Lounais-Häme

Kansalaisten säähavaintoja kaivataan edelleen – Testiversiolla voi lähettää myös sääaiheisia valokuvia

Omia havaintoja kesäisistä sääilmiöistä voi edelleen lähettää Ilmatieteen laitokselle. Testiversiolla voi lähettää myös sääaiheisia valokuvia.
Omia havaintoja voi lähettää maksuttoman puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta kesäisistä sääilmiöistä kuten tulvista. Arkistokuva. Kuva: Tomi Vesaharju
Omia havaintoja voi lähettää maksuttoman puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta kesäisistä sääilmiöistä kuten tulvista. Arkistokuva. Kuva: Tomi Vesaharju

Onko rankkasade katkonut tien, sataako isoja rakeita, entä missä on mukavimmat uintikelit?

Ilmatieteen laitos on kerännyt puhelimeen ladattavalla maksuttomalla sää-sovelluksella kansalaisten säähavaintoja kahden vuoden ajan.

Samalla sää-sovelluksella käyttäjät voivat seurata myös muiden tekemiä säähavaintoja karttanäkymässä viikon ajalta.

Ilmatieteen laitos kaipaa edelleen kesäisiä säähavaintoja.

 

Tähän mennessä havaintoja on välitetty Ilmatieteen laitokselle noin 50 000 kappaletta yli 14 000 eri laitteesta. Innokkaimmat kansalaiset ovat lähettäneet omia säähavaintojaan päivittäin.

Eniten havaintoja saatiin heti palvelun aloituksen jälkeen heinäkuussa 2017 ja Kiira-myrskyssä 12. elokuuta 2017.

Sää-sovelluksen kautta lähetetyt havainnot näkyvät reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin työasemalla.

 

Kansalaisten havaintojen avulla on tavoitteena kerätä myös tietoa tutkimusta varten. Useampi havainto samasta sääilmiöstä lisää havainnon uskottavuutta.

– Mikäli havaintoja saataisiin enemmän, kansalaisten ilmoittamilla tiedoilla voitaisiin täydentää muuta aineistoa ja päästä käsiksi pienempiin sään aiheuttamiin vahinkoihin, pohtii projektipäällikkö Ismo Karjalainen Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Omia havaintoja voi lähettää kesäisistä sääilmiöistä kuten tuulivahingoista, tulvista, trombeista, sumusta, sade-, rae- ja ukkoskuuroista, vesien pintalämpötiloista sekä sään aiheuttamista tieliikennehäiriöstä.

 

Parhaillaan testataan myös sääaiheisten valokuvien lähettämistä havaintojen mukana. Uusi sää-sovelluksen testiversio on toteutettu yhteistyössä Tähtitieteellinen yhdistys URSA:n myrskybongareiden kanssa.

Testiversiossa puhelinnumerolla kirjautuneet käyttäjät voivat lähettää havaintoonsa liittyvät valokuvat Ilmatieteen laitokselle ja muiden testiversiota käyttävien näkyville.

Tavoitteena on saada laadukkaita, reaaliaikaisia säähavaintoja valokuvilla varusteltuina, sekä meteorologien että kansalaisten nähtäville.

Sää-sovelluksen testiversio on saatavilla Androidille Googlen Play-kaupasta. Android-laitteiden käyttäjät voivat lisätä itsensä beta-testaajiksi.

Testaajiksi iOS-laitteilla mielivät voivat asentaa Applen sovelluskaupasta TestFlight-sovelluksen ja liittyä sen jälkeen mukaan testiryhmää tästä linkistä.

 

Lisätietoja sääsovelluksesta löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic