Lounais-Häme Lounais-Häme

Kansainvälistyminen on Forssan yhteislyseon painopiste – Eurooppa ja Saksan-matka saavat kuitenkin odottaa

Liput vedetään tänään salkoon eurooppalaisen yhteistyön kunniaksi. Forssan yhteislyseosta piti lähteä yhteistyömatkalle Saksaan, mutta reissu siirtyi hamaan tulevaisuuteen.
Matka Saksaan jäi Forssan yhteislyseon Daniel Rothilla tältä keväältä tekemättä, mutta muistoissa oleva Romanian-matka sekä mahdollinen tuleva matka Saksaan lämmittävät mieltä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Matka Saksaan jäi Forssan yhteislyseon Daniel Rothilla tältä keväältä tekemättä, mutta muistoissa oleva Romanian-matka sekä mahdollinen tuleva matka Saksaan lämmittävät mieltä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tänään lauantaina juhlitaan maanosan sisäistä yhteistyötä Eurooppa-päivän merkeissä. Forssan yhteislyseolta on tehty näihin aikoihin monena vuonna matkoja Saksaan, missä yhtenäistä Eurooppaa on juhlittu yhdessä yhteistyökoulujen kanssa.

Tälle keväälle suunniteltu matka Pohjois-Saksan Satrupiin sekä Hampuriin siirtyi koronavirustilanteen vuoksi tulevaisuuteen.

Yksi matkalle lähtijöistä olisi ollut jokioislainen toisen vuoden opiskelija Daniel Roth.

Matka ei olisi ollut Rothille hänen lukioaikansa ensimmäinen, sillä ensimmäisen lukuvuotensa aikana hän matkasi yhteislyseon vetämän Erasmus+-hanke Signs of the Timesin puitteissa Romaniaan, missä suomalaiset tutustuivat isäntämaan edustajien lisäksi saksalaisiin ja bulgarialaisiin. Roth kuvailee matkaa opettavaiseksi ja mukavaksi.

– Päivisin meillä oli työpajoja, joissa pohdimme ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin. Valokuvasimme esimerkiksi ennen lähtöä erilaisia nuorten mahdollisia ongelmia ja työstimme aihetta workshopeissa, Roth kertoo.

Lue lisää Signs of the Timesista: Forssan yhteislyseo veti yli 100 000 euron kansainvälisen hankkeen – Kulttuurierot vaikeuttivat tavoitteisiin pääsyä (FL 1.11.2019)

Jokaiselle lyseolaiselle kansainvälisiä kohtaamisia

Forssan yhteislyseon rehtori Simo Veistola kertoo, että tällä hetkellä Forssan yhteislyseo on mukana kahdessa EU:n rahoittamassa Erasmus-hankkeessa, minkä lisäksi se on hakenut rahoitusta viiteen muuhun.

Veistola kertoo, että hankkeiden myötä lukion on mahdollista tarjota kansainvälistymismahdollisuuksia myös opiskelijoille, joilla ei muuten esimerkiksi taloudellisista syistä ole siihen saumoja.

– Johtokuntamme on määritellyt, että painotamme kansainvälistä toimintaa. Periaatteemme on, että jokainen lukiolainen saa opiskelujensa aikana kansainvälisiä kohtaamisia, Veistola sanoo.

Somerolla lukio ottaa vasta ensiaskeleitaan kansainvälistymisessä. Tällä hetkellä Someron lukio on mukana yhdessä EU-rahoitteisessa hankkeessa, mutta sitä vetää koulutuskuntayhtymä Tavastia ja mukana on suomalaisia lukioita.

– Olemme hakeneet jo kontakteja, jotta pääsisimme tulevaisuudessa kansainvälistymään. Tänä keväänä meidän oli ajatuksena viedä asiaa eteenpäin, mutta koronavirus esti sen. Syksyllä palaamme varmasti asiaan, Someron lukion rehtori Merja Klemelä kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Forssan yhteislyseolla kävi vuonna 2017 opettajia Saksasta, Bulgariasta ja Romaniasta, kun Signs of the Times -hanketta käynnistettiin.

Kavereita ja muistoja

Roth kertoo, että Romanian-matkalla kehittyivät itsenäisyys ja itsensä tunteminen, kun opiskelijat saivat reissulla toimia hyvin omatoimisesti ilman opettajien jatkuvaa valvontaa.

– Näissä hankkeissa oppimistakaan ei arvioida kouluarvosanoilla, vaan opiskelijoiden on itse tunnistettava tekemisen tuloksen ja huomata oppimisen arvo, Roth analysoi.

Yhteislyseon opiskelijat asuivat matkalla paikallisissa perheissä paikallisista kulttuurista ja tavoista oppien. Samalla matkalta jäi mukaan myös paljon sellaista, mitä ei koululuokassa voi opiskella: unohtumattomia muistoja ja kavereita ympäri Eurooppaa.

– Myöhemmin pari Romaniassa tapaamaani kaveria tuli Suomeen saman hankkeen tiimoilta ja majoitin sitten heitä täällä.

Roth on siinä mielessä onnekas, että hänellä on vielä vuosi lukio-opintoja jäljellä, joten mahdollisuuksia kansainvälistymiseen vielä on.

– Uskon, että lähdemme Saksaan vielä ensi lukuvuoden aikana, Roth toivoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic