Lounais-Häme

Kansalaisaloite jättäisi kuluttajien uudenvuoden juhlintaan vain tähtisadetikut – Ilotulitekaupasta luopuminen toisi urheiluseurojen talouteen ison loven

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on siirtää suurin osa kuluttajien käytössä olevista ilotulitteista ammattilaisten käsiin. Monille urheiluseuroille uudenvuoden ilotulitteiden myynnistä luopuminen aiheuttaisi talouteen ison loven.
Eikka, Mika ja Tiitus Ilvonen hankkivat uudenvuoden ilotulitteita Forssan Palloseuran myyntipisteestä. FPS:n puheenjohtaja Juha-Matti Vuorela (edessä) ja varapuheenjohtaja Jarmo Palomäki myivät ja pakkasivat raketit. Kuva: Tapio Tuomela

Uudenvuoden ilotulitteiden kauppa käy parhaillaan vilkkaana, mutta tuhansia allekirjoituksia keränneen Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen tavoitteena on rajoittaa rakettien käyttöä merkittävästi. Monille urheiluseuroille uudenvuoden ilotulitteiden myynti muodostaa tärkeän varainhankintakeinon, josta luopuminen aiheuttaisi talouteen ison loven.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että F2- ja F3-luokkiin kuuluvat ilotulitteet olisivat jatkossa vain ammattilaiskäytössä. Tämä tarkoittaa sitä, että tavalliset kuluttajat voisivat hankkia vain sellaisia ilotulitteita, jotka aiheuttavat erittäin vähäistä vaaraa ja ovat melutasoltaan merkityksettömiä ja jotka on tarkoitettu käytettäväksi rajatulla alueella tai asuinrakennuksessa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi tähtisadetikut, pienet paukkupommit ja kipinäsuihkut.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloitekampanjassa on mukana viisitoista eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestöä, jotka perustelevat vetoomustaan muun muassa sillä, että uudenvuoden ilotulitus aiheuttaa ihmisille joka vuosi lukuisia silmävammoja ja muita henkilövahinkoja sekä tuottaa eläimille pelkoa ja ympäristölle haittaa.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite ei saa kannatusta Forssan Palloseuran edustajilta, jotka myyvät ilotulitteita seuran edustusjoukkueen hyväksi. Kauppa jatkuu tänä vuonna torstaista uudenvuodenaattoon asti.

– Ilotulitteiden myynti on ollut seuralle tärkeä varainhankintakeino jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Se tuottaa tuhansia euroja ja on merkittävä tulonlähde keskellä talvea, jolloin muut tulot ovat pienet, koska kotipelejä on muun muassa joulutauon takia vähemmän, mutta juoksevat kulut täytyy silti hoitaa, FPS:n varapuheenjohtaja Jarmo Palomäki sanoo.

Palomäki oli myymässä Rakettitukun ilotulitteita yhdessä FPS:n puheenjohtajan Juha-Matti Vuorelan kanssa Forssan K-Supermarketissa.

– En kannata ilotulitteiden käytön rajoittamista, sillä ihmisiltä ei pidä kieltää huvia, joka on vain kerran vuodessa. Jos kieltolinjalle lähdetään, pitäisi haitallisina kieltää myös tupakka, alkoholi ja lihatuotteet, Vuorela pohtii.

Someron Pallo Lentopallon johtokunnan jäsenet Emmi Oksanen ja Minna Launonen myivät ilotulitteita lentopallojunioreiden hyväksi. Kuva: Tapio Tuomela

FPS:n johtokunnan jäsen Matti Jaakkola myi ilotulitteita Tammelan S-Marketissa.

– On huomattava, että ihmiset noudattavat ilotulitteiden käytössä hyvin turvallisuusmääräyksiä, kuten suojaetäisyyksiä. Myös suojalasit ovat ahkerassa käytössä, Jaakkola toteaa.

”Pojat ovat puhuneet uudenvuoden ilotulituksesta jo monta päivää, joten rakettien ampumisen näkeminen on odotettu tapahtuma.”

Mika Ilvonen kävi ostoksilla FPS:n rakettimyyntipisteessä Forssassa. Mukana olivat pojat, 12-vuotias Tiitus Ilvonen ja 10-vuotias Eikka Ilvonen.

– Pojat ovat puhuneet uudenvuoden ilotulituksesta jo monta päivää, joten rakettien ampumisen näkeminen on odotettu tapahtuma. Varovaisuutta pitää tietenkin noudattaa. Ostan raketit mielelläni FPS:n myyntipisteestä, koska haluan tukea paikallista urheiluseuraa, Mika Ilvonen sanoo.

Someron Pallo Lentopallo ry:llä on rakettien myyntipiste K-Supermarket Härkätien aulassa.

– Keräämme rakettimyynnillä nyt toista kertaa varoja junioreille. Ilotulitekauppa ei ole seuran merkittävin tulonlähde, koska sponsoritulot ovat tärkeimmät, mutta merkittävä se kuitenkin on, johtokunnan jäsenet Minna Launonen ja Emmi Oksanen kertovat.

Launonen sanoo ymmärtävänsä myös sen, etteivät kaikki pidä rakettien paukuttelusta. Vaikka ilotulitekauppa käy vilkkaasti, myös negatiivisia kommentteja saasteen myymisestä on joutunut kuulemaan.

Kansalaisaloite ei saa kannatusta Suomen suurimmassa ilotulitefirmassa Suomen Ilotulitus oy:ssa. Toimitusjohtaja Niila Rajalan mukaan Suomessa on ilotulitteisiin liittyen jo valmiiksi Euroopan tiukimpiin kuuluva lainsäädäntö ja enemmänkin on tarvetta harmonisoida ja standardoida lainsäädäntöä EU:n alueella.

– Osa aloitteen perusteista ja viestintämateriaalista on harhaanjohtavaa, sillä ilotulitteet eivät sisällä raskasmetalleja eikä tuotannossa käytetä lapsityövoimaa. Suomeen tulevat ilotulitteet testataan laboratoriossa ennen maahantuontia. Valtaosa ilotulitteiden käyttöön liittyvistä onnettomuuksista voitaisiin välttää lukemalla ilotulitteiden käyttöohjeet, noudattamalla turvaetäisyyksiä ja käyttämällä suojalaseja, Rajala sanoo.

Rajat räiskeelle -kansalaisaloite avattiin 4.12.2018, ja se päättyy 4.6.2019. Suomessa kansalaisaloite tarvitsee 50 000 allekirjoitusta päästäkseen eduskuntakäsittelyyn. Rajat räiskeelle -kansalaisaloite oli kerännyt lauantaiaamuun mennessä nimiä hieman yli vaadittavan määrän eli näin ollen aloite etenee aikanaan eduskuntaan. FL

 

Lue myös: Rakettitunnit ovat piikki eläinten karkaamistilastoissa: Näillä vinkeillä suojaat lemmikkiä ilotulituksen aiheuttamalta stressiltä

 

Ilotulitteista

Päihtymys ja ilotulitteiden käsittely eivät sovi lainkaan yhteen, päihtyneenä harkinta saattaa pettää tai puuttua kokonaan.

Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan tai käyttää ilotulitteita.

Ilotulitteita saa käyttää aikavälillä 31.12.2018 klo 18–1.1.2019 klo 02.

Suojalasien käyttö on pakollista.

Asuinhuoneistossa tai huonetiloissa, joissa ihmisiä oleskelee, saa säilyttää yhteensä enintään 5 kg ilotulitteita tai muita pyroteknisiä välineitä. Säilytys ei ole luvallista kerrostalon ullakko- tai kellaritiloissa.

Lukitussa pihavarastossa ilotulitusvälineitä ja muita pyroteknisiä valmisteita saa säilyttää enintään 25 kg. Tällaisen varastotilan tulee olla vähintään 10 metrin päässä asutusta rakennuksesta sekä vähintään 5 metrin päässä naapurin rajasta ja yleisestä tiestä.

Ilotulitteiden säilytyspaikan läheisyydessä ei saa olla lämmönlähteitä eikä sellaista tulenkäsittelyä, josta voisi aiheutua ilotulitteen syttyminen eikä myöskään helposti syttyviä muita aineita.

Huomioi säilyttämiseen liittyvät säädökset jo ostovaiheessa. Hanki ilotulitteita sellainen määrä, että ehdit käyttää ne sallitussa ajassa.

Lähde: Hämeen poliisilaitos

 

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic