Lounais-Häme

Kansalainen, apuasi tarvitaan – Pistä villieläimen raato Matkahuollon pakettiin ja autat kartoittamaan tauteja

Ruokavirasto kartoittaa näytteistä eläintauteja ja zoonooseja.
Kuolleista hirvielämistä seurataan hirvieläinten näivetystaudin esiintymistä. Siksi niistä on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuolleista hirvielämistä seurataan hirvieläinten näivetystaudin esiintymistä. Siksi niistä on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ruokavirasto kannustaa luonnossa liikkujia osallistumaan tänä kesänä villieläinten tautiseurantaan.

Osallistuminen tapahtuu lähettämällä Ruokavirastoon tutkittavaksi luonnosta löytyneen kuolleen tai sairauden takia lopetetun luonnonvaraisen eläimen tai siitä otetun näytteen.

Eläinnäytteiden avulla seurataan vakavien eläintautien sekä eläimistä ihmisiin tarttuvien zoonoosien esiintymistä Suomessa.

Nisäkkäitä, lintuja, kaloja ja rapuja

Villieläinten tautiseurantaan tarvitaan jatkuvasti eläinnäytteitä ympäri maata.

Luonnonvaraisista eläimistä toivotaan näytteitä silloin, kun niitä on kuollut paljon tai eläimissä on merkkejä sairaudesta. Yleinen tautiseuranta kattaa nisäkkäiden ja lintujen lisäksi muun muassa kalat ja ravut.

Tiettyjä eläinlajeja tarvitaan näytteiksi tärkeimpien vastustettavien eläintautien tutkimukseen, vaikka niissä ei havaittaisikaan merkkejä sairauksista.

Tee tarvittaessa ilmoitus kunnaneläinlääkärille

Kettujen ja supikoirien näytteiden avulla seurataan rabieksen, myyräekinokokin ja trikinelloosin esiintymistä. Villisikanäytteitä tarvitaan afrikkalaisen sikaruton torjuntaan. Kuolleista villisioista tulee aina ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, joka antaa tarvittaessa lisäohjeita.

Kuolleista hirvielämistä seurataan hirvieläinten näivetystaudin esiintymistä, ja siksi myös niistä on hyvä ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Lintuinfluenssan seurannassa vesilinnut ja petolinnut ovat erityisen kiinnostavia näytteitä.

Luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista ja -sairastumisista tulee aina ilmoittaa kyseisen alueen kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille.

Ruokavirasto maksaa Matkahuollon kautta lähetettyjen luonnonvaraisten eläinten lähetyskulut. Joistakin näytteistä maksetaan lähettäjälle tai löytäjälle palkkio.

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic