Lounais-Häme

Kansalaiskysely johtaa tuloksiin: Euroopan komissio suosittaa kellojen siirtelyn lopettamista

Berliini
31.08.2018, 12:28

Kotimaa

Euroopan komissio on tarttumassa toimeen ja suosittaa jäsenmaille, että ne luopuisivat kellojen siirtelystä. Kesäajasta tulisi komission mukaan pysyvä. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi tänään tehtävästä päätöksestä saksalaiskanava ZDF:lle.
Saksalaismedian mukaan yli 80 prosenttia vastanneista kannatti kellojen siirtelyn lopettamista kansalaiskyselyssä, jonka komissio toteutti kesän aikana. Kyselyyn vastasi ennätyspaljon ihmisiä, ja sen nettisivu kaatui ensihetkillä suuren kiinnostuksen takia. Vastaajia oli huimat 4,6 miljoonaa.
– Ihmiset haluavat näin, ja me toteutamme sen, Juncker sanoi saksalaiskanavan haastattelussa.
Suomi on pitänyt kellojen siirtelystä luopumista esillä EU:ssa niin ministerikokouksissa kuin parlamentissa. Hallitus päätti alkuvuonna, että se ryhtyy tosissaan ajamaan asiaa.
Asiasta vastaava liikennekomissaari Violeta Bulc on aiemmin sanonut, että asiasta täytyy päättää EU:ssa yhtenäisesti. Jää nähtäväksi, miten 28, pian 27, jäsenmaata asiaan suhtautuvat.

”Komissio suhtautui aiemmin ylimielisesti”

Myös suomalaismepit vetosivat alkuvuonna EU-komissioon, jotta se tekisi perinpohjaisen arvion kellojen siirtelystä. Mepit pitivät parlamentin täysistunnossa voimakkaita puheenvuoroja sen puolesta, että siirtelystä pitää luopua.
Parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) kertoo nostaneensa asian esille jo vuonna 2014.
– Mahtavaa, että Euroopan komissio on korjannut käsitystään. Vielä vuonna 2015 komissio totesi ylimielisesti, että se käsittelee vain suuria kysymyksiä, Hautala toteaa tiedotteessaan.
Komission nyt ottamaa kantaa kiitteli perjantaina myös Miapetra Kumpula-Natri (sd.).
– Olemme tehneet muiden meppien kanssa paljon töitä saadaksemme parlamentista tukea asialle. Ja kyllä suomalaisella kansalaisaloitteella on ollut iso vaikutus siihen, että tämä asia on ylipäätään noussut politiikan asialistalle, hän sanoo tiedotteessa.
Suomen hallitus tarttui toimeen kymmeniä tuhansia nimiä keränneen kansalaisaloitteen jälkeen. Itse aloite kaatui eduskunnassa, koska Suomella ei ollut asiassa toimivaltaa, mutta hallitusta kehotettiin ajamaan asiaa.
Valoisan ajan optimoinnille ei nähdä nykytaloudessa enää niin suurta tarvetta kuin ennen, jolloin luonnonvaloa tarvittiin työn tekemiseen. Sen sijaan kellojen siirtelyn on arvioitu aiheuttavan haittaa terveydelle ja vaivaa liikenteelle.
Suomessa kesäaika on ollut käytössä vuodesta 1981, jolloin pohjolassa seurattiin Saksan ja muun Keski-Euroopan esimerkkiä.

https://www.zdf.de/nachrichten/heute/sommerzeit-juncker-zuversichtlich-100.html

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti