Lounais-Häme

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi keräsi 30 000 nimeä alle viikossa - etenee eduskunnan käsittelyyn

Helsinki
18.08.2018, 19:05

Kotimaa

Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi ylitti tavoitteensa reippaasti lauantaina, jolloin 50 000 tarvittavan kannattajailmoituksen raja meni rysähtäen rikki. Vajaassa viikossa saatiin kasaan yli 30 000 allekirjoitusta. Tämä tarkoittaa, että aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi.
Silpominen on Suomessa rikoslain vastaista, mutta lakialoitteen tekijät haluavat silpomisen kieltävän oman lain, joka kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset.
– Ihmisten on ehkä ollut vaikeata ymmärtää, että tässä puhutaan suomalaisten tyttöjen silpomisesta, sanoo aloitteen vireillepanija, Finlaysonin luova johtaja Jukka-Pekka Kurttila.
Kansalaisaloite.fi-palvelun lisäksi aloitetta on ollut mahdollista allekirjoittaa Finlaysonin myymälöissä. Kurttilan mukaan yritys on tietoisesti halunnut ottaa vastuullisuuden agendalleen. Kampanjalle ei hänen mukaansa kuitenkaan ole asetettu minkäänlaisia taloudellisia tavoitteita.
– Mutta jos tuomme hyvyyttä maailmaan, ehkä saamme osasen siitä itsellemme, hän sanoo.

”Perinnettä ei mielletä pahoinpitelyksi”

Silpomisen vastaista työtä tekevä Ujuni Ahmed Fenix Helsinki-järjestöstä toivoo, että kansalaisaloitteen mukanaan tuoma julkisuus helpottaisi keskustelua aiheesta.
Maahanmuuttajakysymysten parissa työskentelevä järjestö kannattaa erillislakia, koska nykyinen lainsäädäntö, jonka mukaan silpominen tulkitaan törkeäksi pahoinpitelyksi, ei ole johtanut yhteenkään rikosprosessiin.- Koska kyse on perinteestä, sitä ei nähdä pahoinpitelynä. Erillislaki, joka kieltää silpomisen, estäisi tulkinnanvaraisuuden, Ahmed sanoo.
Ihmisoikeusliitto kommentoi perjantaina sosiaalisessa mediassa, ettei kannata erillislakia ”koskemaan tätä yhtä väkivallan muotoa”.
Terveyden ja hyvinvoinnin liitto teki vuonna 2012 maahanmuuttajille haastattelututkimuksen, jossa esimerkiksi somalitaustaisista naisista 70 prosenttia ja kurdinaisista noin 30 prosenttia kertoi, että heidät on ympärileikattu.
Suomen somalialaisten liitosta STT ei tavoittanut ketään kommentoimaan asiaa.

Ministerit eri mieltä erillislain tarpeellisuudesta

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti lauantaina STT:lle, ettei aikataulusyistä ehdi kommentoida kansalaisaloitetta. Aikaisemmin hän on puhunut erillisen silpomista kieltävän lain puolesta. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös myöntänyt 80 000 euroa käynnissä olevaan toimintaohjelmaan naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen estämiseksi.
Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on puolestaan esittänyt julkisuudessa, ettei näe tarvetta erilliselle laille. Häkkäsen mukaan naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen on jo säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.
– Silpominen on Suomessa rangaistavaa törkeänä pahoinpitelynä. Rikoksesta voidaan tuomita kymmenen vuotta vankeutta. Teon rangaistavuudesta ei vallitse minkäänlaista epäselvyyttä, hän totesi Ylen haastattelussa keväällä.

————————————————————
Korjattu uutista klo 19.04. Toiseksi viimeinen kpl: Saarikko ilmoitti lauantaina, ei sunnuntaina

https://yle.fi/uutiset/3-10232322

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti