkan varrella keikkojakin nimellä Tuomo Uusitalo/Toms Rudzinskis Quintet, hän havainnollistaa pelin henkeä.

Hän pitää mahdollisena myös Una-vaimonsa kuulemista laulajana ensi sunnuntaina Koijärvitalolla.

 

Jazzkukko-festivaalin Work Shop ohjaajatehtävän ja konserttiesiintymisen sekä Koijärvi-keikan lisäksi Tuomo Uusitalon kesälomaohjelmaan kuuluu konsertti Latviassa. Eurooppaan paluuta hänellä on tiedossa syksyllä puolitoista kuukautta kestävän kiertueen muodossa.

-Kierrämme tuolloin 16. joulukuuta päättyvällä ja jazzraameihin sijoittuvalla showrundilla Postmodern Jukebox -kokoonpanon kanssa laajasti ympäri Euroopan, mutta niin, että Pohjoismaat ja samalla Suomi jäävät väliin. FL

Tuomo Uusitalo/Toms Rudzinskis Quintet konsertoi Koijärvitalolla sunnuntaina 29.7. kello 15.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic