Lounais-Häme Forssan seutu

Kansalaisopistoihin luvassa vilkas kevät – Kurssitarjontaa nukketalon rakentamisesta ja lumppulinnuista kotihierontaan

Forssassa ja Tammelassa toimivassa Wahren-opistossa alkaa kevätkaudella vajaat 40 kurssia.
Kansalaisopistoissa voi opiskella esimerkiksi keramiikkatöiden tekemistä. Kuva on Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttelystä 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kansalaisopistoissa voi opiskella esimerkiksi keramiikkatöiden tekemistä. Kuva on Jokiläänin kansalaisopiston kevätnäyttelystä 2019. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kansalaisopistoihin on luvassa vilkas kevätkausi. Forssassa ja Tammelassa toimivassa Wahren-opistossa alkaa kevätkaudella vajaat 40 kurssia.

– Aivan uusina kursseina alkavat esimerkiksi englannin kevätkertaus, englantia matkailijoille ja tekstiilit uusiksi – kierrätä, korjaa ja luo uutta, Wahren-opiston suunnittelijaopettaja Marja-Leena Kangasniemi-Saari kertoo.

Kangasniemi-Saaren mukaan muita kevään uusia kursseja ovat kesäkengät virkkaamalla, ompeluklinikka – kympillä opastusta sekä maalataan ja kirjoitetaan -taidekurssi opiston mökillä. Liikuntapuolella uusia kursseja ovat perusjumppa, tehojumppa ja jumpappaa.

– Kevään uutuuksia ovat myös nukketalon rakennuskurssi ja Tammelassa puutyökurssi.

Verkkoluennot sopivat kaikenikäisille

Wahren-opiston kevään ohjelman kuuluu myös luentoja. Ohjelmassa on seitsemän ikääntyvien yliopiston verkkoluentoa. Luennot striimataan Jyväskylästä, ja ne ovat nähtävillä Brander-salissa keskiviikkoisin kello 14–15.30.

– Verkkoluennot sopivat kaikenikäisille, ja ne ovat ilmaisia. Ensimmäinen verkkoluento pidetään 15. tammikuuta, ja aiheena on patriarkkojen ja oligarkkien Venäjä. Verkkoluentojen aiheet ovat yhteiskunnallisia ja terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä. Esimerkiksi 22. tammikuuta aiheena on lumelääkkeiden arvoitus ja 5.2. psykologi Pirkko Lahti luennoi aiheesta Elämältä se maistuu, Kangasniemi-Saari kertoo.

Tilkkuviikonloppu erityisalan opettajan johdolla

Jokioisilla, Humppilassa ja Ypäjällä toimivassa Jokiläänin kansalaisopistossa alkaa keväällä 36 uutta kurssia. Kurssisihteeri Anu Tujunen kertoo, että uusia kursseja ovat esimerkiksi kesäkukkien hoito, juhlapöydän kukat ja piha- ja puutarhasuunnitelman laatiminen.

– Tekstiilipuolella uusien kurssien aiheina ovat sisustushimmelit ja lumppulinnut ja keramiikkapuolella ruukkukurssit. Tulossa on myös tilkkuviikonloppu erityisalan opettajan johdolla ja ruokapuolella alkoholittomien drinkkien kurssi.

Tujusen mukaan kevään uutuuksia ovat myös kankaankuviointi ja aikuisten vaatteiden tuunaus lasten vaatteiksi.

– Uutta ovat myös järjestyksenvalvojille tarkoitettu erityinen voimankäyttökoulutus sekä yrittämisen ja liiketoiminnan perusteet.

Jokiläänin kansalaisopistossa ei ole kevätkaudella luentoja.

Digiosaamista ja hyvinvoinnin edistämistä

Somero-opiston tarjonnassa on tulevana keväänä paljon luentoja. Somerolla niitä järjestetään 15 ja Koskella viisi. Alkamassa on lisäksi noin 80 kurssia.

– Uutuuskursseilla voi esimerkiksi kartuttaa digiosaamistaan ja edistää hyvinvointiaan, koulutuskoordinaattori Riitta Ryhtä ja suunnittelijaopettaja Anne Turkulainen kertovat.

Keväällä voi opiskella myös muun muassa sukututkimusta, pajunpunontaa, kotihierontaa, kehonhuoltoa ja arjen asiointia internetissä sekä tutustua pikaviestipalveluihin ja sosiaaliseen mediaan. Myös ruoanvalmistus- ja puuharhanhoitokursseja on tarjolla.

Seniori liikenteessä 2020 -tietopaketti

Kevään luentotarjonta pyörähtää tammikuussa käyntiin Seniori liikenteessä 2020 -tietopaketilla. Ohjelmassa on myös muun muassa Kestävä arki -luentosarja, ja suositut Jyväskylän kesäyliopiston tuottamat ikääntyvien yliopiston verkkoluennot jatkuvat kuudella luennolla. Aiheet vaihtelevat aivojen kunnossapidosta digiajan ilmiöihin.

Kolmella luennolla pääsee tutustumaan kirjailija, filosofian tohtori Leeni Tiirakarin avustajineen kokoamiin kuviin Someron koululaitoksen historiasta.

Kaikissa kolmessa opistossa on myös mahdollista ilmoittautua vielä mukaan kursseille, jotka ovat alkaneet syksyllä ja jatkuvat keväällä. Jos ryhmässä on tilaa, Wahren-opistossa ja Jokiläänin kansalaisopistossa mukaan pääsee puoleen hintaan ja Somero-opistossa hinta määritellään tuntimäärän perusteella.

Kaikkien opistojen kevään kursseille voi ilmoittautua internetissä tai puhelimitse. Wahren-opiston ja Jokiläänin ilmoittautumiset ovat käynnissä, ja Somero-opistoon ne alkavat 17.12. kello 17. FL

Lue lisää: Wahren-opisto ja Jokiläänin kansalaisopisto: Ohjatut opit kiinnostavat

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic